Ez is meg van, még sincs este

avagy végre ez is elkészült, ezzel a munkával is végeztem


Igen, egy újabb siker. Egy újabb befejezett feladat, aminek ezután élvezhetem az eredményét. Hosszú vajúdás után végre elkészült az első mozaikképem.

Az előző blogbejegyzésben már írtam a mozaikképekhez fűződő vonzalmamról. Katt ide ha kiváncsi vagy az előzményekre.


Az meg sem fordult a fejemben, hogy valami hasonlót tudok alkotni, mint elődeink évezredekkel ezelőtt. Nem is ez volt a cél. Egyszerűen egy régi tárgyat próbáltam meg feldobni, szebbé tenni kétkezi munkával.
Szerintem sikerült is. Ajánjom Te is próbáld ki.

Kedvcsinálóként a mű polírozás előtti részlete:


mozaik virág




Hogy készíthetsz otthon mozaikképet?

A mozaik készítés nem más, mint sok apró kő, cserép vagy csempe darab egymás mellé illesztése úgy, hogy azok egységes, harmonikus képet alkossanak. A mozaiktechnika nem csak nagy felületek beborítására szolgál, szép formájú tárgyainkat is újjávarázsolhatjuk egy kis ügyességgel. Elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, de sok türelmet, kitartást és áldozatos munkát igényel.


Kellékek:
színes cserép, csempe vagy üveg darabok
fa, farost vagy egyéb anyag, ami a kép alapjául szolgál
csemperagasztó
csempefuga
kalapács
fogó
szivacs
újság papír
rongy


Lépésről lépésre:

1. Újságpapír vagy rongy között kalapáccsal, fogóval törd kis darabokra a kiválasztott anyagot
Célszerű azonos vastagságú anyagokat használni, mert így tudunk majd egyenletes felületet kialakítani. Érdekes, domború felületekhez pedig épp az eltérő vastagságú csempék ajánlottak. Az anyagok összetörésénél jól jön egy szemüveg és egy védőkesztyű is.

2. Tervezd meg a képet, rakd ki a tervezett motívumot

3. A csempe ragasztóval ragaszd fel a darabokat az alapra
Ha kertbe, teraszra, erkélyre tervezed a képet, mindenképp fagyálló ragasztót használj. A ragasztót a használati utasítás szerint készítsd el. Nagyobb képnél célszerű a csempék leragasztását középről kezdeni. Ha egy ábrát szeretnél készíteni, akkor érdemes a motívum melletti csempéket egységes, a motívum színeitől eltérő színnel kirakni. Ez biztosítja, hogy jobban érvényesüljön a minta. A csempedarab hátulját kend be a ragasztóval és rakd le az alap kívánt helyére.
A ragasztónak kb. 24 órás száradási időre van szüksége, ezt mindenképp várd ki a folytatással.

4. Töltsd ki a réseket fugázó anyaggal
Használhatsz fehér vagy akár színes fugázó anyagot is. Színes fugát akár magad is készíthetsz akrilfesték hozzáadásával. Fontos, hogy a fugát a használati utasítás szerint keverd össze vízzel és külső használatra készülő tárgyhoz fagyálló fugázót válassz. A feltöltést csinálhatod kézzel, ronggyal, én szivacsot használtam. A fugázó elsődleges száradási ideje kb. 15-20 perc.

5. Tisztítsd meg a felületet
A fugázó száradása után nedves ronggyal vagy szivaccsal mosd le a felesleges fugát a felületről. Ezután kb. 24 órát várj, hogy a fuga teljesen megszáradjon.
 
6. Polírozd
Száradás után a mozaikot vékony fátyolréteg fedi, amit száraz puha ronggyal erőteljes mozdulatokkal el tudsz távolítani. Makacs foltok megszüntetéséhez ecetet vagy acetont használj.


Az én "művem" az erkélyemre készült. Van egy régi állványom a virágok tárolására, aminek felső farostból készült lapját igencsak megviselte az idő. Ezt a 65*40-es lapot használtam alapul, erre ragasztottam az évek alatt összegyűjtött színes kincseket.

Ragasztás közbeni állapot:

Mozaikkép ragasztás közben


Kész a ragasztás:

Mozaikkép ragasztás után


Mindkét képen látszik, hogy a kövek nem voltak egyforma vastagok, ami a fugázásnál egy kis gondot okozott, a vékonyabb darabkák egy része egyszerűen eltűnt a fugában. Ezen kívül azt a hibát is elkövettem, hogy voltam nem mázas darabkáim is, amik magukba szívták a fugát és a végén nem lehetett szépen kifényesíteni ezeket.

Fugázás utáni állapot:

Mozaikkép fugázás után


Immár a rendeltetési helyén az erkélyen:

Mozaikkép "szolgálatban"


Nem mondom, hogy rövid idő volt elkészíteni, de megérte.

Közös családi programnak is kitűnő, főleg a nyári szünetre, a szép hosszú estékre tudom ajánlani. Olcsó és élvezetes szórakozás. A gyerkőcök is kivehetik a részüket a ragasztgatásban. Ha egy-egy darabka nem pont oda kerül, ahova eredetileg szántuk, akkor sincs semmi gond, az csak egyedibbé teszi alkotásunkat. Egyszerűen nem lehet elrontani.

A mozaikkép készítéssel a közös élmény, az alkotás öröme mellett kézzel fogható, maradandó eredményt is kapunk. Ez egy olyan csapatmunka amire jó visszaemlékezni, akár borús, téli estéken is. Különösen igaz ez, ha egy-egy csempe darabkához emléket is tudunk kötni, tudjuk honnan, milyen körülmények között jutottunk a nélkülözhetetlen kincshez.

Természetesen az én köveim között is vannak emlékezetes körülmények között szerzettek és jelentéktelenek is. Mégis ezek így együtt alkotnak egy egységet. Kiegészítik egymást és pont a jelentéktelen kövek által ragyognak szebben a kiváltságosak.