Túrós lepény, tejes bab, de jó volna minden nap - Túrós lepény recept

avagy jó étel a túrós lepény meg a tejjel főzött bab is

Azt már biztos felfedezted, hogy a bejegyzések címe mindig egy magyar szólás vagy közmondás, aminek  a jelentését is leírom. Eddig szerintem könnyű dolgod volt, közismert szólást választottam. Nem tudom ismerted-e ezt a mait. Az biztos, hogy én csak most találkoztam vele.

Biztos finom a tejjel főtt bab is, de én inkább maradnék a túrós lepénynél. Már csak azért is, mert megígértem, hogy leírom ennek receptjét.

Szóval a kedvenc túrós lepényem a kedvenc pálmám társaságában:

Kapros túrós lepény

Kapros túrós lepény


Kelt tészta hozzávalói közepes méretű tepsihez:
30 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 kanál cukor
1 tojássárgája
2 evőkanál olaj
2 dl tej
zsemlemorzsa vagy darált keksz

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Duplájára kelesztjük. Kelesztő tálban ez. kb. 20-25 perc. Ezután betesszük a tepsibe, ahol a töltelék elkészültéig tovább kelesztjük.

Túró töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
1 tojássárgája
2 tojásfehérje
5 kanál porcukor
2 dl tejföl
1 csomó kapor

A túrót összekeverjük 4 kanál cukorral, 2 kanál tejföllel, az apróra vágott kaporral, majd óvatosan hozzáteverjük 2 tojás felvert habját.

A maradék tejfölbe 1 kanál cukrot  és egy tojássárgáját keverünk.

A tepsiben lévő tésztára először  egy kis zsemlemorzsát vagy darált kekszet szórunk, ami felszívja majd a túró nedvességét. Erre kerül a túróréteg, végül a pedig rákenjük a tejföl réteget.
Sütjük és behabzsoljuk.

Ha valaki nem szereti a kaprot, akkor a túróba kapor helyett vanilíás cukrot, mazsolát és reszelt citromhéjat teszünk.

Nálunk is vannak kevésbé ínyencek a családban, így most is készült mazsolás változat is. Azért jól elférnek együtt a tányéron.

Kapros túrós lepény


Na azért túl sokáig nem maradtak ott, elég finomra sikeredett, így nagy keletje volt.

Volt honnan beszerezni a kaprot. szabadon nőhet, a többi növény közt, akárcsak a búzavirág.


Kerti idill kaporral és búzavirággal


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hamar hamvas, késő kedves - 10 + 1 környezetvédő ötlet a fenyőfa helyettesítésére

Minő a mag, olyan a gyümölcse - Adventi koszorú alap készítése házilag

Vár az Őszi Kertészeti Napok 2016