Alkudj, mint a cigány, fizess igazán! - Aalsmeer virágtőzsde 2

avagy alkudni nem szégyen, de a kialkudott árat meg kell fizetni

Ígértem, hogy bemutatom a virágtőzsde működését. Ott aztán lehet és kell is alkudozni. Aztán mese nincs, az árat azonnal ki kell fizetni.

Pár évvel ezelőtt egy hollandiai utazás során volt szerencsém bepillantani a fantasztikus Aalsmeeri Virágtőzsde világába is. Sejtettem, hogy megdöbbentő látvány lesz a rengeteg virág, a színkavalkád. Arra azonban nem számítottam, hogy ilyen nagy üzem folyik itt. Szinte egy gyárlátogatásnak tűnt az egész. Minden flottul, gyorsan ment, nem győztem kapkodni a fejem. Úgy képzeld el, hogy amerre a szem ellát, mindenhol k.virágokkal megrakott targoncák, járművek. Rendezett sorokban várakoznak a pompás virágok, hogy aztán pár perces tőzsdei fellépésük után már tovább is száguldjanak végcéluk felé. Jó esetben a vázáinkban, szobánkban vagy kertünkben landolnak. Van azonban olyanok is, amelyekre szomorúbb sors vár.




Az előzményekért, a holland virágkereskedelemről szóló bejegyzés elolvasásához kattints ide.


Nézzük, hogy működik a virágtőzsde, milyen szabályokat követnek, hogy minden korrektül és gyorsan bonyolódjon az eladók és vevők legnagyobb megelégedésére.
A tőzsdén megjelenő virágok egy része holland, a többi a világ különböző pontjairól, Kenyából, Ecuádorból, Etiópiából, Spanyolországból, Malajziából, Izraelből érkezik, és a világ számos pontjára, köztük Magyarországra halad tovább.





A virág útja az eladótól a  kiskereskedőkig rendkívül gyors és hatékony. Mindez annak  köszönhető, hogy minden résztvevő tudja és teszi a dolgát, a folyamat fantasztikusan megszervezett. Gyakran a virágok délután 5-kor még a kertben vannak, míg másnap 12-re már a kiskereskedőknél a világ másik táján. A hűtőkbe, raktárakba került virágokat leltárba veszik, hogy minden készen álljon a másnapi licitáláshoz. A tőzsdei értékesítés reggel 6-tól 10-ig tart.

Döbbenetes látvány a virágvonatok végeláthatatlan sora. Felülről nézve, ahonnan a látogatók szemlélhetik az eseményeket kicsit káoszosnak tűnik, érthetetlen, hogy tud minden időre a helyére kerülni.

Virágvonat az Aalsmeeri Virágtőzsdén


Virágvonat az Aalsmeeri Virágtőzsdén


Virágvonat az Aalsmeeri Virágtőzsdén


A licitálás 4 teremben nagyon gyorsan, holland nyelven folyik. A 600 bróker nem is annyira a kikiálltási információkat, inkább a kijelzőket figyelve hozza meg a döntéseit. A kijelzőnek mi más lenne a neve, mint virágóra.

A virágórán minden szükséges információ megtalálható: a kertészet neve, az áru megjelölése, az eladásra szánt mennyiség, a minimálisan megvásárolható mennyiség, a napi induló ár és természetesen az aktuális licitérték. Egy-egy teremben több virágóra van, tehát egyszerre több féle virágot árvereznek. 

A kereskedőknek nagyon észnél kell lenniük. Színek és illatok mámorában próbálnak józan üzleteket kötni. A gyors és jó döntéshez több éves tapasztalat és jó felkészültség szükséges. A kereskedők a döntésnél figyelmbe veszik, hogy mit rendeltek tőlük a virágboltok tulajdonosai, mik a trendek. Fontos tudniuk azt is, mi a trendi, mire várható kereslet. Azzal is tisztában kell lenniük, hogy a legfőbb európai exportpiacokon és Hollandiában mikor, mit és mivel ünnepelnek az emberek. Az sem mellékes, hogy mire van fizetőképes kereslet, általában mennyit költenek növényre az emberek.
 
A kereskedéshez az árlejtés módszerét alkalmazzák. A növényeket az előre megállapított legmagasabb áron kiáltják ki, aztán az ár fokozatosan csökken. A mennyiség is korlátozott, ezért a legalacsonyabb ár elérésében érdekelt kereskedőnek arra kell figyelnie, el ne vigyék az orra elől az áhított rózsát, gerberát, tulipánt, fréziát és a többi sok ezerféle színpompás növényt.  A termesztők érdekeit szem előtt tartva nem hagyják az árat a végtelenségig csökkenni. Ha az ár tíz százalék alá esik, a licit végetér, a virágokat megsemmisítik.

A brókereknek persze nincs lehetőségük ilyen "közelről" megszemlélni az árút, szinte vakon kell dönteniük.






A brókerek számítógép előtt ülve fülhallgatóval figyelik a kikiáltók szövegét, és mindig oda koncentrálnak, ahol épp a kiszemelt virágot árverezik. Ahogy a kereskedő csipkártyájával jelzi a vételi szándékát, regisztrációs száma megjelenik a kivetítőn és a bankszámlájáról a megfelelő összeget azonnal leemelik. Az árlejtéses módszernek köszönhetően a  kereskedés végére alig marad eladatlan virág. Éves szinten az eladásra szánt virágok alig fél százalékát semmisítik meg.

Mit lát a látogató ebből az egészből? Nem sokat, legalább is 2004-ben én nem sokat láttam. Minden nagyon gyorsan zajlik, külső szemlélő számára szinte átláthatatlan. Rend a káoszban.

Elnézést a rossz képminődségért, de csak ablakon keresztül lehetett fényképezni, mert a brókereket nem szabad zavarni koncentrálás közben. A falon látszik az a bizonyos virágóra, amin a piros lámpácska jelzi a licit aktuális százalékos állását.




Találtam egy profi képet az interneten ebből az időből.





Szerintem is az Aalsmeeri Virágtőzsdéről származnak, akárcsak a gyönyörű virágok.
A száz éves hagyomány megörzése mellet az élet persze itt sem áll meg. Az információs technológiák fejlődésével folyamatosan korszerűsödik a  kereskedés. Jelenleg már így néz ki egy tőzsdeterem. Fejlődés ide vagy oda, a jól bevált virágóra új formában ugyan, de a mostani monitorokon is látható.
 





Azonnal elkezdődik az elkelt virágok szétosztása. Minden kereskedő azonnal indulni akar, hogy lehetőleg még aznap a vevők asztalán, ablakában díszelegjen a szép csokor, cserepes növény.

A tőzsde sikerének titka nem csak rendkívüli hatékonyságában rejlik. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségbiztosításra is. Korszerűen felszerelt  laboratóriumokban vizsgálják a például a virágok vázatartósságát. Profi módon kialakított rendszer a mi örömünkre.

Ismerősek ezek a tárolók?