Nem lesz abból kovács, kinek... - London

avagy gyakorlás nélkül semmit sem lehet elsajátítani

 Sikerkovácsok folyt.

Végre itt a nagy nap! Ma hivatalosan is megnyitják a XXX. Nyári Olimpiai játékokat.
 
London az első város, ami  harmadik alkalommal is elnyerte az olimpia rendezésének jogát. Első alkalommal 1908-ban rendeztek olimpiát Londonban. Ezeket a játékokat eredetileg Rómában rendezték volna, de a Vezúv kitörése miatt az olaszok kénytelenek voltak visszalépni. Az 1944-es olimpiát Londonnak ítélték, de ez a háború miatt elmaradt. Ezen előzmények után természetes volt, hogy az 1948-as, a XIV. olimpiát Londonban rendezzék meg.

1948-as londoni fotók a Nemzeti Múzeum Olimpiai kiállításán




Az idei játékok rendezéséért nem kisebb riválisokat kellett legyőznie, mint Moszkva, Madrid, New York, Párizs. London most is jó választás. Különleges hangulata, kultúrája, történelme, jövőbe mutató ambíciója van. Pezsgő, tele van energiával, izgalommal és lehetőségekkel. Tökéletes helyszín világszintű sport és kulturális eseményekhez. Bár az esőkabátot senki se hagyja otthon.


London fényárban úszva köszönti a világot


A két hétig tartó eseményen 32 sportágban, 302 versenyszámban hirdetnek győztest. Minden idők egyik legnagyobb olimpiáján 204 ország 10.500 sportolója küzd majd az érmekért. Magyarország színeiben 158 sportoló vehet részt a versenyeken.

London már készen áll. A stadion köré ültetett virágok is szépen virítanak már.





 A küzdelmek 32 helyszínen folynak majd. Ezek között egyaránt megtalálható középkori (Hampton Court Palace) és teljesen új, modern (vadvizi evezős pálya) létesítmény is. Az Earls Court-ben és a Wembley Arénában már 1948-ban is szurkolhattak a nézők. 


A szép emlékű Wembley


Londonban mindent megtesznek, hogy a sportolók és a vendégek jól érezzék magukat. Igazán szép gesztus, hogy a metróhálózat is új arculatot kap. Nem is akár milyet. Az Olimpai Legendák Térképén a 361 földalatti állomás a hagyományos elnevezés helyett ötkarikás bajnokok és további világhírű sportolók nevét viseli. Olyan legendás sportolók neve is felkerült a térképre, akik nem nyertek olimpiát, de teljesítményük enélkül is örökre emlékezetes marad.

Az új térképen több tucat nemzet sportolója képviselteti magát, valamint az idei olimpia valamennyi sportága jelen van.

13 magyar klasszisról neveztek el megállót. Egykori kedvenceink közül Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Bozsik József, Czibor Zoltán, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Takács Károly, Balczó András, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf és Papp László nevével találkozhatunk a térképen.


Az egyedi londoni metrómegálló térkép nagy felbontásban és a magyar érdekeltségű megállók kiemelésével megtekinthető az Index oldalán.

Phelps a Stratford megállót kapta, ahol a játékok központja található, ide épült az Olimpiai Stadion is. A Darnyi megálló Michael Phelpsé után következik a piros vonalon.  Az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Egerszegi Krisztina szintén a piros vonalon kapott helyet. Mellette a zimbabwei Kirsty Coventry, aki a szuperdressz-korszakban megdöntötte a mindenki Egérkéjének rekordját 200 háton. A vonal másik végén található Gyarmati Dezső és Kárpáti György, mindketten háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázók.


Papp László a lewishami végállomást kapta meg, rögtön utána Vlagyimir Klicsko jön, majd a két kubai legenda, Savon és Stevenson. A két kardvívó, Kárpáti Rudolf (6 arnya) és Gerevich Aladár (7 arany)  egymás után következnek. A háromszoros bajnok öttusázó, Balczó András az amerikai a tornász Mary Lou Retton mellé került, akinek Károlyi Béla volt az edzője.


Az Aranycsapat tagjai stílusosan a Wembleyhez és környékére kerültek. Puskás Ferencé a Wembley Central állomás, innen lehet megközelíteni az átépített, 90 ezres stadiont, ahol a legutóbbi BL-döntőt rendezték. Puskással együtt 1952-ben nyert olimpiai aranyat Kocsis Sándor, Bozsik József és Czibor Zoltán is.

Forrás: london2012.com, index.hu

Ha már szóbakerült az Aranycsapat.

Az Aranycsapatnak állít emléket Szegeden ez a szobor


Emlékeztetőül az Aranycsapat névsora szintén Szegedről





A kajakosokat köszöntő flashmobbal kívánok nemes küzdelmet és sok sikert minden sportolónak!


Sikerkovácsok folytatás itt.