Nem lesz abból kovács, kinek... - Kabalafigurák, jelképek 3

avagy gyakorlás nélkül semmit sem lehet elsajátítani


Az idei londoni játékokat ismét csak két figura promótálja. Wenlock és Mandeville nem csak a játákokat hivatottak népszerűsíteni, egyéb üzenetet is hordoznak. A szervezők a kabalákkal a fenntartható fejlődés és újrahasznosítás fontosságára is fel kívánják hívni az emberek figyelmét.



Wenlock és Mandeville

A legenda szerint az olimpia stadionhoz felhasznált utolsó két acélcseppből készültek.

A narancssárga-fehér Wenlock testén a londoni olimpia logója látható, míg karján az 5 karika színeiben pompázó karkötők vannak. Wenlock egy angliai városról kapta a nevét, ahol Baron de Coubertin 1890-ben egy sportesményt látott, ami később az újkori olimpiák létrehozására inspirálta.

A paralimpia kabalafigurájának neve Mandeville. A név Stoke Mandeville játékok nevéből ered, amiből a modern paralimpiai mozgalom kinőtte magát.

A kabaláknak első ránézésre kevés közük van Londonhoz, vagy Angliához, de természetesen a tervezők a részletekre is gondoltak. A két figura fején látható sárga fény ugyanis a londoni taxikat szimbolizálja. Az egyszem egyértelműen korunk digitális forradalmára utal. A figurákon a mobiltelefonok "szeme", azaz az objektívje köszön vissza. A szervezők reménye szerint a sporteseményen mindenki megállás nélkül "kattogtat" majd.  





Képen ezek sem tetszenek különösebben, de nem ítélkezem elsőre. Van még idejük, hogy a szívembe lopják magukat. Pár magyar aranyérem után biztosan szimpatikusabbak lesznek!

Londoni relikvia gyűjteményem alapját egyelőre csak kettő, a Magyar Posta által kiadott 2 bélyeg és ezeknek elsőnapi borítékon való megjelenése képzi.


Berta Ágnes grafikusművésztervezte bélyegek


Elsőnapi boríték a kajakozást és az úszást szimbolizáló bélyegekkel


Biztos vagyok benne, hogy a sornak ezzel még nincs vége és itt nem csak újabb londoni olimpiás ajándéktárgyak beszerzésére gondolok. Szívesen a kezemben tartanám az első budapesti olimpia szimbólumait is. Bár erre nem túl sok esélyt látok.

A kabalákról szóló bejegyzés előző részének megtekintéséért kattints ide.

Sikerkovácsok folytatás itt.