Rég, hogy ezen barackfa alá jár - Barackos csiga recept

avagy régóta űzi ezt a mesterséget, foglalatosságot

Hát igen. Édesanyám régóta kényezteti a szeretteit finomabbnál finomabb ételekkel. Különösen profi módon készíti a kelt tésztás süteményeket. Sárgabarack érés idején ki nem maradhat a barackos csiga.

Úgy 30 évvel ezelőtt egy Magyar Konyha címlapján láttam meg gusztusos sütiket. Rögtön be is ruháztam rá, bár a 38 Ft-os ára nem volt éppen olcsónak mondható. Abban az időben még nem volt ilyen recept őrület. Nem volt internet, ha jól emlékszem a Magyar Konyha volt az egyetlen kimondottan a gasztronómiával foglalkozó képesújság. Csak a Kincses Kalendáriumban és a Szabad Földben találhattunk még recepteket, ott is fekete-fehér képekkel. Alternatívaként ott volt még a hetente megjelenő Nők Lapja egy-egy süti leírással. 

Az újság jó befektetés lett, azóta minden évben többször elkészülnek az ínycsiklalndó falatok. Átélt már pár költözést, de mindig nagyon vigyáztunk erre a kincsre.


Barackos csiga recept

Pár éve kitaláltam, hogy barack helyett egyéb savanykás gyümölccsel is kipróbálhatnánk. Az ötlet bevált, így már rendszeresen készítünk epres és szőlős változatot is.

A mosolygós sárgabarackok a fán:




Ugye most már kiváncsi vagy a süti receptjére is?

Barackos csiga

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg rétesliszt,
7 dkg cukor,
15 dkg vaj,
4 dkg élesztő,
kb. 1/4 liter tej,
1 tojás,
kevés reszelt citrom héj,
csipet só,
10 dkg mazsola

Töltelékhez:
8 szem szép sárgabarck,
1 csomag vaniliaízű pudingpor,
1/2 liter tej,
1 csomag vaníliás cukor,
4 dkg porcukor,
1 tojássárgája,
csipet só
tepsi kikenéséhez zsír vagy olaj


Először elkészítjük a tésztát, amihez a lisztet összegyúrjuk a tojással, a kevés tejben felfuttatott élesztővel, csipet sóval, és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk az olvasztott, de alig langyos vaj felét, és belereszeljük a citrom héjat. Langyos helyen addig pihentetjük, amíg a duplájára nem kelt.

Közben az előírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot, ízét még egy tasak vaníliás cukorral és egy csipet sóval erősítjük. Ha kihűlt, közékeverjük a tojássárgáját is.

A megkelt tésztát 30*45 cm-es téglalappá nyújtjuk, megöntözzük olvasztott vajjal, (kevés vajat még félreteszünk a kenésre) és meghintjük a jól megmosott mazsolával. Úgy göngyöljük össze, akár a beiglit, majd 16 egyforma darabra vágjuk. Az így kapott csigákat kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetjük, közepükre mélyedéseket nyomunk, félig megsütjük.

A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk kimagvaljuk. Minden mélyedésbe teszünk egy halom pudingot, erre magházával lefelé egy-egy fél barackot borítunk. Visszatoljuk a forró sütőbe és teljesen megsütjük. A sütés vége felé még megkenjük a félretett olvasztott vajjal, hogy szép fényes legyen.

Gyorsan lekaptam még a tepsiben, mielőtt elfogyott volna. Nagyon mutatós tészta, melegen és hidegen egyaránt finom, Már ha marad belőle mire kihűlne!


Szőlős csiga

 
Próbáld ki bátran, jó étvágyat hozzá!