Elmehet a szépek közt - Krizantém

avagy eléggé szép

Mai főszereplőmnek szépsége ellenére elég sok előítélettel kell megküzdenie. Az őszi kertek királynője. Szímpompája, formagazdagsága, jellegzetes illata miatt mindenki ismeri. Sokan mégis rásütik a temetőivirág bélyeget. A fehérvirágok látványa sokakban a temetői hangulatot idézi fel. A mai ragyogó szinvilágú és változatos alakú virágok lakások, munkahelyek, kertek díszei. Vágott virágként is bárkinek ajándékozható.

Kitaláltad milyen virágról beszélek? Igen a krizantémról van szó. Remélem, hogy mostani írásommal minden kétkedőt sikerül meggyőzni a krizantém értékeiről. 


Krizantém minden mennyiségben

Keleten a krizantém elsősorban a szerencse szimbóluma: boldogságot, gazdagságot, hosszúéletet, elmélkedést jelképezi. Japán nemzeti virága. Szirmainak számtalan gyűrűje miatt a Nap jelképének is tekintik. A nemzeti lobogón található nap valójában stilizált krizantém. A tizenhat szírmú krizantém a japán császár "monja" (jelvénye), tizennégy szirom a fiait és a fivéreit jelenti.

Japánban a szeptember, míg Kínában az október virága, az őszt, a betakarítást jelenti. Úgy tartják, hogy zökkenőmentes visszavonulást, ösztöndíjat és nyájasságot ígér.


A Japánból és Kínából származó évelő növény Európában csak a XIX. században vált ismertté. Népszerűségét mutatja, hogy már Kr. előtt 1500-ban várost neveztek el róla Kínában. Innen került Japánba, ahol a császári ház címernövényeként tisztelték. Mai napig az egyik legnagyobb japán kitüntetés krizantémot ábrázol, a világ más részein szokásos jelképek, pl. babér, oroszlán, sas, stb helyett.

Hazánkban az 1950-es évektől termesztik és forgalmazzák egész évben. A krizantém botanikai neve napvirágot jelent magyarul. Egyes fajtái 50-100 cm magasra is megnőnek. A nemesítéseknek köszönhetően méretben, színben és formában a legváltozatosabb virágunkká vált.


Krizantém



Akár cserépben tartjuk, akár kiültetjük a kertbe, hosszan örülhetünk neki, sokáig ontja virágait. Nagyon hálás növény, nem igényel sok gondoskodást. A vizet szereti és a tápoldatozást is meghálálja. Minimális törődéssel évről-évre gyönyörködhetünk benne. Az erkélyen is többször sikerrel átteleltettem már.



Fehér krizantém: Igazság
Vágott virágként is nagyon hálás, az egyik legtartósabb vágott virág. Fontos, hogy a levelei ne érjenek a vízbe, azokat szedjük le a vázába helyezés előtt.


Vágott krizantémok az üzletben


Bátran adjuk ajándékba is. Az előítéletek miatt azonban nem szerencsés például első randira krizantémot vinni, vagy azzal szerelmet vallani. A régi virágnyelv szerint a krizantém üzenete: "Csodálatos barát vagy".


Sárga krizantém: Viszonzatlan szerelem

A színek szimbolikája a krizantémoknál is érvényesül. A fehérvirágú az igazságot, a sárga a viszonzatlan szerelmet, a vörös a szeretetet jelképezi.



Vörös krizantém: Szeretet

Egy szó, mint száz: szeressük ezt a csodás virágot az év minden szakában, akár a kertünkben, akár a lakásunkban.