Ha adtál, felejtsed, ha vettél említsed! - Mikulás hazája: Rovaniemi

avagy ne hánytorgasd fel, ha ajándékoztál, de légy hálás, ha kaptál


Pár évvel ezelőtt egy két hetes skandináv utazás során volt szerencsém ellátogatni az igazi Mikulás házába Lappföldre. Annak ellenére, hogy nyár közepén jártam ott, igazi karácsonyi hangulat fogadott.

Lappföld egy nagyobb földrajzi egység, ami négy ország területén helyezkedik el. Finnországon, Svédországon és Norvégián kívül Oroszországhoz is tartozik egy kisebb része. Lappföld őslakói a lappok, más néven a számik. A kb. 100.000 fős népcsoport finnugor nyelvcsaládba tartozó nyelvét és kultúráját a kihalás veszélyezteti, mindent meg is tesznek, hogy ezt elkerüljék. A számik számára a természet és a szülőföld jelent mindent. Nem csak a megélhetési lehetőséget látják a földben, spirituálisan is kötődnek hozzá. Nomád körülmények közt, szerényen, de annál boldogabban élnek. Hegyekhez, forrásokhoz, tavakhoz imádkoznak és áldozatokat mutatnak be nekik. Legfőbb táplálékuk a rénszarvashús, amit rengeteg formában hasznosítanak. Szárítással, füstöléssel tartósítják, szalámit is készítenek belőle.


Békésen pihenő rénszarvasok Lappföldön


A finn Lappföld fővárosa, az északi sarkkörön fekvő Rovaniemi. Ez a kb. 60 ezer lakosú város a Mikulás hivatalos otthona. A téli hónapokban csupán néhány órán át van világos, nyáron pedig néha le sem megy a nap. Rovaniemiben az egyetemen Mikulás szakon is tanulhatnak a fiatalok, a helyi focicsapatot pedig FC Santa Clausnak hívják. Két magyar testvér városa is van: Ajka és Veszprém.


Rovaniemi város jelképe a Jätkänkynttilä híd

A város legnagyobb vonzereje a Mikulás, finnül Joulupukki kis rezidenciája. Joulupukki otthona pont az északi sarkkörön található. Joulopukki minden nap otthon van és a házában fogadja a látogatókat. A Mikulás háza természetesen nem magában áll, ajándékboltok, éttermek épültek köré.

A Mikulás házát is ketté szeli a sarkkör

Az egész komplexum visszafogott, izléses, nyoma sincs a giccsnek. A harmónikusan kialakított díszletek között július végén sem volt nehéz karácsonyi hangulatba kerülni. Ehhez persze hozzásegített a mindössze 12 fokos hőmérséklet is.






A Mikulásról saját géppel fotót készíteni nem lehetett. Kb. 20 euróért viszont be lehetett jutni Juolupukki kandallós, karácsonyfás otthonába, ahol aztán segítő manói profi közös fotót készítettek. Népszerű volt a fotós szolgáltatás. Így utólag már elmondhatom, hogy megérte kivárni a kb. félórás sort.

Joulupukki nagyon barátságosan fogadott bennünket, kezét nyújtva bemutatkozott, majd hellyel kínált.  A nevünkön túl megtudakolta honnan érkeztünk. Elmesélte, hogy többször járt már hazánkban, tetszik Neki Budapest, Debrecen és Veszprém is. Ez alatt az ügyeskezű manók már el is készítették a fényképet. Joulopukki megköszönte, hogy ellátogattunk hozzá és megígérte, hogy ismét eljön Magyarországra. Pár perc múlva a manók már kezünkbe is nyomták a szépen becsomagolt, A4-es méretű kiváló minőségű fényképet .



Joulupukki
Van még itt egy nagyon fontos helyiség, a postahivatal. Minden levél, amelyet a Mikulásnak címeznek ideérkezik. Lehetőség van arra is, hogy innen küldjünk levelet vagy képeslapot a világ bármely részére. A küldeményt akár karácsony előtti kézbesítéssel is feladhatjuk. Teszteltem ezt a szolgáltatást is. Kitűnően működött, a feladott képeslapok hónapokkal később decemberben pontosan megérkeztek a címzetteknek!