Úgy készül, mint a Luca széke - Luca napi babonák II.

avagy nagyon lassan készül

A svéd és magyar Luca napi babonák bemutatása után nézzük milyen praktikákat alkalmaztak a lányok szerelmi jóslásokhoz, párválasztáshoz, házasságkerítéshez.

December 13-hoz számos házasságkerítő népszokás is tapad. Régen a tél a párválasztás és az udvarlás egyik legfontosabb időszaka volt, ami egészen a farsangi időszak végéig, a farsangi batuybálig tartott.  Hiányoztak a mai modern élet technikái, nem volt internet, Tv, disco, stb. Decemberre már befejeződtek a mezőgazdasági munkák. A fiatalok a fonóban, kukoricafosztáskor ismerkedtek egymással. A lányok jóslásokkal, ráolvasással és más babonákkal akarták előrelátni sorsukat.


Akár ilyen kínai gombócba is kerülhetnek a cédulák

Úgy gondolták, hogy a keresztény Lucának, aki mártírhalált halt hitéért és aki szüzességét megőrizve Jézus jegyesének tartotta magát bizonyára mágikus ereje van és segít az eladósorban lévő lányoknak megtalálni a párjukat.

Az egyik legismertebb párválasztó népszokás a Luca-cédulák készítése. Luca nap estéjén az eladó lányok tizenkét egyforma papírdarabra felírtak egy-egy férfinevet, majd összehajtották őket és a párnájuk alá rakták. A hiedelem szerint olyan nevű férjük lesz, mint amilyet másnap reggel kihúztak a vánkos alól. Ennek a hiedelemnek a másik változata szerint mindennap egy nevet a tűzbe hajítottak a lányok anélkül, hogy megnéztrék volna. A karácsonyra megmaradt cédula mondta meg a jövendőbeli nevét.

A cédulás népszokás főzőcskézős változata a gombóc készítés. A tizenkét cédulát gombócokba kell gyúrni. amelyik gombóc a kifőzéskor először feljön, annak a cédulájának lehet hinni, az tartalmazza a jövendőbeli nevét. Ezt a népszokást érdemes kipróbálni. Ha gombós nem is feltétlenül árulja el pontosan a hajadon jövendőbelijének nevét, a gombóc vacsorának biztos örül a család!




Szatmárban a lányok Luca nap estéjén bal kézzel font fonalat kötöttek a derekukra, azt remélvén, hogy megálmodják, ki lesz a jövendőbelijük.

Szabolcsban a hajadonok Luca napjától karácsony napjáig minden reggel megettek egy almát, majd miután az utolsó alma utolsó falatját is lenyelték, kimentek az utcára. Amilyen keresztnevű férfival először találkoztak, olyan nevű párt remélhettek.

Az a lány, aki kíváncsi volt arra, hogy mikor kötik be a fejét, Luca napján megrúgta a disznóól oldalát. A disznó röfögéset száma elárulta, hány esztendő múlva megy férjhez.

Szintén házasságjósoló népszokás volt, hogy Luca napján a lányok meggyfaágat vágtak, vízbe tették. Ha az ág kizöldült karácsonyig, a lány a következő évben férjhez ment.

Jó kisérletezést kívánok minden hajadonnak!