A házasság nem kölcsön kenyér - Házasság hete

avagy a házasságkötés felelősségteljes lépés az ember életében

Ünnepekkel teli hétnek értünk a végére. Mohácson a busók eltemették a telet, túl vagyunk a Valantin-napon. A házasság hetén viszont muszáj szót ejteni a házasság intézményéről is. Akik ismernek megkérdezhetik mi jogon papolok itt a házasságról, amikor nem is próbáltam. Igazuk van, valóban nem próbáltam, de véleményem azért van róla.

Esküvőre feldíszített templom Beirutban, Libanon

Mi az a Házasság hete és mi a célja?

A Házasság hetét 2008 óta rendezik meg Magyarországon. A mozgalmat Angliából elindító Richard Kane fő célja az volt, hogy újszerű és kreatív módon ismertesse meg az emberekkel azokat a hagyományos értékeket és bibliai alapelveket, melyek alkalmazása sikeressé és örömtelivé teheti a házasságokat. A mozgalom üzenete: a házasság egy férfi és egy nő életre szóló kapcsolata, egymás kölcsönös elfogadása erényekkel és hibákkal együtt.




Azt hiszem mindenki jobban jár, ha saját szavaim helyett egy idézetet írok.

Böjte Csaba Út a végtelenbe könyvéből:
 
"A szerelem, a házasság nagyon fontos feladata, célja, hogy egymásból kiszeressük a jót. Isten nagy ajándék a szerelem, a házasság. A Teremtő azért adta, hogy közelebb kerüljünk hozzá, a mennyek országához, önmagunk megvalósításához, hogy többek, jobbak legyünk. Nagy kérdés, hogy mire épül egy kapcsolat, egy házasság. Ha az anyagi javak megszerzésére, a testi szépségre, a gyönyörökre, a reprezentálásra, akkor homokra épül. Ahogy telnek a hónapok, évek, előbb-utóbb jönnek a viharok, nekizúdulnak a háznak, és romba dönthetik: jön valaki, aki izgalmasabb örömöket tud kínálni, aki szebb, fiatalabb, kívánatosabb, aki érdekesebb evilági célokat tud mutatni, nagyobb jó létet tud nyújtani, és akkor könnyen le lehet térni a hűség és a szeretet útjáról. De ha egy kapcsolat az Isten akarata szerinti igaz szerelemre épül, amely magában foglalja az örök értékek szeretetét, az alkotás, az életadás örömét, a gyermeknevelés felelősségét, akkor az a kapcsolat sziklára épül, nem dől egykönnyen össze, akkor le lehet győzni mindazt, ami a hűséget, a kitartást megtámadja."





Magam is hiszem, hogy a házasság fontos érték. Különösen a tartós, megingadhatatlan, életfogytig tartó házasság. Magyarországon 23.000.-24.000 válás van évente. A válással végződő házasságok aránya pedig 45%. Az élettársi kapcsolatok 68%-a is 5 éven belül felbomlik.




Esküvői díszítés

Az egészséges társadalom alapja a a szilárd, jó házasságon nyugvó család. Legyünk hát minél egészségesebbek. Mi magunk is és a társadalmunk is!