Első boldogság a jó ész - Melyik szakmában a legboldogabbak az emberek?

avagy a boldogságnak az az előfeltétele, hogy helyesen ítélje meg az ember saját lehetőségeit



Olvastam egy érdekes cikket egy felmérésről amiben angol tudósok arra keresték a választ, hogy mely szakmák művelői a legboldogabbak. A téma mellett nem mehetek el szó nélkül már csak az érintettség okán sem. Miért is vagyok érintett és mit mutat a felmérés? 


A karrier-boldogságindex szerint a virágkötők, a kertészek és fodrászok sokkal boldogabbak a munkahelyükön, mint a brókerek, a bankárok vagy az informatikusok.
Brókerek Aalsmeerben a Virágtőzsdén
A City&Guilds, egy angol szakoktatással foglalkozó szervezet hozta nyílvánosságra 2.200  fő körében végzett átfogó felmérésének eredményét. Azt vizsgálták, milyen tényezőktől függ, hogy egy dolgozó jól érzi-e  magát a munkahelyén. 

A felmérés azt mutatta, hogy a kétkezi szakmák művelői boldogabbak voltak munkájukban, mint az egyetemi végzettséggel rendelkező irodai dolgozók. A vizsgált szakmák közül a kertészek és a virágkötők bizonyultak a legboldogabbnak, a legboldogtalanabbak pedig a bankárok, az informatikusok és a HR-esek voltak a munkahelyükön. A fizikai munkát végzők gyakrabban mondták azt, hogy büszkék a munkájukra. 


Kiváncsi vagy a rangsorra? Olvass tovább!

Karrier-boldogság index rangsor a City&Guilds felmérése alapján:
 
1. Kertész, virágárus (89 százalék)
2. Fodrász (79 százalék)
3 .Vízvezetékszerelő (76 százalék)
4. Marketing, PR-szakember (75 százalék)
5. Kutató (69 százalék)
6. Vendéglátóipari alkalmazott (67 százalék)
7. Építőipari szakmunkás (66 százalék)
8. Orvos, fogorvos (65 százalék)
9. Jogász (64 százalék)
10. Ápolónő (62 százalék)
11. Építész (62 százalék)
12. Gyermekgondozó, ifjúsági munkás (60 százalék)
13. Tanár (59 százalék)
14. Könyvelő (58 százalék)
15. Autószerelő (57 százalék)
16. Villanyszerelő (55 százalék)
17. Szállító (55 százalék)
18. HR szakember (48 százalék)
19. IT-, telekom specialista (48 százalék)
20. Banki alkalmazott (44 százalék)


Összességében elmondható, hogy azok a legboldogabbak, akik szakértelmen alapuló munkát végeznek (kertészek, fodrászok, vízvezetékszerelők). Azoknak okoz a legtöbb örömet a munka, akiknek specifikus készségeik vannak.

Mennyivel jobb egy ilyen környezetben dolgozni, mint a kopár irodában!


Mit mondanak a magyar virágkötők? 

 A vizsgálat eredményéről szóló cikket megosztottam egy a virágkötőket tömörítő facebook csoportban és megkérdeztem  egyetértenek-e a viszgálat eredményével, igaznak gondolják-e magyar viszonylatban. Eléggé megoszlottak a vélemények. Volt olyan, aki szerint ez a felmérés csak az angoloknál állja meg a helyét, általánosítani nem lehet és magyar helyzet egészen más. Akadt olyan, aki merte vállalni, hogy boldog a virágkötő szakmában annak ellenére, hogy egyre rosszabb a virágkötők helyzete, egyre nehezebb a megélhetés. Az embereknek sajnos egyre kevesebb pénzük jut virágvásárlásra is. 

Szinte mindenki megemlítette, hogy a virágkötők magánéletét nézve siralmas a kép. Nagyobb virágos napokon se éjszakája, se nappala nincs a virágkötőnek, amit a családjával együtt tölthetne. Talán a legtöbb magányos ember ebben a szakmában dolgozik. Nagyon kevés olyan virágkötő van, aki a szakamájában is sikeres és mellette kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatban él. A hétvégi és ünnepi nyitvatartások miatt nem jut elég idő a családra, a párkacsolatra, barátokra, ismerkedésre.

Egy dologban viszont egyetértettek a megszólalók, még pedig abban, hogy a virágkötő szép, kellemes környezetben dolgozik, a növények is nyugtató hatásúak, a kreatív munkavégzés pedig mindennapi apró sikerekkel jár, ami fontos ahhoz, hogy az ember boldognak érezze magát a munkájában.  



Torzsás ecetfa a jó közérzetért

  
Eredeti szakmámat tekinve informatikus vagyok, majd virágkötő lettem. Évekig boldog, elégedett voltam a munkámmal, úgy éreztem megbecsülnek, fontos, amit csinálok és ezt értékelték is a munkahelyemen. Aztán eljött az idő, hogy nem voltam elég motivált a munkámban, kevésbé stresszes és kreatívabb tevékenységre vágytam. Informatikusként voltak olyan időszakok, amikor rácáfolva az angol felmérés listájára 90 % körüli boldogság érzetem volt a szakmámban. Mire a váltás gondolata megérett bennem már én is 50 % alatti értékre kerültem, mint a listán az angol informatikusok. A virágkötő szakma boldogság indexével kapcsolatban saját tapasztalatból csak annyit mondhatok, hogy egyelőre megütöm a szintet.


Azt tartja a mondás, olyan szakmát válassz, amit szeretsz, és akkor sosem kell dolgoznod. Ebben van némi igazság, bár szerintem a jóból is megárt sok. Aki sikereket akar elérni a szakmájában, annak keményen meg kell küzdeni érte akár kétkezi, akár irodai munkát végez. Az viszont tény, hogy a növények, a virágok, a természetes környezet mindenkire pozitív hatással van. Javaslom a bankároknak, az  informatikusoknak, hogy növényekkel tegyék barátságosabbá, emberközelibbé az irodákat és ezzel is javul a boldogság indexük.