Rövid farsangnak hosszú a böjtje - Farsang farka

avagy a, minden élvezetért meg kell szenvedni
          b, a pazarlásnak elszegényedés a vége


Az idén igen rövidre sikeredebb a farsangi időszak. Mindössze csak 5 hét telt el Vízkereszt óta és már is itt a farsang farka, azaz a farsang utolsó napjai. 

Farsangi programokban itthon eddig sem volt hiány, de mai napon, azaz a farsang farkának első napján azonban látványosabbnál látványosabb karneválokon szórakozhatunk. Az előkészületek több helyen, így Mohácson is már csütörtökön kezdődtek Az időjárás nem éppen kedvez a szabadtéri programoknak, de azért érdemes ellátogatni egy-egy heyszínre. Forró csoki, forralt bor, tea vagy egy kis jóféle pálinka mindenhol kapható és garantáltan segít, hogy jobban elviseljük a hideget.

Busók Mohácson
http://www.pinterest.com/pin/472385448384521735/


De ezzel még nincs vége a farsangnak!



A farsanghétfő, más néven húshagyóhétfő, böjtelőhétfő  a farsang farkának középső napja. Gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot, amikor a nők végre férfi módra mulathattak. Az asszonyok korlátlanul ihattak alkoholt, zeneszó mellett nótáztak.  


A húshagyókedd, a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja  farsangtemetés időpontja. További elnevezései: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek, a kolbász, a szalonna evés felfüggesztésére). Ezen a napon általában szalmabábut vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet. 

Karneváli szamba táncos Rióban
http://www.pinterest.com/pin/472385448384620723/


A húshagyókeddet követi a hamvazószerda, ami a 40 napos nagyböjt kezdete, innentől tilos a húsfogyasztás és a mulatozás. A hamvazószerda további nevei: szárazszerda, böjtfogadó szerda.

A következő nap a torkos csütörtök, amikor egy napra fel lehetett függeszteni az épp csak megkezdett böjtöt, hogy a maradék húsételeket elfogyasszák. Sok helyen zabáló-, kövér-,  vagy tobzódócsütörtöként ismerik. Szeged környékén jó zsíros ételeket főztek és sokat ettek abban a hitben, hogy így bő lesz a termés  és a disznók is kövérre híznak. Az Ipoly menti falvakban kövércsütörtökön húst, pogácsát, tepertőt, kolbászt és káposztát ettek.


Az országban több helyen, például Bács-Kiskun megyében is úgy tartották, hogy a farsangi étel gyógyír az állat betegségekre. A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték és így keverték a beteg jószág ételébe.

Szokás volt fekete tyúkot vágni, azzal a magyarázattal, hogy a mája szerencsét hoz. Úgy vélték, hogy a fekete tyúk feláldozása megakadályozza a többi baromfi elhullását.

Velencei Karneváli álarcok


Az ismert külföldi karneválokon is mai napon voltak a csúcs események, a legtöbb látogató. Kedden aztán jöhet a koporsó vagy szalma bábú égetés és agyő tél! Szép volt, jó volt, elég volt! Viszlát jövőre!