avagy eléggé szép
Az illatos ibolya virágából Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Az ibolyavirág-olaj az egyik legdrágább illatszer alapanyag, így érthető, hogy sok helyen kimondottan illatszeripari célokra termesztik. Az ibolyának nemcsak a virága, hanem a levelei is tartalmaznak illó olajat. A lepárolt ibolyalevél-olajat is nagyon értékes, ami nem is csoda, hisz 20 g tiszta olaj körülbeül 1 tonna levélből állítható elő.
Kevesen tudják, hogy az ibolya is az ehető növények közé tartozik. Az ibolya virága kandírozottan vagy nyersen sütemények, pudingok, jégkrémek díszítésére használható. A friss virágok salátákba, cukrok, teák, ecetek illatosítására is alkalmasak Levelét saláták készítésénél használhatjuk, vagy főve levesek, szaftos ételek ízesítőjeként kiváló.
Nagy kedvencem a szerény, de annál szépségesebb és szívósabb ibolya, a tavasz egyik első hírnöke. Nagyon igénytelen növény, erdőkben, réteken gyakran találkozhatunk vele. Szinte minden helyen megél ahol van elég víz és talaj. Azon kevés növények egyike, amit szinte a világ minden pontján megtalálhatunk. A mérsékelt égövön túl trópusi és szubtrópusi területeken épp úgy megcsodálható, mint az Andokban 4600 méteres magasságban.
Az ibolyafélék nemzetségébe 450 faj tartozik. A fajok jelentős része a természetben szabadon is megél. Egyes
fajok levele lándzsás, másoké igen széles, szárnyas, ujjas vagy akár
pajzs alakú is lehet. A magashegyi fajok apró, bőrnemű, éles-szögletes,
sokszor pikkelyszerű levele a megvastagodott hajtásra borul.
A Kárpát-medencében megtalálható fajok illatos lila, vagy fehér virágai a tavasz közepéig nyílnak. A Kárpátokban 1500-2000 méteres magasságban sárga ibolyát is találunk. Öttagú virágainak két középső szirma eláll vagy lefelé konyul. Virágait rovarok porozzák be. A
nektárra gyűlő rovarok szétnyomják a porzókat, az ezek közé bepotyogott
virágpor rájuk tapad.
Az illatos ibolya virágából Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Az ibolyavirág-olaj az egyik legdrágább illatszer alapanyag, így érthető, hogy sok helyen kimondottan illatszeripari célokra termesztik. Az ibolyának nemcsak a virága, hanem a levelei is tartalmaznak illó olajat. A lepárolt ibolyalevél-olajat is nagyon értékes, ami nem is csoda, hisz 20 g tiszta olaj körülbeül 1 tonna levélből állítható elő.
Kevesen tudják, hogy az ibolya is az ehető növények közé tartozik. Az ibolya virága kandírozottan vagy nyersen sütemények, pudingok, jégkrémek díszítésére használható. A friss virágok salátákba, cukrok, teák, ecetek illatosítására is alkalmasak Levelét saláták készítésénél használhatjuk, vagy főve levesek, szaftos ételek ízesítőjeként kiváló.
Ibolya a kertben |
Friss vagy szárított virágának szörpje vagy forrázata enyhe hashajtó, de hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákba és idegnyugtató szerként is használhatjuk.
Az egyes fajok leveleit sebek gyógyítására is használják Dél-Amerikában. Kínában egyes fajokat főzeléknövénynek termesztenek.
Az ibolya szépsége több költőnket is megihlette. Juhász Gyula egyenesen Mona Lisa mosolyához hasonlította szépségét.
Ibolyák |