Egyik nap a másiknak a tanítványa - A Nap napja: Napfelkelték

avagy naponta tanul, tapasztal valami újat az ember: minden nappal többet tudunk 

A nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnapot a Nap napjának jelölték ki, amit 1994 óta rendszeresen megtartanak hazánkban is. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a megújuló erőforrások fontosságára. Ezen belül is elsősorban a napenergia hasznosítását igyekeznek népszerűsíteni.

Van is még tennivaló bőven. Hazánkban még nem igazán jöttek rá a napenergia hasznosításának jelentőségére. A napelemek, napkollektorok még mindig nagyon drágák és egy ilyen beruházás évtizedek alatt térül csak meg. Európa nyugati felében egész más a helyzet. Pl. Németországban az állam támogatást nyújt a napenergia hasznosítást célzó beruházásokra. A megtérülésük 5-8 éven belüli, így ott az ilyen beruházások sokkal népszerűbbek.

A napfelkelte és a naplemente a kedvenc fotó témáim közé tartozik. Külföldi utazásaim során is mindig igyekszem megörökíteni a csodát. A legszebb égijelenségeket a természetben, pusztákon, hegyeken, tenger-, vagy folyópartokon lehet megörökíteni.


Napfelkelte a Mózes-hegyen Egyiptomban

Az éjszakai repüléseknél is nagyon ritkán alszom, egyszerűen úgy érzem, hogy elvesztegetem az időt, az alvás alatt lemaradok valami izgalmasról. Szeretem az ablak mellett ülve kémlelni az eget, a fényképező géppel is megörökíteni a szépséget.  

Napfelkelte a repülőről

Nem tudom eldönteni, hogy a napfelkelték vagy a naplementék kedvesebbek-e számomra. Mindenesetre valahogy úgy alakult, hogy naplementét sokkal nagyobb számban volt lehetőségem fotózni.

A naplementékről készített fotóimat itt találod.


Csokonai Vitéz Mihály: A nap innepe
(részlet)

„Idvez légy, áldás forrása,
Világosság tengere,
Munkás halandók lámpása,
Életünk rúgó-ere!

Te mutatod meg minékünk,
Mi fejér, mi fekete?
Te általad bús vidékünk
Örömkertté tétete.