Elmehet a szépek közt - Levendula gondozása

avagy eléggé szép

A levendula, ez az üde, illatos egyszerre frissítő és nyugtató virág az utóbbi évek egyik sláger növénye lett. Nem csoda. Divatos szó használattal 3 az 1-ben növénynek is hívhatjuk. Nem csak dísznövény, de kitűnő fűszernövény és rengeteg pozotív hatása miatt gyógynövény is egyben. 

Több felé rendeznek levendula napokat, heteket. A legismertebb mind közül a Tihanyi Levendula Fesztivál és a Pannonhalmi Levendula hetek. Nem is véletlenül. Sokan úgy gondolják, hogy a levendula őshonos növény hazánkban. Valójában azonban az 1920-as évek közepéig csak a középkori kolostorokban volt fellelhető ez a csodálatos növény. A levendula mai népszerűsége is Tihanyhoz köthető. Bittera Gyula – a kor neves gyógynövényszakértője - az 1920-as években Tihanyban telepítette az első levendula ültetvényt Magyarországon..  

A Tihanyi-félsziget fél-mediterrán éghajlata, a levendula földek déli fekvése és a vulkáni alapkőzet  ideális körülményeket biztosít a levendulának. A kiváló minőségű, a francia földön termettnél több illóolajat tartalmazó tihanyi levendula méltán lett világhírű. 

Levendulamező

Milyen levendula fajták vannak, milyen gondozást igényel?


A levendulának két fő fajtája van, most már mindkettő megtalálható, átteleltethető hazánkban is.  A francia levendula (Lavandula angustifolia) az elterjedtebb, amit népi elnevezéssel orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának hívnak. Ez a fajta az, amit Bittera Gyula a Tihanyi Apátságtól bérlet földterületeken meghonosított. A francia levendula finomabb és értékesebb aromájú. 

A francia levendula gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a jellegzetes levendulakék. A szín azonban a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására.


Francia levendula


Az angol levendula (Lavandula intermedia) aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciánál. Nagyobb mennyiségű olaj sajtolható ki belőle, viszont fanyarsága miatt kevéssé értékes. Erőteljesebb növekedésű, magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék. Levelei ezüstösebbek a franciáénál. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta.


Levendula szaporítása

A francia levendula magról is szaporítható, de nem túl hatékony módszer, csak gyakorlott és elszánt kertészkedőknek ajánlom. A magot késő ősszel kell a cserépbe vagy melegágyba elvetni. A kis magoncokat tavasszal palántázni kell. Csak a megerősödött növényeket lehet aztán kiültetni a szabadba. A kis magból több éves türelmes várakozás után fejlődik ki a levendulabokor.

Sokkal egyszerűbb módszer a kora tavasszal vagy késő ősszel végzett tőosztással szaporítás. A vásárolt levendula palántát kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes kiültetni. Első évben azonban tanácsos betakarva teleltetni, mert az üvegházban nevelt palánták rendkívül érzékenyek. Jó megoldás az is, ha hazai termelőtől vásárolsz levendulát, aki már kezdetektől a szabadban nevelte a növényt.


Levendula


Levendula gondozása

A levendula nem túl igényes növény, legfontosabb számára a napfény. Kártevői nincsenek, permetezésére nincs szükség. A napos és meleg helyet kedveli, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. Külön öntözést nem igényel, elég neki a természetes csapadék. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

A levendulát célszerű rózsák mellé ültetni. Napfényigényük közös és a levendula a rózsabokroktól távol tartja a kártevőket, a tetveket és a hangyákat. A levendula kerek, ezüstös-zöld bokrai jól kiemelik a rózsa színeit, szépségét. Kiváló talajtakaró vagy sövény vállhat belőle. Jól érzi magát a fűszernövények, például a kakukkfű vagy a menta társaságában. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt.

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Az ültetési távolság igényeinktől függ. Szegély vagy sövény kialakításához a tövek közti távolság maxiumum 50 cm legyen. Ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80-100 cm-re távolságra ültetessük egymástól. Az elnyílt virágokat le kell vágni. Ha ezt időben megtesszük az őszi másodvirágzásnak is örvendhetünk. Igaz az őszi mennyiség kb. csak fele a tavaszinak, de az illata, díszítő értéke ugyanolyan.

Szépen elél teraszokon és balkonokon is, de nagyon fontos, hogy csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Fontos, hogy erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben átvészeli a telet, bent pedig elpusztulna.


Az igénytelen levendula mindenhol szépen virít



Levendula felhasználási lehetőségei

A levendula nem csak a kertünk éke lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk. A virágokat friss felhasználásra és szárításra a virágzási idő közepén kell levágni. Olajlepárlásra a virágzás vége felé legalkamasabb a virág. a időben arattunk nyáron, ősszel egy másodvirágzásra is számíthatunk. Semmilyen permetezésre nincs szükség.

A kinyílt levendulavirágokat szárral együtt vágjuk le. Készítsünk kis csokrokat, amit befőttes gumival fogunk össze és fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk . 


Levendula szárítása


A levendula sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle lakásdekoráció, fűszernövény vagy akár gyógynövényként is funkcionálhat.