Nem mindenkor az arat, aki vet - Tippek a levendula gyógynövényként való felhasználásához 2

avagy nem biztos, hogy megérjük munkánk eredményét


Folytatva a levendula dicsőítését a különböző hatású levendula gyógyteák terápiás alkalmazásához adok pár tippet.

A levendula gyógyhatásairól itt olvashatsz.

Levendula gyógyteák

A levendula szárított formában is hosszú ideig megőrzi illóolaj tartalmát, így nem csak a virágzás 5-6 hetében alkalmazhatjuk. Sötét, száraz helyen szárítva színéből és illóolaj tartalmából is csak keveset veszít. A levendula gyógyteát egyaránt készíthetjük a virágok leforrázásával és rövid ideig tartó főzéssel is. Mindkét elkészítési módnál fontos az edényt lefedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.

Migrén ellen: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesíthetjük.

Levendula




Léguti betegségekre: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta háromszor egy csészényit érdemes fogyasztani.

Nyugtatóként: 3-4 teáskanál szárított levendulát leforrázunk egy csészényi vízzel, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.

Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Lefekvés előtt 1-2 csészényi tea elfogyasztása ajánlott .

Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le egy csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk. Még hatásosabb, ha a levendulával együtt más emésztésjavító növényeket, pl ánizs, borsmenta, citromfű, édeskömény, ezerjófű, ginszeng, gyömbér, lestyán is kerül a teába.

Kedélyjavítóként és fogyasztószerként: 5g levendulavirág és 15 g zsálya keverékét egy 1 liter vízzel forrázzunk le. Jól lehűtve fogyasszuk. 


Felirat hozzáadása


Levendula illóolaj használata

Női betegségekre irrigáló szer: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolajat keverjünk. 

Levendula fürdő levendulaolajból: 1 teáskanál levendulaolajat összekeverünk 2 tojássárgával, egy pohár tejszínnel vagy tejjel, 2 evőkanál mézzel, ugyanennyi sóval, majd a fürdővízhez adjuk. A fürdővíz az ideges, stresszes szervezetre nyugtató hatású, ugyanakkor a kimerült embert vitalizálja. Alkalmas menstruációs panaszok enyhítésére, migrén kezelésre is.

A levendulaolajból készített fürdőnél fontos, hogy az olaj egyenletesen elkeveredjen a vízben, ne csak a víz felszínén ússzon. Ezt segíti a tej és méz, a tojás, a tejszín. A fürdőre érdemes sok időt szánni, mert kb. félóra kell, hogy az illóolaj a bőrön át a szervezetbe jusson.

Levendulalolaj a párologtatóba: Pár csepp olajat a párologtatóba vagy vízzel teli tálkába csöppentünk és a fűtőtestre tesszük. Feszültség csillapításra, idegnyugtatásra használható. Citromfűvel vagy eukaliptusszal vegyítve még hatásosabb, a fejfájás és alacsony vérnyomás ellenszere. 


A sokoldalú levendula

Levendulaolaj rovarcsípésre: 5 ml olajat összekeverünk 25 ml 40%-os alkohollal. Az így készített esszenciába mártott vattacsomót 15-20 percig hagyjuk hatni a csípés helyén.

Alvászavarra: a párnára pár csepp illóolajat cseppentünk.


Levendula virágok felhasználása

Levendulás fürdő virágból: 10 dkg levendulavirágot forrázzunk le 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kapott főzetet vegyítsük a fürdővízhez. Nyugtató hatású, serkenti a vérkeringést, segíti a bőrpanaszok enyhítését.

Levendula párna: alvászavarok esetén a párnahuzatba helyezett szárított levendula virágok biztosítják a nyugott alvást.