Nem mindenkor az arat, aki vet - Tippek a levendula dísznövényként való felhasználásához

avagy nem biztos, hogy megérjük munkánk eredményét

Nagyon lehet szeretni a kékes-lilás levendulát. Hidegnek számító szine ellenére kellemes hangulatúvá varázsolhatjuk vele környezetünket. Elég, ha kezdetben beszerzünk pár csokornyit, már abból is köthetünk koszorút vagy illatbuzogányt vagy csak egy egyszerű dekorációt.

Egyszerűen díszített üvegedényban is hangulatos a levendula



A levendula virágokat kis csomókba fogva és megszárítva nem csak látványos, de aromás kiegészítőt kapunk.





A magas illóolaj tartalma miatt a levendula szárított virágai is intenzíven, sokáig illatoznak. Akár saját készítésű, akár készen vásárolt potpuriba is keverheted. Fehérneműs fiókba, szekrénybe helyezéshez varrj egy kis vászonzacskót. Rosszul alvók akár szemmaszkot is varrhatnak, ami aztán a szárított virágokkal megtöltve és a szemre helyezve garantált a kitűnő alvás.


Hagyomáynos és szívalakú koszorú


Igen látványos ajtódíszt, úgynevezett kopogtatót készíthetünk már pár szál friss levendulából is. A friss virágokból kis csokrokat készítünk és ezeket folyamatos dróttal erősítjük a koszorú alapra. Még érdekesebb, vidámabb díszt kapunk, ha a levendulán túl vadrózsát, réti virágokat és díszesebb fűfélék kalászait is belekötjük a koszorúba.




Szalaggal díszített levendula koszorút

A kész koszorút aztán ízlés szerint díszíthetjük szalagokkal vagy egyéb színes kiegészítőkkel is.


Levendula koszorú

Nagyon fontos, hogy ne a szárított levendulából akarj koszorút készíteni, mert szárítottan a virágok már könnyen törnek, kevésbé igazíthatók. Ez a koszorú már a túlságosan száraz virágok miatt nem tökéletes. 

A szárításra vonatkozóan pedig fontos szabály, hogy szellős, de ugyanakkor sötét helyen történjen. Világos helyen túl gyorsan szárad a növény és így kevésbé tartja meg színét és illatát.


Hangulatos nyár esti díszítés készülhet pl. ha a levendula virágokat gyertyatartóra vagy akár egy pohárra erősíted. 

Hangulatos gyertya dísz

A kis levendula csokrocskákból és kukorica csuhéból egy kis ügyességgel babák, angyalkák vállhatnak.


Levendula babák

Ma már nagyon sok felé kaphatók levendula virágos anyagok, amelyekből nemcsak levendula zsák, hanem pl. nesszeszer, pénztárca vagy akár könyvborító is készülhet.


Levendula mintázatú ajándéktárgyak

Talán az egyik legnépszerűbb módja a levendula szálak összekötésének a levendulabuzogány készítés.  Az egyszerű, gyors és mutatós módszer, amit nem lehet elrontani. A buzogányhoz 20-25 friss levendula virágról szedd le a leveleket, majd raffiával szorosan kösd össze a virágok alatt. Ezután a szárakat az átkötésnél egyenként hajtsd vissza és fogd össze a szárakat alul is. Ha az elegánsabb stílust kedveled, a raffia szalag helyet használj vékony zöld vagy lila szalagot. A buzogányt is sötét helyen hagyd megszáradni. A lassú száradásnál csak kicsit fakul meg. Ha már kevéssé érzed az illatát, finoman dörzsöld meg a virágokat és feléled az illatfelhő.   


Bármelyik módszert válaszd is az otthoni dekorációhoz, a levendulában nem kell csalódnod!