Ragadós, mint az ásítozás - Virágos erkélyek

avagy terjed az emberek között, egyik ember utánozza benne a másikat


A Facebook oldalon pár hete felvetettem, hogy ragyog a szívem, mert egyre több virágos várost, városrészt látok szerte az országban. A gazdagabb települések évről évre egyre nagyobb számban indulnak a Virágos Magyarországért pályazaton. Az idei évben már 301 település adta le nevezését. A versengés célja nem kisebb, mint a nemzetközi megmérettetés. Az idei év két legjobbja bizonyíthat a jövő évi Európai Virágos Városok és Falvak versenye (Entente Florale Europe) nemzetközi zsűrije előtt.

Hazánk 1990-ben csatlakozott a versenyhez.  A magyar települések a kezdetektől kiemelkedően szerepelnek a versenyeken, Az eddigi mérleg hét arany (Balatonfüred, Siófok, Géderlak, Kaposvár, Lipót, Nagyatád, Eger), tizenkilenc ezüst, tíz bronz érem és tíz Európa-díj. Az idén Magyarországot a tavalyi nyertesek, város kategóriában Hévíz, falu kategóriában pedig Csopak képviseli. Hévíz 1998-ban már szerzett egy ezüst érmet. Vajon meg lesz az idén az a hőn áhított arany?



Persze nem csak a közpénzekből kivirágoztatott terek látványa örvendeztet meg. Legalább akkora örömet jelent számomra a házak körüli kiskertek, méhecske csalogató teraszok látványa. Szűkebb lakókörnyezetemben, a XVIII. kerület lakótelepi részén egyre több virágos erkélyt, balkont, loggiát vélek felfedezni. Tapasztalatom szerint a jó példa ragadós. Az emberek szeretik utánozni egymást, sőt lepipálni a szomszédot.

Hallstatti erkélyek
Csak egy kicsit vagyok elfogult. Tisztában vagyok vele, hogy a magyar erkélyek látványa nem ér fel a tiroliakhoz. A alpesi környezeten túl ennek másik oka a klíma. A nálunk tapasztalható hőség nem csak bennünket embereket, de növényeinket is megviseli. Hiú ábránd azt várni, hogy itt is olyan szépen fog virítani a futó muskátli, mint Tirolban. Viszont a tiroliakkal ellentétben mi tarthatunk az erkélyen mediterrán növényeket, pl. leándert, bougainvilleát (mályvafürtöt). Meg kell találni azokat a növényeket, amik a mi éghajlatunkat kedvelik és azoknak kell örülni.

A bougainvillea színes felleveleivel és apró virágaival díszít


A kerületünkben évek óta van egy jó kezdeményezés. Az önkormányzat "Szebb, virágosabb kerületünkért" pályázattal segíti a lakókat. Az idén rekordszámú nevezés érkezett. Míg az előző években 650 pályázónál sosem volt több, az idén közel 900-an jelentkeztek. A kategóriák köre is egyre bővül. Az idén erkély, előkert, családi ház, utcaszakasz, intézmény katagóriákban osztják majd ki szeptemberben az értékes díjakat. A virágosabb kerületért az önkormányzat már tavasszal is a zsebébe nyúlt. Begóniát, petúniát, bársonyvirágot, pocsinrózsát ás paprikavirágot osztottak a kígyózó sorokban várakozó növénybarátoknak.


Virágos erkély a XVIII. kerületben

Eddig még sose pályáztam, az idei határidőről is kicsúsztam. Talán jövőre... Addig is gyönyörködöm a saját és a szomszádaim virágaiban!