Szebb a tiszta, mint a cifra - Karácsonyfa trendek és a Feng Shui

avagy nem az a fontos, hogy díszes és divatos, hanem, hogy tiszta legyen az öltözetünk

A dekoráció minden ünnep elengedhetetlen kelléke. Karácsonykor sincs ez másképp. Sőt. Sokak számára a karácsony az egyik legjobban várt, legnagyobb ünnep. Hetekkel, sőt van, aki már hónapokkal az ünnep előbb megkezdi a felkészülést, hogy a nagy napon minden készen álljon, méltó környezetben teljenek a szeretet ünnepének napjai.



Mint mindenben, a karácsonyi díszítésben is évről évre változnak a színek, a kiegészítő díszek formái. Az új trendszínek megjelenése, a saját ízlés változása, az épp aktuális hangulatunk megteremti a lehetőségét, hogy minden évben más-más stílusú karácsonyfát állítsunk. Bár a díszek, kiegészítők magas ára miatt sokan ezt nem engedhetik meg maguknak.



Szerintem a karácsony lényege nem is az, hogy erőnk felett kövessük a divatot, fussunk a mások által diktált trendek után. A kis gyermekeknek sem drága, legújabb divat szerinti ajándékokra van szükségük, hanem igaz szeretetre, biztonságra. Arra, hogy érezzék a szülők feltétlen szeretetét, megtapasztalják, hogy ez a nap valóban nekik szól. Élvezzék a közös játékokat, a rohanó hétköznapok után egy kis nyugalmat, a szülők még nagyobb odafigyelését. 


Kisfiú szobába illő karácsonyfa

Egyre többen vannak, akik a minden évben más-más színnel díszítik fel a karácsonyfát. Pl. csak a zöld vagy csak a fehér különböző árnyalatait használják és a díszek eltérő méretével és formájával visznek egy kis játékosságot a dekorációba. Fehér fa esetén előszeretettel használnak például  tollakat.

Az egyszínű karácsonyfa helyett érdemes kipróbálni a különböző színkombinációk alkalmazását. A jól megválasztott, összeillő színek alkalmazásával harmonikus összhatást érhetünk el. Nem mellékes, hogy milyen környezetbe helyezzük el a karácsonyfát. Más stílusú fa illik egy ódon kastélyba, egy modern minimál stílusú lakásba és megint más egy rózsaszínű gyermekszobába.


Kislány szobába illő karácsonyfa

Nagyon fontos kérdéshez érkeztünk. Hova kerüljön a karácsonyfa? Mindenképp olyan helyre kell rakni, ahol biztonságban van, nincs eldőlés veszély, nem  akadályozza a szobában való közlekedést.  A feng shui szerint a karácsonyfával is erősíthetjük lakásunk egyes életterületeit. A boldogság, a szeretet szimbóluma, ezért nagyon sok csit termel. 

Néhány szempont a karácsonyfa helyének és színének kiválasztásához a Feng Shui alapelveit figyelembe véve: 

Hírnév
A lakás déli része a hírnév területe, aminek színei a piros, a bordó, a sárga és az arany. Az ide helyezett karácsonyfa az újrakezdést, a kitűzött célok elérését, az elismeréseket segíti. Jól illik ide egy hagyományos stílusú karácsonyfa.   

Szerelem, párkapcsolat 
A dél-nyugatra állított piros és aranyszínekben pompázó karácsonyfa a szerelmi életed, házasságod, párkapcsolatod minőség javítását hivatott elősegíteni. 




Egészség, család 
A keleti részre helyezett kék és világos zöld színű karácsonyfával az egészség megőrzését, a családtagjaiddal való kapcsolatodat erősítheted. 


Gazdagság 
Dél-keletre kell állítanod a fát, ha gazdagságot szeretnél bevonzani. A Feng Shuiban gazdagság alatt nem csak az anyagiakat, a pénzt értjük, van ennél egy sokkal fontosabb: a lelki gazdagság. Ennek .színei szintén a kék és a zöld. 




Segítők terület
Az egész éves segítségek, ajándékok megköszönéséhez és a következő évi támogatások és  utazások elősegítéséhez a észak-nyugatra helyezett fémszínek, az arany, az ezüst és a fehér segíthetnek.  


Alkotókészség, gyerekek
A gyermekeiddel való viszonyod és kreatívításod  javítható a nyugatra helyezett, minél színesebb, sok saját és főleg a gyerekekkel közösen készített díszt tartalmazó karácsonyfával. 


Felirat hozzáadása


Karácsonykor is fontos, hogy azonosulni tudjunk a kialakított élettérrel, visszatükrözze, azt, amit üzenni szeretnénk. A színek megválasztása, megfelelő alkalmazása nagyban hozzájárul, ahhoz hogy szépnek, harmonikusnak lássuk a környezetet. 

tradicionális karácsonyi színek: a zöld, a piros és az arany örök trónkövetelő. A színáranyalatok megválasztásával, a matt és fényes felületek váltakozó alkalmazásával izgalmasabbá tehetjük. Elég évente csak az eltört díszeket pótolni vagy néhány új formájú, árnyalatú díszt vásárolni. Nagyon jó kiegészítő szín lehet hozzájuk a fehér és a szürke.  A Feng Shui szerint a zöld a nyugalom és a harmónia színe. A vörös színnek pedig agresszió növelő hatása is van. Sok zöld alkalmazásával a vörös szín feszültsége csillapítható. 

tradicionális karácsonyfa

A skandínáv stílus a tradicionális karácsonyi színek közül az aranyat nem használja, helyette a piros mellett a fehér dominál. A piros és fehér szín együttes alkalmazása csíkos, kockás és a pöttyös mintákkal is jellemző. A kis figurák, mint a szánkó, a sílécek, a rénszarvas, a maci elmaradhatatlan kellékek.

Skandínáv stílusú karácsonyfa

A természetes vonulatot kedvelőknek tudom ajánlani  a barna, a mohazöld és a sötét arany színeket és ezek árnyalatait. A természetből gyűjtött termések, szalmadíszek visszafogottabb színeit az arany csillogása jól kiegészíti. Jól beleillenek a stílusba a különböző állatfigurák, mint pl. a rénszarvas vagy az idei nagy kedvenc a bagoly. 

A fiatalos üdeséget, vidámságot  sugározhatjuk az élénk színek alkalmazásával. A pink, az almazöld, a türkiz, a ragyogó sárga frissességet, bohóságot, napsütést visz az otthonba.

Fiatalos karácsonyfa

A hidegebb színek a türkiz, a fehér , az ezüst és a szürke a fagyos, téli napok hangulatát adják vissza. Kicsit enyhíthető a hűvös hangulat a világos barna és az okker színek, valamint gyapjúból készült vagy kötött díszek alkalmazásával.


Hideg színekbe öltözött karácsonyfa 

    
A romantikus leány szobák kedvelt színei a rózsaszín, a krém, a halvány zöld és az arany. 
  
Romantikus karácsonyfa

Azt hiszem fel van adva a lecke. Gyors döntés, némi bevásárlás és indulhat a dekorálás!