Ki-ki a maga zsákját hordja a malomba - Vincent Van Gogh gondolatai

avagy minden ki a saját sorsát alakítja, a saját sorsáért felel


Minden bizonnyal a világ egyik legismertebb Vincéje a holland festő zseni, Vincent Van Gogh. A hányatott sorsú művész életrajzával nem untatnálak, azt elolvashatod a Wikipédiában. Bár jobban belegondolva egyáltalán nem unalmas az életrajza, több jó könyvet olvastam már róla. Különösen a testvéréhez Theohoz írt levelei, az abban megfogalmazott sorok a megkapóak. Igazi nagy életbölcsességek. Egy soha meg nem értett, saját börtönében vergődő, képzelt démonaival küzdő, érző ember őszinte, megszívlelendő gondolatai. Helyenként átadom Neki szót, ne csak a képeivel meséljen, jussanak el hozzánk a szavai is.

"Képeim elmondják majd mindazt, amit szóban nem tudok elmondani."

Vincent Van Gogh:  Tizenkét napraforgó vázában

"Festményeimet megálmodom, majd álmaimat megfestem."


Régóta csodálom művészetét. Ha tehetem nem hagyok egyetlen kiállítás sem, ahol találkozhatok a műveivel. Nagy élmény volt, amikor 2006-ban a Szépművészeti Múzeum Van Gogh kiállítással ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Rangos nemzetközi múzeumok tulajdonában lévő festményeket csodálhattunk meg egy helyen és ráadásul itt Budapesten.

Amszterdamban járva sem hagyhattam ki a Van Gogh Múzeumot, ami a világ legnagyobb Van Gogh gyűjteményével rendelkezik. Fotózni, ahogy a múzeumot többségében, itt sem lehetett. Igazi meglepetés ért a Rijsk Múzumban, ahol megengedték a fényképező gép használatot. Így legalább egy eredeti Van Gogh képet meg tudtam örökíteni.



Vincent Van Gogh:Önarzkép a Rijks Múzeumban, Amszterdamban

"Nem mindig tudjuk megmondani, mi tart bennünket bezárva, bebörtönözve, szinte eltemetve, de mégis érez az ember bizonyos határokat, bizonyos kapukat. Bizonyos falakat. Mindez képzelet lenne, fantázia? Nem hiszem. Aztán felmerül az emberben a kérdés: Istenem! Sokáig tart ez még, mindig, mindörökkön örökké? Tudod, mi szabadít meg a fogságból? A mélységes, komoly szeretet. Ha vannak barátok, testvérek, szeretők, ez nyitja meg természetfeletti hatalommal, mágikus erővel a börtönt."

A holland festő zseni, aki életében csak egyetlen művét tudta eladni egyre népszerűbb napjainkban. 2013 öszén egyidőben két kiállítás is volt Budapesten, ami az Ő műveit hozta közelebb a ma emberéhez. Az egyik kiállítás korunk új technikáinak, a 3D-nek (három dimenzió), és digitális nyomtatásnak a segítségével. mutatta be a reprodukált képeket.


Vincent Van Gogh:  Kávéház a Palce de Forumon

"Minél többet gondolkodom rajta, annál inkább érzem, hogy semmi sincs, amiben több művészet lenne, mint szeretni az embereket."

A másik tárlaton pedig multimédiás technológia segítségével hatalmas térbe, óriás vásznakra vetítették a Van Gogh életmű képeit. A lenyűgöző látványt zenei aláfestés egészítette ki. A képek speciális megjelenítésével, mozgatásával, nagyításával a festmények olyan részletei is előtérbe kerültek, amik egy hagyományos kiállítás esetén láthatatlanok maradnak.


Vincent Van Gogh: Szoba belsők

"Mindenképpen jobb tönkremenni, mint másokat tönkretenni."



Vincent Van Gogh: Önarcképek

"Vannak néhányan, akiknek lelkében hatalmas tűz ég, és soha nem jön senki, hogy melegedjék annál."



Vinvent Van Gogh: Önarckép

"Nagyon igaz, hogy egy csomó festő elmebeteg - olyan élet ez, amely az embert - enyhén szólva - elidegeníti a világtól. Rendjénvaló, hogy a fejem búbjáig beletemetkezem a munkába, de örökké félnótás maradok."

Vincent Van Gogh: Esti táj a felkelő holddal

"Ha hallasz belül egy hangot, ami azt súgja: "nem tudsz festeni!", akkor okvetlenül állj neki festeni, és a hang elnémul."

Vincent Van Gogh: Önarcképek

"Az élet olyan, mint a rajzolás: néha gyorsan és határozottan kell cselekednünk, a dolgokat erélyesen kézbe vennünk, és arról gondoskodnunk, hogy a nagy vonalak villámgyorsan előttünk álljanak. Semmiféle lagymatagságnak, kételkedésnek itt nincs helye, a kéz nem remeghet, a szem nem pisloghat ide-oda, hanem egyedül csak arra irányulhat a tekintet, ami előttünk van."

Úgy gondolom, hogy Van Gogh virágos képei a napraforgókkal, a pipacsokkal és az íriszekkel egy külön bejegyzést is megérnek.

Ide kattintva további képeket nézhetsz meg a Facebookon.