Elmehet a szépek közt - Mit jelent, hogy védett a hóvirág?

avagy eléggé szép


...Ám télúton egy reggelen,
csoda történik a hegyen:
kibújik a hóvirág,
s megrezzen a fán az ág...



Hóvirág



Teljes mértékben egyetértek Zelk Zoltán Hóvirág című versében megfogalmazottakkal. A természet egy titokzatos csoda és ennek a csodának egy ékköve a 10-15 centis hóvirág. Ez a kis apró, fehér, sokszor szerényen megbúvó, mégis méltóságteljes liliomféle. Igen, bármily meglepően hangzik, a liliomfélék családjába tartozik.  



Hóvirág mező
   

Bejegyzésem apropóját az adta, hogy miközben a kertben szedegettem a hóvirágot, az utcán sétáló középkorú házaspár férfi tagja illedelmesen rám szólt, hogy ne szedjem le a hóvirágot, mert védett és meg is büntethetnek érte. Elmagyaráztam neki, hogy mit jelent a hóvirág védettsége, amit Ő megköszönt és elégedetten sétáltak tovább. 

Mit is jelent a hóvirág védettsége? 


Egy jó húsz éve ilyen tájban a Déli Pályaudvar tele volt a kosaraikból hóvirágot áruló asszonyságokkal. Ide érkeztek a Dél-Dunántúlról a vonatok és velük a Mecsekben és Somogy megye lankáin szabadon termő hóvirágokat letaroló árusok. Különösen Nőnapra volt divat a hóvirágot ajándékozni a kolléganőknek. Nagy üzlet volt, a 20-25 szál hóvirág mellé pár borostyán levél került és már el is lehetett adni 50-100 Ft-ért. A virágot szedők gyakran tövestől kitépték a virágokat, nem törődve a következményekkel. Ma már szerencsére ilyen környezetromboló tevékenységgel nem találkozunk. A hóvirágot 2009-ben védetté nyilvánították, ezért a természetben nem szedhető, súlyos ezreket fizethet, aki a szabályt megszegi.


Hóvirág csokrok


Szeretnék rögtön egy félreértést is tisztázni. A védetté nyilvánítás nem azt jelenti, hogy otthon a kertben nem lehet hóvirágot termeszteni, vagy annak virágait leszedni. Sőt a virágüzletekben is hozzájuthatsz. Az itt árult virágok mind nemesített fajták, külön eladásra termesztik őket, tehát nem a védett természetből származnak. A virágüzletek megbízható forrásból szerzik be ezeket, számlájuk van róla, sőt bármily furcsán hangzik is, a hóvirágoknak útlevelük is van, hogy eredetüket igazolja. A virágboltban tehát legálisan beszerzett hóvirágokat találsz, amiket nyugodt szívvel megvehetsz, azok nem a természeti értékeink károsításából származnak. Piacon, utcai árusnál semmi garancia nincs arra, hogy legális virágot kapsz, azt inkább felejtsd el. Itt megnézheted, hogy milyen érvek szólnak még a virágbolti vásárlás mellett.


Hóvirág


A hazánkban is őshonos hagymás virágból tehát a vadon termők védettek. Apró fehér virágai enyhe teleken, mint az idei volt, már januárban előbújnak. A kecsesen bókoló virágfejek tömeges megjelenésére februárban és márciusban számíthatunk. 


Hóvirág


A hóvirág az árnyas és a napos helyet is szereti, bármilyen típusú talajban jól érzi magát. A többi tavaszi hagymáshoz hasonlóan nem túl vízigényes. Fák alá, más hagymások társaságába érdemes ültetni. Csoportosan mutat a legjobban. Ajánlott 3-4 évenként az elvirágzás után szétültetni. A kis fiókhagymákról is jól szaporítható, bár ahol jól érzi magát, ott a magától is könnyen szét terjed.


Hóvirág

Kezdő kertészeknek is bátran ajánlom. Nagyon öröm figyelni, ahogy a tél elmúltával a fürgébbek kidugják kis buksijukat és napról-napra egyre többen lesznek. A virágüzletekben is keresd nyugodtan, akár nőnapi ajándékként is, egy kis csokorhoz már 300 Ft-ért hozzájuthatsz. Sok helyen hagymával együtt is megtalálod cserepekbe, virágtálakba ültetve.

   
További információkat olvashatsz ide kattintva a védett hóvirágról és a büntetési tételekről.


Hóvirág mező


Végül ajánlanék egy kis családi programot. Az Alcsúti Arborétumban február közepétől tartják a Hóvirágünnepet,  ahol szakvezető segítségével járhatjátok be a hazánkban egyedülálló méretű hatalmas hóvirág mezőt. 

Alcsúti arborétum honlapján további információkat találsz a Hóvirágünnepről.