Szerelem, bor, kocka ürítik az erszényt - Bálint napi babonák

avagy sok pénzt elvisz az udvarlás, az ital és a szerencse játék

Február 14.-ét egyre többen már csak Valentin-napként ismerik és feledésbe merül, hogy a Bálint naphoz több magyar babona is társul. Bejegyzéseimben többször foglalkoztam már a Valentin-nappal. A Valentin-nap eredetéről itt tudhatsz meg többet. 

Bálint név a latin Valentinus névből alakult ki, erőset, egészségeset jelent. Február 14-e a katolikus naptár szerint Szent Bálint napja. Szent Bálint a jegyesek, a fiatal házasok, az epilepsziások és a hasfájósok védőszentje. 


Bálint nap


Február 14-hez számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik. A szokások jelentős része a párválasztással kapcsolatos, a fiatal lányoknak segítettek abban, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy megtartsák szerelmüket, életük párját. Ha lányok a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket. A párna alá helyezett babérlevélnek szintén az volt a célja, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendőbeli párjuk.

A kiszemelt férfi meghódításához egy pontosan kilenc magú almát kellett megenni. A magokat a kiszemelt férfi zsebébe kellett csempészni. 

Kicsit nehezebben kivitelezhető módszert is hatásosnak gondoltak. A kiszemelt fiú lábnyomát a hóból vagy sárból felvéve a küszöb alá kellett ásni, majd a házba csalogatni az illetőt, aki a küszöböt átlépve hamarosan megkérte a lány kezét.

gyermekáldás megjósolására is alma magok szolgáltak. A babona szerint annyi gyemek várható a házasságban, ahány magja van a Bálint napon félbevágott almának. 

Bálint napon az elsőként látott madárból is következtetéseket vontak le. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz, viszont kevésbé boldog házasságban fog élni.

Van egy másik babona is, szerintem ez lesz a legnépszerűbb. A reggeli szerelmes csók szerencsét hoz és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni.