Tudni kell szépen idősödni

Jó kis tanácsokra bukkantam, amit szerintem nemcsak az idősebb korosztálynak érdemes megfogadnia.

Életvezetési tanácsok túlkoros kamaszoknak és aggbakfisoknak:


- Kerüld az orvosokat.
Ha lehet, kerüld az orvosokat, fogorvosokat, reumatológusokat, kardiológusokat, urológusokat, de legjobban a patológusokat.

- Soha ne add fel.
Ha nem megy valami így, hát majd megy úgy - ha nem megy ma, hát majd megy holnap!
Ha már nem tudsz magasra ugrani nem baj, ugorj fel a járdára, vagy mondd azt: hopp és lépj fel!

- Soha ne hagyj abba semmit.
Az ember apránként hal meg, amivel felhagysz, azzal egy darabot odavetettél magadból az enyészetnek.

- Soha ne felejts el nevetni. Önmagadon sem.
A nevetés a legjobb prevenció minden létező betegség ellen, kivéve a köhögést, mert az ellen a
hashajtó használ. Az ember néha ügyetlen és butaságokat csinál. Kész egyszemélyes kabaré. Ingyen röhöghetsz (nevethetsz) önmagadon

- Soha ne felejts el nevetni - önmagadon.
Hogy az ember mekkora hülyeségeket képes csinálni néha!
Arról nem is beszélve, hogy felettébb ügyetlen is - kész egyszemélyes kabaré.
Magadat ingyen nézheted, nevess hát bátran!

- Soha ne fényezd magad. 
Főként a rokonaid, szomszédaid, ismerőseid előtt, rólad már úgyis él egy kép bennük, ezt megváltoztatni pedig már nincs időd. Meg aztán minek is?

- Soha ne használd a kell szócskát. 
Engedd el a kell-t és meglásd, kisüt számodra a nap. Engedd át magad a boldogságnak, hogy te már csak azt csinálod, amihez kedved van.

- Soha ne mondj le semmiről.
Ne hagyj ott semmit arra való hivatkozással, hogy drága. Ha megkívánsz valamit, szerezd meg.
Pénzbe kerül? Na és? Spóroltál már eleget életedben, a vágyad meg már úgysem egy luxusjacht, azt a fél kiló epret vagy azt üveg jó bort meg tedd magadévá lelkiismeret-furdalás nélkül!

- Soha ne hagyd magad fosztogatni.
Gyermekeid, unokáid, rokonaid nélküled is meg fognak élni, az ő luxusuk miatt ne mondj le a magadéról. Ők meg küzdjenek, ahogy te is tetted hajdan.

- Soha ne mondd semmire, hogy ehhez már te öreg vagy.
Ne szégyelld, ha beleszerelmesedtél valakibe, ha most ismerkedsz a számítógéppel, ha megveszel
egy szokatlan fazonú vagy színesebb ruhát. Igaz ugyan, hogy az öreg kutya már nehezen
tanul új kunsztokat, de azért tanul, és a jutalomfalatok is tetszenek neki! Azért persze viselkedj a korodnak megfelelően, mert ha nagyon viháncolsz, a társadalom kivet magából. A társadalom ugyanis öregebb és házsártosabb, mint te vagy.

- Soha ne várd meg, amíg mások megdicsérnek.
Ha mások elismerésére vársz, az egész életed egy nagy várakozással telik. Ha tudod, hogy valamit jól csináltál, hát dicsérd meg magad bátran.

- Soha ne csak a holnapra tervezz. 
Legyenek hosszú távú terveid, ez nem pénzkérdés. Írd meg például az emlékirataid, ne törődj velem hogy az első mondataid ügyetlenebbek lesznek, majd a történeted kihozza belőled a teljesítményt. De mondhatod valamilyen hangrögzítőre is, az is remek szórakozás lehet! 

- Nyaralj ott, ahol élsz.
Az emberek vagyonokat fizetnek azért, hogy a turista szemével szemléljék a városodat. Nézd meg Te is, neked szinte ingyen van. Használd ki a lehetőségeidet, vonatozz, ha ateista vagy nézz meg egy misét, ha
katolikus vagy, menj el egy zsinagógába. 

- Ismerkedj.
Beszélgess bátran bármiről - bárkivel, de ne akaszkodj rá senkire, ne koldulj szeretetet. Szeretnek téged önmagadért is, hidd el, hiszen kedves, rendes ember vagy, nemde?

- Soha ne gondold, hogy az élet igazságtalan.
Ne hidd, hogy neked több, vagy más járt volna,  Ez nem jelenti azt, hogy számodra nem lett volna jobb, ha többet, vagy az igényeid szerint mást kapsz az élettől, ám ha mégis, akkor meg már nem mindegy? Neked ezt dobta a gép. vond meg a vállad és mosolyogva szedd össze az életedből a szép perceket, a lélekemelő pillanatokat, emlékezz azokra , akiket szerettél, emlékezz a gyereked utánad nyúló pufók kis kezére akkor is, ha éppen lelketlen vagy gonosz veled, mert az, akkor gyönyörű volt.

- Soha ne keseredj meg, az élet szép és egyszeri!
Szeresd az életet, mert csak így távozhatsz nyugodt méltósággal egyszer, a remélhetőleg távoli jövőben. Aztán úgyis újjászületünk! Remélhetőleg nem hangyának, mert az strapás. Én a koalát preferálom.