Nem lesz abból kovács, kinek... - Barcelona, Atlanta

avagy gyakorlás nélkül semmit sem lehet elsajátítani

Sikerkovácsok folyt.


A XXV., az 1992-es Barcelonai Olimpiát szintén a Tv előtt szurkoltam végig. A gyögyörű képeket látva döntöttem el, hogy nekem még abban az évben el kell jutnom Barcelonába. Szerencsére ez meg is adatott. Találtam egy olcsó spanyol utazást. Az oda és vissza út nem volt egy leány álom. Tranzitszállás nélkül, az éjszakát a buszon töltve utaztunk. A látvány azonban mindenért kárpótolt. Barcelona egyéb látnivaló mellett természetesen nem hagyhattam ki az olimpiai helyszínek megtekintését sem.


Barcelonai olimpia emblémája


Felemelő érzés volt ott állni a csodák, a 11 magyar aranyérem helyszínén. Akkor és ott rögtön megfogalmazódott bennem a vágy, hogy egyszer személyesen is részt vegyek egy olimpián. Na nem sportolóként, mert ami lehetetlen, arról nem szoktam álmodozni. Elég elérhetetlennek tűnt az is, hogy szurkolóként eljussak egy olimpiára.

Eddigre már vettem egy új, modernebb fényképezőgépet a Zenit helyett, de még ez sem digitális volt. Azért ezeknek a képeknek a  minősége egy kicsivel jobb.


Itt lobogott az olimpiai láng





Hurrá, itt vagyok!


Sportolóinknak sikerült a szöuli eredményeket is túlszárnyalni. A 11 arany mellé 12 ezüst és 7 bronzérmet gyűjtöttek be. Mizsér Attila egyéniben ezüstérmet szerzett.


Mizsér Attila szöuli csapatarany és barcelonai egyéni ezüstérme a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán


A XXVI. Nyári Olimpiát Atlantában 1996-ban rendezték. Ezen a volt szocialista tömb országai már többnyire szétválva, külön nemzetként vettek részt. Pl. a volt Szovjetunió területéről 11 nemzet szineiben indultak sportolók. Az idő eltolódás miatt szintén szabadságon voltam, hisz csak így lehetett élőben követni a versenyeket. Már pedig volt miért és kiért izgulni. Dicséretes a 7 aranyérem. Egerszegi Krisztina harmadszor védte meg bajnoki címét 200 méteres hátúszásban.


Atlantai olimpia emblémája


A kiadott magyar emlékérme már Magyar Köztársaság felirattal jelent meg.

Atlantai emlékérem




Atlantai emlékérme

Sportolóink méltán büszkék a megszerzett 7 arany, 4 ezüst, 10 bronzéremre.


Sikerkovácsok folytatás itt.