Annyi, mint a tenger - Brüsszeli virágszőnyeg


avagy végtelenül sok, számtalan


Az emberi kreatívitás határtalan. Egy nagyszerű terv, sok-sok tervezéssel, előkészítéssel eltöltött óra, számtalan mennyiségű virág, 100 lelkes, ügyes kertész, 4 óra a befejezéshez. Csak ennyi a recept és máris pompás virágszőnyeg, Flower Carpet borítja Brüsszel szürkén is csodálatos gótikus főterét. Sok szép alapanyag, végtelen türelem.

Két évente történik meg a csoda és mindössze csak 5 napig tart.


A virágokkal borított Brüsszeli Főtér először 1971-ben kápráztatta el a nagyérdeműt. A Grand-Place elé varázsolt 77 * 24 m nagyságú remekmű csak egy sorozat kezdete volt. A hatalmas siker után Belgium további városaiban létesültek hasonló virágfövenyek. Sőt világhódító útra is indult, látható volt már hasonló alkotás többek közt Kölnben, Hamburgban, Luxemburgban, Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Bécsben, Buenos Aires és  Ohioban is. 



Flower Carpet 2012 Brüsszel
Az ötlet kitalálója és megvalósítója,  E. Stautemas szerint: "Sehol sem szebb és előkelőbb a szőnyeg, mint az eredeti helyszínen, a Grand-Place előtt Brüsszelben".

Sajnos Virágszőnyeget még nem volt szerencsém sehol sem látni, de a képeket elnézve és hangulatos heyszínre gondolva elhiszem, hogy a virágok valóban Brüsszel Főterén vannak a legméltóbb helyen. 




Brüsszel Főtere, ahogy én láttam

Készülőben a nagy alkotás 2010-ben.


Brüsszel Főtér

Csak 1-2 óra és a kép összeáll, kész is a teljes mű.
 
Photo by: Avi&Gulli, Gaston Batistini, Labo River, Michel Block; Le Tapis de Fleurs de Bruxelles, 2010.
 
Az évek során a technika folyamatosan finomodott, egyre színpompásak és bonyolultak minták kerültek megvalósításra. Egy dolog maradt változatlan, több, mint 40 éve a szőnyeghez továbbra is különböző színű és fajtájú begóniákat használnak fel.

Manapság 2 évente, minden páros évben borul virágba Brüsszel Főtere. Az idén aug. 14 és 19 között ejtette ámulatba az arrajárókat. 

Utazásimádóként szívesen követem az utazással kapcsolatos blogokat, honlapokat.  Így bukkantam rá Travellinára is, akinek őszinte stílusa, világlátása megfogott. Travellina rendszeresen tudósít utazásairól a Facebookon, ír az Origónak és saját oldalán is. A múlt héten épp Brüsszelben járt, ahol természetesen a Virágszőnyeget is lekapta a Főtéren. Engedélyt kaptam Tőle, hogy az általa készített képet szerepeltessem a blogomban. Köszönet Neki ezúton is.

Katt. ide Travellina színvonlas, érdekes élménybeszámolóiért, utazási tanácsaiért.



Brüsszel 2012 Virágszőnyeg Fotó: Travellina

A Flower Carpet tervezését gyakran már egy évvel korábban megkezdik. Először egy zsűri kiválasztja a főtémát, aminek szellemében készül majd az alkotás. Az idei év témája Afrika volt.

2012 Flower Carpet terv

Aztán jön egy bonyolultabb feladat, meg kell tervezni a mintát, milyen jelképeket, szimbólumokat akarnak megjeleníteni. Ki kell találni a színkombinációkat, a szükséges virágok mennyiségét. Majd meg kell találni a virágokat, megtalálni a megfelelő színű és fajtájú begóniákat. 

A nagy nap előtt aztán megrajzolják a körvonalakat, A kis képecskéket elválasztó tereket gyeplabdákkal töltik fel. Ezután megkezdődik a 100 önkéntes kertész aprólékos munkája. Ügyes kezeik által szépen épül a puzzle, majd kb. 4 óra alatt összeáll a teljes kép.



Egy szál, begónia, aztán mégegy
 
A különböző fajtájú begóniák egyenként csomagolva érkeznek a heyszínre. Egy négyzetméterre 300 virág kerül.

Már a szőnyeg készítése is érdekes látvány, sok nézelődőt vonz

A kemény munkának nem marad el az eredménye sem. A nyári melegben ugyan locsolni kell a füvet és a virágokat, hogy 5 napig virítsanak, de a látvány mindenért kárpótol.

Öt nap után a virágokat összesöprik és komposztálják. Mindeközben a tervezők már a következő projekten gondolkodnak, tervezik a következő kompozíciót.


Brüsszel Főterét és egyéb látványosságait az év többi időszakában is érdemes megnézni.


Az 1958-as Világkiállításra készült Atomium


Az Európa Parlament épülete a parkból

A Brüsszel jelképévé vált Manneken Pis, a Pisilő fiúcska számomra először nagy meglepetés volt. Egy nagy szoborra számítottam, Ehhez képest a szobor egy utcasarkon szerényen megbújva végzi a dolgát. Elég szorgalmas fiú, 1619 óta ontja magából a vizet.


Manneken Pis, a Pisilő fiúcska


A fiúcska elég szemérmes, több, mint 600 ruhával rendelkezik, amiket időnként cserélnek. Van pl. Elvis Presley és Mickie egér ruhája is.

Manneken Pis, a Pisilő fiúcska

1987-ben aztán készítettek egy Pisilő lánykát, a Jeanneke Pis-t is. Neki közel sincs annyi ruhája, többnyire mesztelenül és rács mögé zárva látható.

Jeanneke Pis, a Pisilő lányka

Nagyon bejöhetett a pisilős téma a Brüsszelieknek, mert a múlt héten Travellina egy Pisilő kutya szobrot is felfedezett.


Pisilő kutya, Fotó: Travellina

Azt hiszem egyben megegyezhetünk. Brüsszelt látni kell virágszőnyeggel a Főtéren vagy anélkül. A híres épületek, szobrok mellett ne feledkezzünk meg a híres csipkéről és a csokiről sem.