Tökkel ijeszt valakit - Halloween 1

avagy olyasmivel ijeszti, amitől az nem fél 


Ez a hét a megemlékezésről, a lecsendesedésről, a már eltávozott szeretteinkre való visszagondolásról szól. A  sorból egy kicsit kilóg a Halloween, aminek szintén a holtakhoz van köze, de valójában egy örömünnep. A Halloween (All Hallows' Eve Mindenszentek Éjszakája eredeztetve) a mindenszenteket jelenti. Ősi kelta hagyományokból alakult ki jelenlegi formája, amit október 31-én ünneplünk.

Írországban és Skóciában a kelták november 1-én ünnepelték az újévet, vagyis a nyár végét. Az ünneppel egyaránt hódoltak a Napisten és a holtak ura előtt. Az angolszász országokból aztán az egész világra átterjedt az ünneplés hagyománya, míg pedig úgy, hogy október 31-én estére tevődött át.


Halloween jelképe: Töklámpás


A kelták hite szerint november 1-én tért vissza a földre az előző években elhunyt bűnösök lelke. Áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy átkelhessenek a mennyországba.

A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig bolyonganak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, így próbálnak meg visszatérni a világba.



Kelta kereszt Írországban


A hazalátogató szellemek távoltartására a keltáknak több rituáléjuk is volt. Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. Házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket. A tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve mulatoztak az utcákon. A maskaráktól remélték, hogy sikerül megzavarni a és elűzni a Gonoszt.

A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be. Reggel a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak.


Kelta kereszt Skóciában

A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepet és sok helyütt ünneplik is. Az angolszász országokban éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és  töklámpásokat faragnak.

Az Egyesült Államokban fantasztikus nagy ünneplést tartanak az emberek. Komoly kultusza van a tökfaragásnak is. Ezen felül a házakat is rémísztő, szörnyűséges, a halált és a poklot megjelenítő kellékekkel díszítik fel. A gyerekek házról-házra járva űzik a gonosz szellemeket. Versikéket mondanak és cserébe sok-sok finomságot kapnak.


A töklámpások készítése és a Halloween partik rendezése hazánkban is egyre nagyobb divat. De erről majd legközelebb.

A töklámpás történetéről itt olvashatsz.