Még a nap is megáll az égen a csudájában - Karácsonyi vásárok

avagy hihetetlen, csodálatos dolog ez!

Ha december, akkor Karácsonyi vásár! Ma már alig találni olyan várost, városrészt, ahol ne rendeznének Karácsonyi vásárt. A legszebb terek, a városközpontok ilyenkor még szebbé, csillogóbbá válnak. Fényárban úszó, igényes környezetben árulják míves, gyakran zsűrizett portékáikat a kézművesek. A kirakodóvásárhoz gyakran zenei és egyéb kulturális rendezvények is kapcsolódnak. A gasztronómia szerelmesei minőségi hagyományos étel és ital kínálatból válogathatnak. 


A Karácsonyi vásárok nem csak a helyi lakosságnak szólnak, népszerűek a turisták körében is. Városok és országok versengenek egymással a turisták kegyéért. Mindenki szeretné kiérdemelni a legjobb Karácsonyi vásár rendezője címet. Ehhez azonban nem elég a fényár, a pompa. A vásár hangulatán túl fontos a hagyományőrzés, az értékteremtés, a minőségi termékek felvonultatása, a tisztességes kereskedés.


Adventi gyertyák a Budapesten a Vörösmarty téren

Mai napig az egyik legnépszerűbb Karácsonyi vásárt Bécsben tartják. Nem véletlenül!

Bécsben nagy hagyománya van a karácsonyi vásároknak. A világon az első karácsonyi vásárt is itt rendezték meg a XIII. században. Azóta több változtatáson ment át a vásár, de népszerűsége töretlen. Többször változott a neve, helyszíne.

Manapság már Bécsben is több helyszínen rendeznek vásárt. A karácsonyi fényárban úszó utcákban sétálva lépten nyomon kirakodó vásárokba botlunk. Híres a csodálatos Schönbrunni kastély díszudvarában megrendezett kirakodó vásár is. Népszerűek a hagyományos fa- és bádogjátékok,  a szalmából, üvegből és filcből készült karácsonyfadíszek. Nagy keletje van a kézzel készített kerámia díszeknek és gyertyáknak.




Legnagyobb és legnépszerűbb még is a Városháza téren 1975 óta megrendezésre kerülő Bécsi Adventi Varázs névet viselő rendezvény. Évente több, mint 3 milliónak látogatnak el ide. Az érdeklődők közül minden ötödik külföldi.

Videó a bécsi vásári forgatagról:




A Bécsbe látogatókat sült gesztenye, mézaskalács  és  a híres puncs illata várja. A jó minőségű áruknak megkérik az árát, de csupán a hangulatért is megéri kilátogatni a vásárba. Este, lámpa fénynél a leglátványosabb, érdemes megvárni a sötétedést.


A másik legelismertebb karácsonyi vásárt szintén a közelünkben, Prágában rendezik. A magyarok körében is igen népszerű fővárost rengeteg turista keresi fel karácsony előtt is. Az év minden szakában hangulatos Prága a téli időszakban még bájosabb. A sok helyszín közül az Óvárosi téren rendezett kirakodóvásár a legnagyobb és leghangulatosabb. A fabódékból cseh népművészeti tárgyakat, mint pl. a bohémiai üvegtárgyakat válogathatunk. A kicisket állatsimogató és pónilovaglás várja. Hamár Prágában járunk érdemes a Vencel téri vásárt is megtekinteni.

Prága Óvárosi tér

Brüsszel bár távolabb van, szintén remek választás egy kis évvégi kiruccanáshoz. A Kerstmarkt, azaz a European Christmas Market az egyik legnagyobb ünnepi vásár Európában. A Szent Katalin térre látogatókat többek közt óriáskerék, körhinta, jégpálya is várja. A karácsonyi vásárt szórakoztató programok, előadások teszik vonzóbbá.


Párizs csodálatos fényei advent idején megtöbbszöröződnek. A Champs-Elysées hangulatát több száz műhóval behintett, feldíszített karácsonyfa teszi még teljesebbé. A tradicionális vásárokon népművészeti tárgyakat vásárolhatunk, a templomok pedig ingyenes koncertekkel várják az érdeklődőket. Híres a De Fance negyedben megrendezett vásár is. A Champs-Élysées-n rendezettet ne hagyd ki, aztán ha még bírod, jöhet a több is.


A dán főváros, Koppenhága ünnepi vásárának Európa legrégebbi vidámparkja, a Tivoli Gardens ad helyet.  A parkban több száz karácsonyfa díszíti a vásárt, több mint félmillió fény világítja meg a standokat és a parkot. A parkban található tavon szabadtéri jégpálya nyújt további szórakozási lehetőséget. A kézmúves termékek között szép számmal találhatók koppenhágai porcelánok is.  Érdemes kipróbálni a glögg-öt, a fűszeres dán forralt bort vagy a forró almagombócokat.

Koppenhága - Tivoli főbejárat


Németország számos óriási adventi kirakodóvására közül a legszebbet és egyben az egyik legrégibbit Nürnbergben találjuk. Évente kb. 2 miilió turista kiváncsi a híres mézeskalács hazájára. A vásár leghangulatosabb része a gyerekek birodalma: itt kétszintes körhinta, ringlispíl, gőzmozdony vezette kisvonat, óriáskerék és számos kreatív elfoglaltság is várja a kicsiket. A Télapó házában saját összeállítású ajándékcsomag leadására is van lehetőség, amit aztán maga a Mikulás ad majg át a csemeténknek.

Különleges nürnbergi hagyomány a krisztkindliválasztás.  Krisztkindlinek csak nürnbergi lakosú 16 és 19 év közötti szőke, hullámos hajú lány választható. A krisztkindli a vásár jótékonysági nagyjövetévé válik:  a gyermekbirodalomba, a kórházakba és öregek otthonába is ajándékot visz.


Nürnberg

Nürnbergen egész évben karácsony van. A főtéren van egy kis üzlet, ami karácsony díszeket, diótörő figurákat és a híres mézeskalácsot árul a nyári hőségben is.
 
A mennyei nürnbergi mézeskalács méltán virághírű. Karácsony környékén nálunk is sok helyen kapható. Érdemes megkóstolni!