Minő a mag, olyan a gyümölcse - Adventi koszorú harmadik gyertya

avagy amilyen a kezdet vagy kezdeményezés, olyan lesz az eredmény is


Advent harmadik vasárnapja van. Ma kell meggyújtani a harmadik gyertyát az adventi koszorún. A hagyományos egyházi lila, rózsaszín gyertyákkal díszített koszorún ma a rózsaszín gyertyán a sor.


Emlékeztetőül a harmadik gyertya jelentése:
Rózsaszín gyertya: Szűz Mária, aki megszülte a fiút, öröm szimbóluma


Advent 3. vasárnapja




Milyen népszokások kötődnek az adventhez?


Talán nem véletlen, hogy a hagyományok egy része a rorátéval, a hajnali misékkel kapcsolatos. A roráte az adventi időszakban hajnalban tartott misét elnevezése. A roráte elnevezés egy az ószövetségi szentírás szövegén alapuló ének kezdő sorából ered. "Rorate caeli de super. Harmatozzatok egek onnan felülről." - szól az ének. A rorátét aranyos vagy angyali misének is nevezték. A korai miséket Szűz Mária tiszteletére rendezik.

Adventi koszorú

A roráte szentmiséknek csak az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén vannak hagyományai. Jelenleg is élő szokás hazánkon kívül, Ausztriában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban. A hajnali misék különleges hangulatot kölcsönöznek, a  hívek hajnali sötétben várják a napfényt, a Messiást, mint annak idején a próféták tették.

Az adventi időszakhoz is kapcsolódtak párválasztó népszokások. Az eladósorban lévő lány a rorátéra szólító harang köteléből tépett darabbal fogta össze a haját, hogy Farsangkor sok kisírője legyen.

Az Alföldön a hajnali mise előtt a lányok mézet vagy cukrot ettek, hogy ettől édes legyen a nyelvük és mielőbb férjet "édesgessenek" magukhoz. 

Erdélyben a hajnali mise ideje alatt az összes ajtót, ablakot zárva tartották, hogy az állati alakot öltött boszorkányok ne tudjanak bejutni a házakba, ólakba és ezzel rontást okozni.

Salgótarján környékén azt tartották, hogy ilyenkor tüzes emberek járnak, kiknek a szájukból tűz árad. Az ilyen tüzes emberek ellen a néphit szerint imádkozással és rózsafüzérrel lehetett védekezni.



Adventi koszorú