Ha fénylik Vince, megtelik a Pince - Ágnes nap, Vince nap

avagy ha Vince napján (január 22-én ) süt a nap, jó bortermés várható


A mezőgazdasági munkáktól mentes téli időszak különösen bővelkedik időjárási jóslatokban. Elődeink a napi időjárásból próbálták megjósolni az egész év termését. A jóslások nemcsak az alapvető élelmiszerekre, gabonákra vonatkoztak, hanem a farsangi mulatságok fontos kellékére, a borra is. Sőt a borra vonatkozóan két egymás utáni nap időjárásából is prognosztizáltak.

Január 21-én az Ágnesek ünneplik névnapjukat. Az Ágnes név görög eredetű, a hagnosz szóból eredeztethető. Szűzies, tiszta, szemérmes, tartózkodó jelentéssel bír. A középkorban a latin agnus (bárány) szóval azonosították, a hasonló hangzás és a bárány egyházi jelképes jelentése alapján.

"Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince." - ha Ágnes napon fagy, a Vince napon olvadni fog szól a jóslat.

Bor, gyertya és garantált a jó hangulat

 Na de mit ígér Vince?

Vince nap az Ágnes utáni nap, vagyis január 22-e. A  Vince név a latin Vincentius rövidülése, győztest jelent. A IV. században élt  Vince nevű szentnek nem sok köze volt sem a szőlőhöz, sem annak fennséges nedűjéhez. A Vince szó hangzása hasonló a latin a vinum =bor szóhoz, ezzel magyarázható, hogy a Vince a szőlészek és borászok védőszentje lett. Francia változata, a Vincent, ami százannyi bor jelentéssel bír.

Bormanufaktúrák Portóban - Portugália

 A Vince névből ered a vincellér szavunk is. A vincellér a szőlők kezelésével és megőrzésével, nagyobb szőlőbirtokoknál a munkák felügyeletével megbízott személy volt. Jelenleg az országban több helyen folyik vincellér képzés, ahol is a szőlőtermesztés és az alapvető pinceműveletek technológiai folyamatainak ellátására képeznek szakembereket. 


Pincesor Villanykövesden


Számos nagy bortermelő országban, így pl. Franciaországban is kedvelt a nálunk is ismert időjárási jóslat:

„Ha megcsordul a Vince,
Tele lesz a pince.”

További szólások is ismertek, ezek mindegyike ugyan azt sugallja: ha Vince napján egyhe, napos idő van, jó bortermés várható, ellenkező esetben pedig szomorú évre számíthatnak a szőlősgazdák.

"Fényes Vince, tele pince."

"Ködös Vince, üres pince."

Egri pincesor
 
Vince napi szokások között találjuk a vincevessző hajtatást. A levágott szőlővesszőt a meleg szobában rügyeztetni kezdték és ennek gyorsaságából, mértékéből, a rügyek nagyságából következtettek az őszi termésre.


Még a XIX. század elején is szokás volt, hogy a szőlősgazdák egyik pincéből a másikba járva együtt  "áldomásoztak", azaz együtt iszogattak a bőtermés reményében. Úgy tartották, a bőséges terméshez sok bort kell inni.  
 
A várható kukoricatermésre is volt Vince-napi jóslás: amilyen hosszú jégcsapok lógnak az ereszen, olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek. 

Bor és virág jó kis párosítás

Arra nem buzdítalak, hogy járd végig a pincéket és sokat igyál, azt majd megteszik a borosgazdák. Egy pohár jó fajta magyar borral viszont mindenképp koccints a saját, a hozzátartozóid és természetesen a bortermelők egészségére.