Rövid farsangnak hosszú a böjtje - Farsangi programajánló: Fesztiválok, karneválok

avagy a, minden élvezetért meg kell szenvedni
          b, a pazarlásnak elszegényedés a vége

A farsang eredetéről, a farsangi hagyományokról szóló bejegyzésben igértem, hogy konkrét programajánlatokkal is jelentkezem majd. Először nézzük a magyar fesztiválokat, bálokat.

Farsangi programok széles skáláját találhatjuk országszerte. Az időszak bővelkedik csak felnőtteknek szóló eseményekben, de szépszámmal találunk családi programokat is. Nagy érdeklődésre tarthatnak számot a  látványosabb, vidámabb, zenés-táncos mulatságok, a karneválok, a farsangi bálok. A gasztronómia szerelmeseinek sem kell azonban aggódniuk, bőséges kínálatból szemezgethetnek, kóstolgathatnak ők is.
A legtöbb rendezvényt természetesen Farsang farkán, azaz a Húshagyókedd előtti utolsó hétvégén rendezik, de már az előző hétvégeken sem kell unatkozni, van program bőven!

Busó

Fesztiválok, karneválok, bálok


Busójárás, Mohács  - Baranya megye , 2013. febr. 7-12

A farsangi fesztiválok közül itthon és szerte a világban is legismertebb az évtizedes hagyományokkal rendelkező Mohácsi Búsójárás. Hagyományőrző és kulturális jelentőségét jól mutatja az is, hogy az Unesco Az emberiség szellemi világörökségei listájára is felkerült. Változatos programokkal már február 7-től (Kisfarsang) február 12-ig (Húshagyókedd) várják az érdeklődőket.



Jótékonysági bál, Mád - Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2013. febr. 9 

A Tokaji Borbarátnők Társasága IX. alkalommal rendez jótékonysági bált, ezúttal Mádon. A társaságot a tokaji borvidék női borászai, pincészet tulajdonosok és a borvidék támogatói hozták létre. Céljuk, hogy népszerűsítsék a kulturált társasági borfogyasztást, emeljék a hazai borkultúra szinvonaláét. Abáli belépők árából befolyt pénzt jótékonysági célra fordítják.


Jégkarnevál, Badacsonytomaj - Veszprém megye, 2013. febr. 2

Jégkarnevál várja az érdeklődőket a Balatonnál, a Badacsonytomaj és Badacsony közötti partszakaszon. A  jelmezes jégkarnevál télűző farsangi rendezvény dudával, kereplővel, vidámsággal.

Karneválozó gyerekek lelkes csoportja

Farsangi Karnevál, Hévíz - Zala megye, 2013. febr. 8-10
 
Hévíz vidám, mozgalmas farsangi és karneváli programokkal várja a vendégeket. Lesz itt retro disco, koncertek, kabaréműsor, jelmezes felvonulás és farsangi komédia, szóval minden ami az önfeledt szórakozáshoz kell.



Farsang Farka, Szombathely - Vas megye 2013. febr. 12

Második alkalommal kerül megrendezésre Farsang Farka farsangbúcsúztató rendezvény Szombathely Fő terén. Az egész napos programról annyit lehet tudni, hogy a szereplők között lesznek a Weörös Sándor Színház művészei, amatőr diákcsoportok. A színpadi produkciók mellett különböző versenyek - kiszebáb készítő, forraltbor főző, futóverseny - is színesítik a farsangbúcsúztató rendezvény repertoárját.


Tikverőzés, Moha - Fejér megye , 2013. febr. 12 

A tikverőzés (tyúkverés)  hagyománya országosan ismertté tette a Fejér megyei falut, Mohát. A farsang utolsó napján a fiatal legények maskarát öltenek, leánynak, szalmatöröknek, kéményseprőnek, bohócnak öltöznek. Így járnak házról házra, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást, mint a termékenység és bőség szimbólumát. 


Télbúcsúztató Karnevál, Szentes - Csongrád megye 2013. febr. 23 

A Télbúcsúztató Karnevál Szentes évtizedes hagyományokkal rendelkező évindító nagyrendezvénye. Megrendezésére a farsangi időszak után, tehát már a böjti időszakban kerül sor. Talán épp ennek a ténynek és az ebben az időszakban kevesebb programnak köszönhető töretlen népszerűsége. A mulatságot a forró hangulat jellemzi. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a helyi és szlovén hagyományok megőrzésére. Az esemény állandó díszvendégei a szlovéniai jelmezesek és busók.

A nagyobbak is szívesen öltenek jelmezt

Állatkerti mackófesztivál, Budapest 2013. febr. 1-3

Végül egy igazi családi programot ajánlok, ahol a család apraja-nagyja együtt szórakozhat, közös élményekkel gazdagodhat. A Fővárosi állatkerti tavaszváró program számos érdekességet tartogat. Lesz itt többek közt mackóbáb készítés, macipofi festés, medvetánc, mackó show. Azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva, dörmögve érkeznek a bejárathoz ingyen beléphetnek.



Tanácstalan vagy?

Nem csodálom. Ez egy szubjektív válagatás az idei farsangi programokból. Ha egyik sem nyerte el tetszésed, további programokért javaslom nézz szét itt. Csak szólok, akkor kezdj hozzá, ha sok időd van, mert a kínálat igen nagy és változatos.


A farsangi időszakban minden a szórakozásról és a kikapcsolódásról, a tél búcsúztatásáról szól. A program dömpingben nem könnyű dönteni. Ne búsúlj, ha az idén nem jutsz el valahova. A világvége elmaradt decemberben, farsang és tartalmas programok pedig lesznek jövőre is.  Tehát álarcot fel és vegyülj el a farsangi karneváli forgatagban!