Szép a tulipán is, de ha nincs illatja - Tulipán nap Amszterdamban

avagy a szépség, a báj önmagában nem elég, a kedvesség teszi igazán értékes tulajdonsággá

Tulipánmező Hollandiában


Szuper kezdeményezésről olvastam. Szépségben és kedvességben sem volt hiány. Hollandiában Nemzeti tulipán napot rendeztek a virág népszerűsítésére. Az esemény sikerre volt ítélve, és nem csak a látvány miatt. A nap betetőzéseként tulipán csokrokkal kedveskedtek a látogatóknak.

Napjainkra a tulipán név hallatán szinte mindenkinek a csodálatos holland tulipánmezők jutnak eszébe elsőként. Ez természetes is, hisz a világ tulipán termelésének jelentős része, több, mint 90 %-a a holland dolgos kezek munkája nyomán jut el a világ minden tájára. Hollandia a tulipántermesztés fellegvára. Azt, hogy a tulipán hazája lenne, azt nem mondhatjuk, mert a tulipán csak középkorban hódította meg Európát és így  Hollandiát is.


Fekete tulipán Keukenhofban
Honnan származik a tulipán?
A tulipán az Oszmán Birodalomból, a mai Törökországból indult viládhódító útjára. A Perzsiában őshonos növényből a törökök kerti fajtákat nemesítettek. Hazánkban már az 1560-as években megjelent, míg nyugat-európába országaiban csak a XVI. század végétől vált népszerűvé. A virághagymáknak igen borsos áruk volt, egyes időszakokban vetekedett az arany árával. Ma több száz fajtát különböztünk meg és állandóan újabb és újabbfajtákat nemesítenek. A világon évente majdnem 2 milliárd szál tulipán cserél gazdát.


Tulipán Keukenhofban

A hollandok enm csak termelik a virágokat, de nagy virágrajongók is és szívesen népszerűsítik a virágokat. Az év minden hónapjában rendeznek virágokkal kapcsolatos fesztivált, kiállítást, rendezvényt. Az idén második alkalommal tartották meg a Nemzeti tulipán napot január 19-én Amszterdamban.


Nemzeti tulipán nap Amszterban a Dam téren


 
A tulipánszezon nyitó rendezvényének Amszterdam leghíresebb tere, a Dam tér adott otthont. A nemesítéseknek és az üvegházi termesztéseknek köszönhetően az év minden szakában vásárolhatunk tulipánt, de főszezonja március közepétől április végéig, május elejéig tart.


Piros tulipán Keukenhofban


A tulipántermesztők 8 színben tündöklő, több, mint 200.000 tulipánnal ültették be a teret. Napközben ültetési, nevelési tanácsokkal, tippekkel látták el a szép számban összegyűlt érdeklődőket. Nap végén pedig a virágokat ingyen szétosztották a látogatók között. A kitartóbbak egy csokor hagymás tulipánnal távozhatottak. Bizony volt olyan, aki 3 órát állt sorba a csodás virágokért.

Hocus pocus tulipán Keukenhofban


A rendezőknek a komoly hideggel is meg kellett küzdeniük. A mínusz 15 fokos hidegben 43 melegítőt állítottak fel, hogy ne fagyjanak meg, ne károsodjanak a tulipánok. Erre a napra Amszterdam legmelegebb terévé vált a Dam tér.


Fodros tulipán Keukenhofban

Aki velem együtt lemaradt a Nemzeti tulipán nap rendezvényeiről, az se csüggedjen. Tavaszi időszakban Hollandiába utazva biztos belebotlunk egy virágos rendezvénybe. Az amszterdami virágpiacon pedig egész évben fantasztikus színkavalkád fogadja az érdeklődőket. Érdekes módon az árusok nem nézik rossz szemmel azt sem, aki csak nézelődik és nem vásárol semmit. Minden fényképezés előtt megszoktam kérdezni, hogy szabad-e. Eddig még soha nem kaptam elutasító választ, mindig kedvesen, bájosan, büszkén válaszoltak. Örültek, hogy a virágrengetegben épp az ő standjukon akadt meg a szemem. Persze többnyire az lett a vége, hogy nem jöttem el üres kézzel, mindig találtam egy-két virághagymát, amit nem volt szívem otthagyni.


Amszterdami virágpiac


A virágimádóknak azonban Keukenhof meglátogatását javaslom. Keukenhof egy 32 hektáros virágparadicsom, ami csak tavasszal, március 21-től május 20-ig várja a csodálatos virágélményekre vágyókat. Az 1949 óta látogatható Keukenhofot gyakran Európa virágoskertjeként emlegetik. A Keukenhof név egyébként konyhakertet jelent. A park szabadtéri részén elsősorban hagymás virágokban gyönyörködhetünk. Évente 7 millió virághagymát ültetnek el. A területet fantasztikusan jó érzékkel kialakított sétáló utakon járhatjuk be. Barangolhatunk a rengeteg tulipán, jácint, nárcisz, írisz és krókusz között. Leírhatatlan a látvány. Amerre a szem ellát mindenhol virágágyások díszelegnek.

Végtelen virágmező Keukenhofban


Aki esős napot fog ki, mint én, annak sem kell bánkódnia. Az esőnek köszönhető a virágok szépsége. Ebben a csodálatos környezetben még esőkabátban is felejthetetlen élmény sétálgatni. Arra is van mód, hogy időnként behúzódjunk fedett helyre. A hatalmas éttermen kívül fedett üvegépületeket is találunk csodásabbnál csodásabb cserepes növényekkel. Kálák, liliomok, hortenziák, amarilliszek, ciklámenek és még sorolhatnám várják, hogy elkápráztassanak bennünket. Az orchidea és bromélia kiállításnak egy több száz négyzetméteres külön pavilon ad helyet. Lélegzetelállító ennyi fajta és színű egzotikus növényt látni egyszerre, egy helyen.

Orchidea Keukenhofban

Keukenhof környékén az út mellett és a park területén is őstermelők kínálják virághagymáikat. Könnyű elcsábulni és érdemes is! Nézd csak meg, ezeknek a tulipánoknak a hagymáit Hollandiában vettem. Következő évben már virágoztak és azóta minden évben megörvendeztetnek színpompás virágokkal.


Keukenhofban vásárolt tulipánhagymákból



Az igazi ínyenceknek azt ajánlom, hogy 2 napot szánjanak a keukenhofi kiruccanásra. Semmiképp ne hagyják ki az április 20-i virágfelvonulást (Flower Parade). A zenés felvonuláson a virágokkal feldíszített 50 kocsi 40 km-es távott tesz meg Noordwijk és Haarlem városok között Keukenhofot is érintve. Akár azt is mondhatom, hogy ez a Debreceni Virágkarnevál nagy testvére.


Keukenhofi végtelen út

Keukenhof hivatalos oldalát itt találod.


A Nemzeti tulipán napot nagyon jó kezdeméynezésnek találom. Kiváncsian várom nálunk mikor lesz hasonló virágünnep!