Elmehet a szépek közt - Kankalin (primula) gondozása

 avagy eléggé szép


Valentin nap után,  a közelgő Nőnap előtt a virágboltok teljesen kivirultak, szebbnél-szebb tavaszi virágokkal várják a vásárlókat. Egyik nagy kedvencem a kankalin, latinul primula üde kis színfoltja lehet a lakásnak, majd a fagyok elmúltával a kertbe vagy erkélyre ültethető. Az igen változatos szín- és formavilágú kankalinok a legpompásabb és leghálásabb tavaszi virágok közé tartoznak. A szivárvány valamennyi színében leérhetők. Nagyon igénytelen növények, a kevés kis gondoskodást is bőségesen meghálálják.

Színpompás kankalinok

Mit érdemes tudni a kankalin gondozásáról?


Fényigényes növény, nagyon világos, de közvetlen napfénytől mentes helyen tartsuk.  Az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli, hidegebb lakásban hosszabb ideig virágzik. A virágzás alatt folyamatosan tartsd nedvesen a földjét, de a pangó vízet nem viseli el. Szereti a magas páratartalmat, meleg lakásban célszerű a cserepét kavicságyra helyezni.


Kankalin vagy primula

Elvirágzásuk után kiültethetők a kertbe. Megfelelő gondozás után már a kövezkező tavasszal virágba borulnak. A kiültetés első évében még óvni kell a fagyoktól, célszerű letakarni, a többi évben már erre sincs szükség. A humuszban gazdag, nedves földet kedvelik, árnyékos, félárnyákos helyen érzik legjobban magukat. Jó ha tavasszzal, a virágzás idején kicsit több nap éri, nyáron viszont kevesebbb. Magasabb fák, bokrok alá ideális növény. Kora tavasszal, amikor a kankalin nyílik, a fa koronája még nem vet árnyékot, nyáron viszont a bokrok, fák lombja biztosítja számukra az ideális, azaz az árnyékos helyet.


Kankalin
 
Saját magad is termeszthetsz virágzó kankalint a szobában. A tavasszal a kertbe kiültetett virágot szeptemberben, amikor még jó idő van, ültesd egy cserépbe és késő őszig tartsd a szabadban. A fagyok közeledtével világos, de fűtetlen helyiségben, pl. garázsban, folyosón, előszobában tárold. Aztán januárban elkezdheted szép fokozatosan szoktatni a meleghez. Aztán csak figyelned kell, hogy mikor bújnak elő a bimbók és virágba borul kis kincsed.


Egymás mellett is jól mutatnak a különböző színű kankalinok

A hazai vadon termő kankalinok mind védett fajok, így nem gyűjthetők be a természetből. 

Magról szaporítása nehézkes, tavasszal a virágzó növények is olcsón beszerezhetők, így szerintem magvetéssel nem érdemes foglalkozni.


Kankalin a kiültetés utáni évben
Tőosztással szaporíthatók, sőt érdemes is, ha több évig ugyanazon a helyen nevelted. Egy idő után minden növény eléri azt a szintet, hogy már nem fejlődik tovább, a közepe kihal. Ilyenkor jó ötlet a tőosztás, amivel megfiatalíthatod a növényt és több bokrot is csinálhatsz belőle.


Kankalin a kertben

A kankalinok virágait érdemes leszedni és megszárítani. A szárított virágokból kitűnő immunerősítő tea készíthető, ami nagyon hatásos a tavaszi fáradtság ellen is. 

A párszáz forinttért beszerezhető növénynek évekig örvendezhetünk. Érdemes minden évben újabb színeket, fajtákat beszerezni és aztán csak a dicsérő szavakat kell bezsebelni.