Fú, es (esik az eső), havaz, úgy lész tavasz - Varázsolj tavaszt a lakásba!

avagy hadd tombolja ki magát a tél, úgyis tavasz következik utána

Ha eljön a február és másodikán még a medve is kinn marad - mint az idén -, mert nem ijed meg az árnyékától, akkor  már én is elkezdek ébredezni a téli álmomból. Szívemben , lelkemben érzem a tavasz közeledtét és mindent megteszek, hogy legalább a lakásban meg legyen az illúzió: Itt a várva várt tavasz!


Virágözön Keukenhofban




Hogyan tudsz egyszerűen tavaszi hangulatot varázsolni a szobába?



Tavaszi hangulat varázslásához legalkalmasabbak a hagymás növények és virágzó cserjét ágai. Felhasználásukhoz adok egy-két ötletet.


A barkafűz virágai január végén, február elején jelennek meg. A levágott barkás ágak önmagukban vázába helyezve is dekoratívak, de meg is bolondíthatjuk a kompozíciót, ha színes tavaszi virágokat teszel mellé. Az ágak vágásával nem kell megvárni a bimbók kinyílását, ha már elég szép ducik, akkor a meleg szobában pár nap alatt kinyílnak. Akár vízben, akár víz nélkül tartva is sokáig díszít. Húsvétkor színes festett tojásokat aggathatsz rá.


Barka


Japánbirs bimbók



 Családi ház kertjét el sem tudom képzelni a hóvirág nélkül. Ez az apró, még színében kis szerény virág a tavasz első igazi hírnöke. Igénytelen növény, ha eldugtuk a hagymáit, a következő év januárjában más leshetjük az apró zöldellő hajtásokat. Szép napsütéses időben aztán hamar feltárul előttünk szépsége. Most még nagyon rövidek voltak a virágok szárai, így nem találtam hozzájuk vázát. Viszont van a kedvenc kék üveg mécsestartóm, ami erre a célra is megfelel.


Hóvirág mécsestartóban

A hagymás növények közül másik nagy kedvenc a nárcisz. Imádom ragyogó sárga színét, formáját. Engem mindig a napsugárra emlékeztet és már önmagában hatásos a téli depresszió ellen! Három nárcisz hagymákat földbe ültettem, már több, mint egy hete virágoznak. Még mindig jönnek újabb bimbók, így még legalább egy hétig virítani fognak.

 
Nárcisz

Azért, hogy a keskeny konyha párkányra is tudjak egy kis szín vinni, a jácint hagymákat vízben virágoztatom.  A hagymákat egy ideig cserépben neveltem, majd kivettem őket a földből, jó alaposan lemostam a földet a gyökerekről és vízzel töltött üvegedényekbe tettem. Nagyon szépen kinyílnak így is. Nagyon fontos viszont, hogy csak a gyökerek érjenek a vízbe, maguk a hagymák ne.


Jácinthagymák vízben

Az első edény egy hagyma virágoztató váza. Fent széles a szája van, ami aztán leszűkül, ez biztosítja, hogy a hagyma ne érjen a vízbe. Ebbe a vázába sima víz helyett sárga zselégyöngyöket tettem, hogy így is egy kis szint adjak neki. A második egy kis kék mécses tartó, aminek a széles peremén jól megül a hagyma, a gyökerek viszont beérnek a vízbe. A harmadik egy zöldre színezett kólás pohár. A pohár az alja felé szűkül, így alkalmas a hagyma megtartására.



Jácint 2 nappal később

A jácintban az is csodálatos, hogy a látványon túl fantasztikus illatával is betölti a szobát. 


A hagymák elültetésével időzíthetjük, hogy mikor szeretnénk virágzó növényeket a lakásban. Általában azt csinálom, hogy egy-két hét különbséggel ültetek újabbakat és ezzel biztosíthatom, hogy mindig virágozzon valamelyik.

Ültethetünk tulipán, györgyike hagymákat is, azok is szépen kinyílnak.


Nagy kedvencem az amarillisz is. Január elején beültettem cserépbe a hagymákat, majd egy cseréppel letakartam, hogy ne érje fény őket. Mostanra már megjelent a szép húsos bimbó, ami mindig oldalról jön, sosem középről, mint a levelek.


Amarillisz bimbó

 Reményem szerint 2 héten belül olyan széppé fejlődik, mint tavaly.   


Tavaly ilyen volt az aramillisz


Mint láttad tavaszt varázsolni a lakásba gyerekjáték.  Fogj hozzá mielőbb, hogy mielőbb élvezd a gyümölcsét!