Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - Gárdonyi Géza a virágokról

avagy a virágok kedvelése általában gyengéd, jóságos lelkületre utal

A március 15-i hétvégén olyan cudar időjárás köszöntött ránk, mint ember-emlékezet szerint soha. A hirtelen leesett hó és az orkán erejű szél több tízezer ember életét keresítette meg. Miközben már mindenki a tavasz beköszöntét, a jó időt várja komoly mínuszokkal, hófúvásokkal, autópályán rekedt ezrekkel, elzárt településekkel, áram nélkül maradt otthonokkal kellett szembesülni. Egy jó dolog volt azért  ebben az egész katasztrófa helyzetben. Ismét bebizonyosodott, hogy vannak még érző lelkületű, segítőkész emberek hazánkban és a környező országokban egyaránt. Vannak bizony, nem is kis számban. Ismét bebizonyosodott, ha baj van, akkor van összefogás és ez csodákra képes. Nem akarok belebonyolódni, ki mit tett, mit nem tett. Csak remélni tudom, hogy az illetékesek tanultak a hibákból és mindent elkövetnek, hogy hasonló napokat ne kelljen megérni.

A tavasz beköszöntére úgy tűnik egy darabig még várni kell. Hiába van itt a zsákjában meleget hozó Sándor, József, Benedek napja, a meleg még várat magára. Egy kedves hölgy viccesen azt mondta, hogy azért nincs még itt a tavasz, mert a Sándor, József, Benedek nevek már elkoptak. A manapság népszerű Máté, Bence, Alex nevű fiúknak, férfiaknak pedig más dolga van, nem a zsákban meleg hozás.

Gondoltam amíg várakozunk a tavaszra, addig is vigasztalódjunk Gárdonyi Géza virágokról szóló szavaival.


"A rózsa talán mégis a legszebb."
"Micsoda gondolatból alkothatta Isten a virágot? Hiszen ha csak bezöldíteni akarta a földet, csupa fűvel is bezöldíthette volna. De mennyi szép virágot vegyített a fű közé! A pirinkó nefelejcstől mind a rózsáig mennyi ezer és ezerféle alakú és színű virág nyílik mindenütt, ahol emberi láb nem tapossa el! A rózsa talán mégis a legszebb. De a liliom meg csupa rejtelem. Honnan veszi a liliom azt a csodás tisztaságú fehérségét? A földből? A föld fekete. És miért szeret elrejtőzötten élni? Ha útfélre ültetik, soványka marad, fejletlen. Ha félreültetik a kert zugába, nemes, szép formában magasra növekedik. Levele szélesebb, zöldebb, virága nagyobb. Miért? És nappal zárva van az illata. Mintha titkolná a keble kincseit. Közel kell hajolni hozzá, közeles-közel, hogy valamit érezhessünk a leheletéből. Ám éjjel, sötétben, a csillagok csöndességében ébren van az az egy virág. A fehérsége szinte fénylik a sötétben, és édes-finom illattal árasztja el a kertet. Mért titkolódzik nappal? Miért illatozik éjjelen? Mért fehérebb? illatosabb más virágoknál?"

Gárdonyi Géza

Hölgyliliom vagyis Amarillisz, igaz illat nélkül, de fehér liliom és ez is maga a rejtelem