Mátyás, Gergely két rossz ember - Jégtörő Mátyás

avagy február 24-e és március 12-e körül gyakran nagy hidegek vannak

A hosszú tél után újabb remény a van tavasz közelettére. Február 24-e Jégtörő Mátyás napja, amihez több időjárási jóslat is társul. Elődeink úgy tartották, hogy ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát. Mátyás ront, ha talál, azaz megolvasztja, megtöri a jeget. Ha nem talál, csinál, azaz ha már nem talál jeget, akkor faggyal köszönt be. Ezen a napon a Nap a Halak jegyébe lép.


A Mátyás Bibliai eredetű név, a héber Mattatiás név latin Matthias formájából származik. Isten ajándéka jelentéssel bír. 

Mátyás apostol az ácsok, a mészárosok és a halászok védőszentje. A halászok ezért is tartják jelesnek ezt napot, mert ekkor kezdenek ívni a csukák. Az ezen a napon fogott csukát a nép "Mátyás csukájá"-nak nevezi, és egész évre bő hal-fogást ígér.


Itt lesz még dolga Mátyásnak
 
Ki volt Mátyás?  

Mátyás nem volt az eredeti tizenkét apostol között. Jézus halála után az áruló Júdás felakasztotta magát, így  az apostolok tizenegyen maradtak. Krisztus feltámadása után az apostolok a tanítványok szűkebb köréből Mátyást választották maguk közé, hogy az Úrtól rendelt tizenkettes szám teljessé váljék. Mátyás Júdeában, később pedig Etiópiában hirdette a hitet. A pogányok többször megkövezték, majd bárddal lefejezték. Ezért ábrázolták bárddal vagy szekercével, s választották az ácsok és mészárosok védőszentjüknek.

 
A tavasz egyik első hírnöke a sárga hunyor