Szerelem, bor, kocka ürítik az erszényt - Bálint nap vagy Valentin-nap?

avagy sok pénzt elvisz az udvarlás, az ital és a szerencse játék


Már napok óta a Valentin-nappal foglalkozom, ami a magyar Bálint név megfelelője. Írtam virág vásárlási tanácsokat itt és egyéb ajándék tippeket is olvashattál itt.

Honnan is jön a Valentin-nap és hogy vált a szerelmesek ünnepévé?
A szokás eredete Szent Bálintnak, a III. században élt püspöknek köszönhető, aki jóval később, a XIV. században vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Ma már szinte a világ összes országában ünneplik. Az olaszországi Terni város bazilikájában található  San Valentino sírjához ezen a napon ezrével érkeznek fiatalok, hogy itt jelentsék be eljegyzésüket. Japánban és Dél-Koreában Valentin-napon csak a nők ajándékoznak kedvesüknek, amire a férfiak az ún. Fehér Nap keretein belül megrendezett válaszajándékozással felelnek.

Valentin a III. században élt hithű katolikus püspök volt. Amikor az uralkodó II. Claudius megtiltotta a fiatal férfiaknak a  nősülést, Valentin összeütközésbe került vele. II. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiak számára, ezért titokban összeeskedte a szerelmeseket. Többek közt a katonákat is összeadta szívük választottjával. A frissen egybe kelteket pedig a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Ez a mai virág ajándékozás alapja.


Szív élővirágokból



Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi és titokban összeadja a párokat, bebörtönözte. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: "A Te Valentinod." Innen ered a Valentin-napi üzenet küldés.


Valentin-nap tehát egy szentnek állít emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát. Magyarországon csak az 1990-es évek elején vált népszerűvé, az angolok viszont már 1446 óta ünneplik. Hozzánk fokozatosan érkezett el a Valentin-nap. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek és a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. A rendszerváltás után azonban ismét előtérbe került az ünnep. Egyre többen tartják fontosnak szerte a világban.

A Valentin-nap nem keverendő össze a Bálint nappal, aminek hazánk régi hagyománya van és sok babona fűződik hozzá.

Szív élővirágokból

Valentin-nap és én

Sokáig én sem szerettem a Valentin napot, mert negatív emlékeim kötődtek hozzá. A nagy lufikkal, giccsekkel indult ünneplés nem volt szimpatikus számomra. A régmúltból a legemlékezetesebb az a Valentin-nap, amit 1994-ben kórházban töltöttem. Trabanttal, nyári gumival, cascó nélkül (jaj!, azóta mindig van téli gumim és cascóm is!) havas, jeges úton megcsúsztunk és összeütköztünk egy másik autóval. Agyrázkódást kaptam és kórházba szállítottak. Az intenzív osztályon feküdtem megfigyelés céljából sok súlyos beteggel együtt. A kedves nővérkék nem sokat törődtek a betegekkel, Valantin lázban égtek. Állandóan az volt a téma, hogy mit kellene ajándékozni a párjuknak és felváltva mentek el vásárolni. Értettem, hogy fontos a szerelmük, szeretnék megajándékozni, örömet szerezni neki, stb. Csak felfoghatatlan volt számomra, hogy miért nekem, a fejfájással és hányingerrel küzdő, de azért mozgásképes betegnek kell a mellettem lévő néninek vizet és ágytálat adni. Miért nem látja el a feladatát a nővérke, miért nem jön rá, hogy a Valentin-nap nem csak a szerelmünkről, hanem általában a szeretetről, gondoskodásról, nagyobb odafigyelésrő szól?

Azóta már erre a történetre is másképp gondolok vissza. Hiszem, hogy az volt a legszebb Valentin-napi ajándékom, hogy egy totálkáros autóval és kisebb sérülésekkel megúsztuk a balesetet és még mindig itt vagyok, itt vagyunk!

Ezen a napon próbálok jobban odafigyelni másokra, több kedvességet és szeretet adni és rájöttem, hogy ez egyáltalán nem nagy fáradtság, nem kerül sokba. Mindenképp megéri kipróbálni!



Szív élővirágokból

A figyelmesség jele lehet egy pár kedves szó, személyes képeslap, üdvözlőkártya,  egy sms, egy szívhez szóló Facebook bejegyzés, vagy bármilyen jellegű apró ajándék. Az a lényeg, hogy az ajándék szívből jöjjön és akkor biztos célba ér. A megajándékozott is érzi ezt.


A kishercegből vett idézettel és virágokkal kívánok mindenkinek Boldog Valentin-napot!