A kerteletlen (be nem kerített) virág hamar elenyész - Tippek vágott virág tartósításhoz

avagy nem soká tart a szépség, amelyre nem vigyáznak, amelyet nem gondoznak

A tegnapi Nőnapon szinte alig láttam hölgyet virág nélkül sétálni, tömegközlekedni. A virágboltok és az alkalmi virágárusok is szép forgalmat bonyolítottak. Úgy láttam, hogy szépen fogytak a cserepes virágok, a virágcsokrok, de volt aki csak 1-3 szál virágot vásárolt a számára kedves hölgyeknek. Nem is virágok mennyisége, hanem a gesztus a fontos. A tudat a lényeg, hogy ezen a napon még nagyobb figyelemben részesítenek bennünket, virággal is kifejezik hálájukat.

Most már csak a szép virágok gondozására kell odafigyelni, hogy minél hosszabban élvezhesd gyönyörűségüket. Amíg a virágok, a vázában díszelegnek, addig élnek, amikor elhervadnak, akkor meghalnak. A vázabeli életük néhány trükkel meghosszabbítható, viszont ehhez is ismerni kell a növény igényeit, a virágzásra vonatkozó tulajdonságait. Gondolom nem lep meg, hogy azt mondom, hogy csodára ne számíts.  Azt sajnos nem ígérhetem, hogy olyan tippeket adok, amivel a végtelenségig meghosszabbíthatod a virágok élettartamát, de gyorsan hervadó virágnál 2-5 napos élettartam meghosszabbítás is hatalmas eredmény. Bár néhány virág esetében a virág szárítása megoldható, de a szárított virág már nem élőlény.


Vágott virág csokor
Csodálatos vágott virágokat kaptál és nem tudod mit tegyél velük, hogy minél tovább viruljanak? Mondok pár trükköt.

A növények, így a virágok életéhez, fejlődőséhez nélkülönözhetetlenek a tápanyagok, a víz, a levegő és a megfelelő hőmérséklet. Amikor egy virágot leszednek, akkor két fontos életterétől, a víztől és a tápanyagoktól is megfosztják. Ezt a két dolgot kell minél előbb pótolni. A virág az elraktározott anyagokból egy darabig még tudja magának a biztosítani a létéhez szükséges feltételeket. Ha ezekből a tartalékokból kifogy, akkor azonnal hervadni kezd. Fontos tehát, hogy minél előbb vízbe kerüljön  a növény. 

Ha a vizet időben pótolni tudjuk, akkor a virág a cukor tartalékait fel tudja használni. Egy ideig pótolni tudjuk a cukrokat, de amikor az egyéb fontos szerves anyagok  (hormonok, enzimek, fehérjék, stb.) aránya felborul, akkor a vázában lévő növény elpusztul. Itt már nincs megoldás.


Tulipánok

A szükséges bevezető után nézzük a lényeget, a 8+1 kezelési tippet!

1. Válaszd ki a virágok mennyiségének, magasságának, formájának, színének leginkább megfelelő vázát!
A váza akkor megfelelő, ha az harmonizál a virágokkal, nem nyomja el azokat, hanem finoman kiegészíti, kiemeli azok szépségét.


2. Tegyél lágy, kéz-meleg vagy langyos vizet a vázába!
A langyos vizet (25-40 Celsius) a szár gyorsabban fel tudja szívni. A vázába elég egyharmadnyi vizet önteni, ha tele öntöd sem vesz fel több vizet a növény.
  

3. Tegyél tartósítószert vagy tápanyagot a vázába!
Egyes virágboltok a virágcsokrok mellé ajándékként tartósítószert is adnak, de vásárolhatsz is egy-egy alkalomra elég kis zacskós kiszerelésben. Jó megoldás az is, ha egy fél kávéskanálnyi sót és cukrot adsz a vízhez. Ne vidd túlzásba a cukor és a só adagolást, mert az felborítja az egyensúlyt. Ha szimpatíkusabb, a só és cukor helyett  tehetsz egy fél kávéskanálnyi ecetet, hypot vagy domesztoszt a vízbe. Akár használhatsz sört is, ebből  pár cseppre van szükség.  Ezek mindegyike megöli a baktériumokat és ezzel segíti a növény továbbélését. Viszont itt is igaz a mondás, a kevesebb több, tehát ne keverd ezeket. Válaszd a számodra legszimpatikusabbat.

4. Szedd szét a csokrot!
Lehet hogy ez így egy kicist druván hagzik. Ha fél attól, hogy majd nem tudod szépen elrendezni a virágokat a vázában, akkor ezt a lépést el is hagyhatod. Azért javaslom a csokrot összefogó zsínor elvágását, mert lehetnek rövidebb szárú, vagy sérült virágok is a csokorban. A csokor szétszedésével biztosíthatod, hogy minden növényi szár beleérjen a vízbe és így egszerűen el tudod távolítani a sérült növényeket is.



5. Távolítsd el a növényekről az alsó leveleket, hajtásokat!
Ezek hamar bomlásnak indulnak és a növény többi részét is bomlásra késztetik. 


6. Víz alatt éles késsel vágd vissza ferdén a virágok szárát!
Azért kell víz alatt vágni, hogy sejtek ne záródjanak be, így biztosítható majd a vízfelvétel. A ferde vágás pedig azért szükséges, hogy minél nagyobb felületen tudja felszívni a vizet. Fásszárú cserjéknél nem elég a ferde visszavágás, ezeknél a jobb vízfelvételhez a rostokat kicsit meg kell törni. A rostok megtöréséhez használhatsz például kalapácsot vagy az is jó megoldás, ha a szárat legalább egy cm hosszan több helyen bevágod.  


7. Gyorsan tedd a vázába, rendezd el a virágokat!
A gyors mozdulatok biztosítják, hogy minél kevesebb ideig legyenek a virágok víz nélkül.


8. Viszonylag hűvös, nem huzatos helyre tedd a vázát! 
A virágokat viszonylag hűvös, nem huzatos, közvetlen napfénytől mentes helyre rakd. Az alacsony hőmérséklet gátolja a párologtatást, a meleg, a száraz levegő és a huzat viszont gyorsítja.


9. Egy-két naponta cseréld ki a vízet és vágd vissza a szárakat!  
A vázát alaposan mosd ki, lehetőleg hypoval vagy domesztossal, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Majd a már ismertetett módon készíts elő a vázát és a virágokat.


9+1  Vedd figyelembe a növény speciális igényeit!
Végül néhány speciális gondozást igénylő növényre hívom fel a figyelmed. Az írisz és a krizantém szereti a hideg vizet, ezért néha tehetsz a vázába egy-egy jégkockát. 

A gerbera és a tulipán sokkal tovább szép marad, ha széles aljú vázába teszed, szereti, ha nem cserélik a vizét, azért csak töltsd utána. A tulipán lehajlott szárait kiegyenesítheted, ha rövid időre lámpa alá állítod a virágokat.

 A krizantém szirmai hamar hullani kezdenek, ezt megelőzheted, ha néhány csepp viaszt csöpögtetsz a szirmok tövéhez.

 Az üveges szárú, tejnedves növényeket visszavágás után először egy átmeneti tárolóba tedd, hogy a tejnedv kifolyjon, majd kb. fél óra elteltével tedd őket a vázába.  

Jó vágott virág tartósítást kívánok!