Nincs senki, akinek tanulni ne kellene - Nagy Szent Gergely

Nincs senki, akinek tanulni ne kellene, és senki, akitől tanulni nem lehetne

avagy senki sem olyan bölcs, hogy már ne okulhatna másoktól, és senki sincs, akitől ne tanulhatnánk, vagy akinek a példája nyomán ne szerezhetnénk magunknak hasznos tapasztalatokat

Március 12-e, Gergely napja az első tavaszi jeles nap. A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban I. (Nagy) Szent Gergely pápa (590-604) tiszteletére. Nagy Szent Gergelyt tartják az iskolák alapítójának, a gregorián éneklés megteremtőjének.

Ez a nap régen az iskola téli időszakának befejező napja volt, s egyben a mezőgazdasági munkák egyik kezdő napjának is tekintették. Munkássága miatt Gergely az iskolák és a tanulók egyik védőszentje.

A Gergely név a görög eredetű Grégoriosz név latin Gregorius formájának a Gregor rövidüléséből származik. Jelentése: éberen őrködő.


A tavasz egyik első hírnöke a krókusz

Ki volt Nagy Szent Gergely?


Nagy Szent Gergely római arisztokraták sarja. Ifjúkorában közigazgatási pályára készült, harminc évesen már Róma prefektusa volt. A sikerei ellenére lemontott a prefektusi tisztségről és visszavonult atyja palotájába, mert csendes magányra vágyott. A palotát kolostorrá alakította, hogy csak a szellemi értékekkel foglalkozhasson. Amikor 589-ben a Tiberis elöntötte Rómát, járvány pusztított, maga a pápa is életét vesztette. A római nép és a klérus egyetlen jelöltet látott csak: Gergelyt. Pápaként liturgikus szövegeket írt és itáliai szentek önéletrajzát  rögzítette.


Gergely napjához a gergelyjárás népszokása kapcsolódik. A gergelyjárás eredete a középkorra vezethető vissza, amikor a szegény tanulók az iskolák védőszentjének ünnepén kéregettek, hogy így teremtsék meg tanulásuk anyagi alapjait. A XVI. század második felében szokássá vált, hogy a tanulók nemcsak maguk, hanem tanítóik számára is gyűjtöttek adományt. A XVII. század közepétől az adománygyűjtés az új tanulók iskolába hívogatásával bővült. 

A gergelyjárók istenfélő életre buzdító verseket mondtak, bemutatták az iskola életét, számot adtak a tanult ismeretekről, iskolába hívogattak és adományt gyűjtöttek.



Téli jázmin



Márciusi népi mondóka
 
Gergely-napi szél
Szent György napig él.
József kezessége
Jó év kedvessége.
Fehér Nagycsütörtök
Indán sül meg a tök.
Márciusi por fűnek jó,
Neki fáj márciusi hó.