Pénzetlen utas nem tud messze menni - Így spórolj az utazásra!

avagy a hosszabb utazás sokba kerül

Borúsan köszöntött ránk március 1-e. Szívesebben tüsténkednék már a kertben, mint itt a számítógép billentyűit nyomogatva, de az idő egyelőre nem túl kedvező a kerti munkálatokhoz. Remek alkalom viszont az álmodozásra,  a nyári programot megtervezésére.

Jó kis program nézegetni az utazási irodák ajánlatait. Most hétvégén rendezik az Utazás Kiállítást, ahol több száz utazási iroda kínálatából válogathatunk. Sok időt töltök az interneten, de az utazási prospektusokkal is úgy vagyok, mint a könyvekkel. Sokkal jobban szeretem a kezembe venni, érezni a nyomdai illatát, lapozgatni, mint a számítógépen kattintgatva olvasni. Sőt imádom a földgömböt is nézegetni, forgatgatni, felfedezni, hogy melyik országok váltak szét, kaptam új nevet, stb.


Földgömb, akár így is kereshetsz úti célt

Tudom, most sokakban - talán benned is - felmerül a kérdés: Utazni, de miből?
Hiszed vagy nem van pár tippem, olvass tovább és elárulom.


A válasz nem egyszerű. Főleg úgy, ha az ember a devizahitelek csapdájába került, munka nélküli, napi megélhetési gondokkal küzd. A legtöbb család a magas megélhetési költségek miatt egyik hónapról a másikra alig tud kijönni a családi kassza bevételeiből. A bevételek növelésére nem túl sok legális lehetőség van. Célszerű egy kicsit megvizsgálni a kiadásokat, hátha lehet azon egy kicsit spórolni, ésszerűsíteni. Apró ötletekkel, kis ügyességgel hónapok alatt össze tud jönni annyi összeg, ami elegendő egy utazásra. Lehet, hogy csak 3 naposra, lehet, hogy csak belföldre, de ha nagyon akarod, összejön. Egy kis feltöltődés mindenkinek jár! A nehéz anyagi helyzetben lévők részére az Erzsébet program nyújtotta lehetőségek is kedvezőek, segítenek el- és átélni az áhított pihenést. Akár egy hosszú hétvégés belföldi utazás is hatalmas, feledhetetlen élmény lehet a család minden tagjának. 

Érdemes beszerezni az utazási katalógusokat akkor is, ha úgy gondolod az idén nem futja utazásra a családi költség vetésből. A színes katalógusok lapozgatása már önmagában is élmény és tapasztalatból mondom, beindítja a fantáziát is. A csodás tájakat, kitűnő programokat nézegetve rögtön kreatívábbá válik az ember és beindul a fantáziája. A csodálatos agyunk ekkor is úgy működik, mint máskor, ha valamit nagyon el akarunk érni, meg akarunk oldani. Nem mondja meg rögtön a megoldást. Valahova mélyre elraktározódik a megoldandó kérdés, aztán szép lassan jönnek elő az ötletek amik egyre közelebb visznek a megoldáshoz.   

Tévhit, hogy csak a milliomosok utazhatnak!  Ma már bárki utazhat, aki hajlandó egyéb dolgokról lemondani az utazás kedvéért!


Üzbegisztánban ilyen kötegekkel és is gazdagnak érezhettem magam, bár a két köteg ezres csak 20.000 Ft-t volt


10+1 tipp, amivel spórolhatsz, hogy legyen pénzed utazásra is:

1. Ha megteheted, minden hónapban különíts el egy összeget az utazásra!
Így szép lassan összejön az utazáshoz szükséges pénz. Mi például úgy jutottunk el a Pekingi olimpiára, hogy az Athéni olimpiát nézve el döntöttük, hogy azonnal havonta elkezdünk gyűjteni az olimpiai utazásra. A pénzt négy éven keresztül elkülönítve gyűjtöttük, a kitartó munka meg is hozta az eredményét. El tudtunk utazni. Ha az utolsó évben, egy év alatt akartuk volna meg tenni, akkor nem sikerült volna.


2. Vezess kimutatást a havi bevételekről és kiadásokról!
Sokat segít a megtakarításban, ha pontosan lejegyzed a kiadásaitokat. Főleg a nem rezsi jellegű kiadásokat nézd meg alaposan, mire mennyit költöttél, azokkal lehet a legtöbbet megtakarítani. Ha szépen mindent pontosan leírsz, szembesülsz vele, hogy mire mennyit költöttél. Egyidő után rájössz, hogy miből lehetne lefaragni egy kicsit, miről lehet lemondani a cél érdekében. A rezsin is lehet spórolni, nem feltétlenül kell télen nyári ruhában, rövidnadrágban szaladgálni a szobában. Ha egy fokkal kisebbre veszed a hőmérsékletet, akkor azzal a havi gáz számlád 6%-át megspórolod. Ha mindent alaposan felírsz, az utolsó csokiig, kóláig, rájössz, hogy mennyi felesleges kiadásod volt. 

Írd fel bevételeket és a kiadásokat



3. Mondja le a cigiről, sörről vagy fele annyit szívj, igyál!
Az így megtakarított pénzt különítsd el utazási keretként. Ezzel nem csak az egészségedet óvod, de a pénztárcádat is.


4. Legyél tudatos vásárló, bevásárlás előtt készíts listát!
Jól átgondoltan írd össze mire van szükség. Az üzletben csak a listára írd dolgokat vedd meg, ne hagyd magad elcsábítani. Legfeljebb akkor vegyél meg valamit, ami nincs a listán, ha ez véletlenül maradt le.


5. Ne dobj ki ételt!
Romlandó élelmiszert is csak a szükséges mennyiségben vegyél! Próbálj meg mindent hasznosítani. Tudom nem egyszerű kiszámítani, hogy miből mekkora mennyiséget kell vásárolni, miből mennyi fogy egy családban. Nem feltétlenül kell kidobni a megmaradt ebéd maradékot, száraz kenyeret, stb. Az ételek jelentős része lefagyasztható. Jól jön a maradék, ha éppen nincs időd főzni, másnapra munkahelyi ebédnek, vagy ha már nagyon hóvége van. A megmaradt száraz kenyérből készíts bundás kenyeret, zsemlemorzsát vagy zsemlekockát a levesbe. Kis leleménnyel a maradékokból készíts más ételt. Pl. a pörkölt maradékot ledarálva felhasználhatod rakott ételek készítéséhez. Ne várd meg míg lejár a tej, ha látod, hogy sok lesz, nem fogy el, csinálj belőle aludt tejet.


6. Ha van kerted termeld meg magadnak az alapvető zöldségeket!
Erre most megint az mondhatod nem éri meg. Ha  így gondolod akkor biztos sokat keresel. Ki kell tapasztalnod, hogy mi az a zöldségféle, ami nálatok, a ti talaj viszonyaitok között szépen fejlődik. A sárgarépa például elég kényes növény, de borsó, az eper vagy a paradicsom kis gondozással szinte mindenütt megterem. Nincs is jobb annál, mint a reggelihez frissen szedett paradicsom! Szerintem mindent megéri csinálni, ami vagy pénzt hoz a házhoz vagy pénz kiadástól óv meg. Igen is megéri zöldséget termeszteni, ha a kapálás ideje alatt nem pénzkereső tevékenységet végeznél, mondjuk csak tévéznél vagy interneteznél. Ugyanígy ha lehetőseg van rá, nevelj baromfit. Nem csak olcsóbb, de finomabb is húsa, mint a boltban vásároltnak.

Egy jól gondozott kertben a virág is megfér a szőlő, karalébé, uborka, sárgarépa mellett


7. A szerencsejátékokra, lottóra, totóra csak fele annyit költs!
Ha hiszel az efféle dolgokban, akkor nem mondom, hogy teljesen hagyd abba, de csak fele annyit költs rá, mint eddig. Így megmarad az esélyed az álom összeg megnyerésére is, és a céljaid elérése is közelebb kerül. A pénz egy részét kockáztasd, a másik felét pedig tedd el elkülönítve egy fontos célra, mondjuk akár egy utazásra. A félretett pénzedből sokkal több összefog jönni, mint a nyereményeidből. Nem hiszed? Próbáld ki, nekem működött! Fontos szabály, hogy ha nyertél, akkor annak csak egy töredékét forgasd vissza, a nagy részét, amira amúgy sem számítottál, tedd félre a céljaidra. Középiskolás koromban heti 100 Ft zsebpénzt kaptam, ebből fedeztem a hétvégi hazautazásaimat is. Minden héten vettem egy lottót, 10 Ft volt és 10 Ft-ot pedig félreraktam. Mondanom sem kell, hogy összesen egy kettesem volt a 4 év alatt a lottón és az is elég keveset fizetett. A félretett 10 Ft-kból pedig pár év múlva meg tudtam venni a hőn áhított kazettás magnót.


8. Amit meg tudsz csinálni magad, arra ne adj ki pénzt, a megspórolt pénz felét tedd el!
Tudom sokkal egyszerűbb meg venni a mirelit elősütött rántott húst, a kész tésztát. Számold ki viszont mennyivel olcsóbb, ha Te magad gyúrod a tésztát, panírozod be a húst, készíted el a szilvás gombócot. Egy családi ebéd fele annyiból kihozható, ha Te magad készíted elő, nem pedig félkész vagy készterméket vásárolsz.


9. Figyeld az akciókat, de ne vegyél meg minden, csak azért mert akciós!
Tartós élelmiszereket érdemes akkor vásárolni, amikor akciósak. Nagyon fontos viszont, hogy ne ess át a ló másik oldalára. Tényleg csak azokat a dolgokat vedd meg, ami szükséges, ne vásárolj meg valamit csak azért mert féráron van, vagy nagyon olcsó. Csak olyan dolgokat vegyél meg amire tényleg szükség van. Bármilyen olcsón vásárolt áru is drága, ha a végén a kukában landol. 


10. Drága munkahelyi étkezde helyett válaszd inkább a hazait!
Sokkal jobban kijössz anyagilag, ha nem a munkahelyi étkezdében, büfében vásárolod meg az ebéded, hanem otthonról viszel.


Nem tudom mennyire tudatosan élsz, de szerintem ha ezekből a tippekből egyet is kipróbálsz, már is közelebb kerültél egy elérendő célokhoz, akár egy álomutazáshoz is.  Ha a megtakarítás rögös útját végig jártad, akkor jöhet akár a Selyem út egyik állomása.


 
A híres Selyem út útvonala, akár ennek egyik állomását is felkeresheted 

10+1. Nézd ki az utazást és fizesd be az előleget minél előbb!
Az Utazás kiállítás alatt és utána pár hétig szinte minden utazási iroda kedvezményt ad az utazások árából. A kedvezmény mértéke utazási irodánként eltérő, általában 5 és 10 százalék között mozog. Érdemes jól szét nézni, vannak irodák, akik ezen felül a törzsutasok részére további kedvezményeket is biztosítanak. Ismerek olyan irodát, amelyik a 60 éven felüliek részére az egyéb kedvezményeken túl, még 2.000 Ft díjcsökkenéssel is kedveskedik. Elterjedőben van az on-line foglalási kedvezmény is, ami interneten keresztüli foglalásokra biztosít 2%-kal olcsóbb árat. Időbeni jelentkezéssel tehát akár 10-12 % árcsökkenés is elérhető, ami kimagaslóan jó a mai gazdasági viszonyok mellett. További előnye a korai foglalásnak, hogy ha már befizetted az előleget, akkor a hátra lévő összeget is kénytelen vagy összespórolni.  És akkor már senki sem ment meg egy csodálatos utazási élménytől!
 



Eredményes tervezgetést kívánok!