Ad az isten, akinek nincsen - Közös az út alapítvány

avagy a szegénynek is lehet még jó sora

Ahhoz, hogy a fenti mondás igaz legyen, egy kicsit be kell segítni. Különösen napjaink Magyarországán. Segíteni pedig kötelessége mindenkinek, akinek van erre egy csöppnyi lehetősége is. Az Emberi szeretet napján egy kis jótékonykodásra buzdítalak. Még pedig olyanra ami neked semmibe sem kerül, azonban sok embernek teheted kicsit elviselhetőbbé a napjait, okozhatsz akár csak pár órányi örömet is. Közeleg az adóbevallások ideje. Élj Te is a törvényadta jogoddal és ajánld fel az adód 1 %-át hasznos célra.

Tudom nagyon sok alapítvány van, aki nemesebbnél nemesebb célra gyűjt. Időnként negatív híreket is hallani egyes alapítványok működéséről. Előfordul, hogy az alapítványhoz befizetett összegek nem a megfelelő helyre jutnak el, de nem ez az általános. Fontos, hogy megbízható alapítványt válassz, olyat amiben biztos lehetsz, hogy az adomány nem az alapítók jólétét szolgálja, hanem a valóban rászorulókhoz jut el.

Nem könnyű a választás. Szép dolog állatmenhelyet, macskamentő szolgálatot, növényültetést megcélzó vagy például kulturális alapítványt támogatni, viszont a jelen gazdasági helyzetben szerintem nem ez a legfontosabb prioritású. Amikor hazánkban több százezer embertársunk él a létminimum alatt, egyik napról a másikra tengődve küzd a napi betevőért, akkor szerintem nem kérdés, hogy kit kell támogatni. 

Szeretnék a figyelmedbe ajánlani egy alapítványt, hogy a kemény munkával megkeresett forintjaid biztosan oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rá. A Közös az út alapítvány egyik alapítóját, és lelkes aktivistáját még a főiskoláról ismerem. Az Ő személye számomra garancia arra, hogy az adományok azokhoz jutnak el, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. 

Nem akarom tovább méltatni őket, meséljenek inkább Közös az út alapítvány szavai.


A Közös az út alapítvány bemutatkozása a Facebook közösségi oldalukon:

"Gyermekek, nagycsaládok, hátrányos helyzetben lévők és mély szegénységben élő vidéki emberek segítése céljából hoztuk létre ezt az alapítványt.
Tárgyi (ruha, bútor, játékok stb.) és pénz adományokat gyűjtünk és közvetítünk a rászorulóknak. Tevékenységünk egyre bővül, köszönhetően az önzetlen segítőknek.

Felajánlásokat, segíteni szándékozó társakat továbbra is várunk, az alábbi telefonszámon: Nemes Csilla 06 30 5946588, Csillik László 06 30 2205110,
Matt Jánosné Kati néni 06 72 439195, Csala Attila 06 30 4982502
e.mail: csfattila@vipmail.hu
Számlaszámunk:
50800111-11190693 Szigetvári Takarékszövetkezet, Pécs"


A Közös az út alapítvány Facebook oldalán megjelent felhívás a adó 1 %-os felajánlásához:


"Azon egyszerű oknál fogva írtuk ezt a rövid levelet, mert szeretnénk, ha 2012. évi adója 1 %-ával a Közös az út Alapítvány tevékenységét támogatná!
Igen, tudjuk, hogy ez kb. a századik ilyen levél, amit olvas, és esetleg már elege van a kérésekből, ráadásul fogalma sincs, hogy jó kezekbe kerülne-e nálunk a felajánlása.
Az biztos, hogy a Közös az út Alapítvány nekünk szívügyünk, olyan helyeken próbálunk segíteni, ahol valóban szükség van rá:
• Négy éve – napi rendszerességgel – kb. 40 általános iskolai tanuló reggeli étkezését biztosítjuk az Illyés Gyula Általános Iskolában.
• Több mélyszegénységben élő családot támogatunk minden hónapban, hogy átvészelhessék a nehéz időszakokat.
• Folyamatosan, szintén kb. 5 éve juttatunk el adományokat (ruha, bútor, konyhai eszközök, játék, stb.) az Ormánság falvaiba, 20-25 településsel vagyunk kapcsolatban.
• 2011. és 2012. decemberben, valamint 2012. áprilisban több mint 130 ormánsági gyermeknek szerveztünk mikulás és karácsonyi, illetve húsvéti ünnepséget, játszóházzal és ajándékcsomagokkal, hogy nekik is lehessen ünnepük.
• Az Ünnepek alkalmával, továbbá minden hónapban egy alkalommal kb. 80 hajléktalant vendégelünk meg, hogy meleg ételt ehessenek.

A fenti rövid felsorolással azt szeretnénk érzékeltetni, hogy valóban oda megy a pénz, ahol szükség van rá. Tevékenységünket a Facebook oldalunkon folyamatosan nyomon követheti, és számon is tudja kérni tőlünk, hogy mire költjük a felajánlott adóforintjait.
Arra kérjük tehát, ha még nincs elkötelezve más alapítvány felé, akkor az adóbevallása mellé a mi adószámunkat csatolja! Láthatóan nem elég, hogy jelenleg 40 gyerek számára biztosítunk reggelit, pl. Pécs-Kertvárosban – becslésünk szerint – több száz tanulót kellene bevonni a rendszerbe, továbbá az általunk támogatott családok számát is bővítenénk. Nem azért, hogy elmondhassuk magunkról, hanem mert tényleg szükség van a segítségre.
Megköszönve, hogy időt szánt a levél elolvasására, üdvözlettel!

Közös az út Alapítvány
Adószám: 18331657-1-02"


Közös az út alapítvány Facebook oldala rajta sok képpel, eseményekkel itt érhető el.


Engem meggyőztek a leírt őszinte szavak, a Facebookon látott fényképek! Bátran javaslom Neked is, hogy a Közös az út alapítvány részére ajánld fel az adód 1%-t. Tudod sok kicsi sokra megy!


Köszönet a segítőknek!



József Attila: Tudod, hogy nincs bocsánat (részlet)

Ne vádolj, ne fogadkozz,
ne légy komisz magadhoz,
ne hódolj és ne hódits,
ne csatlakozz a hadhoz.

Maradj fölöslegesnek,
a titkokat ne lesd meg.
S ezt az emberiséget,
hisz ember vagy, ne vesd meg.