A könyv a legjobb barát - 84. Ünnepi könyvhét

avagy szeretni kell a könyveket, mert bennük nem csalódunk

Ma megkezdődött a 84. Ünnepi Könyhét, a magyar irodalom és a minőségi könyvkiadás Európában egyedülálló rendezvénye. Az esemény fő helyszíne a budapesti Vörösmarty tér, de ezen kívül még 5 másik helyszínen várják a budapestieket. A fővároson kívül több, mint 50 vidéki városban színes programokkal, dedikálásokkal ünnepelhet az olvasást szerető közönség.
 
 

Hazán egyik legszebb könyvtára a Pannonhalmi Apátságban
 
 
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet. Az azóta hagyományosan évente június elején megtartott rendezvényeken író-olvasó találkozók, dedikálások és egyéb programok várják több napon keresztül a látogatókat. A könyvkiadók kiadványait jó részének megjelenését erre az időpontra időzítik.
 
Már gyermekként megfertőződtem az olvasás szeretetével. Nemcsak azért, mert akkor még nem volt annyi TV műsor, nem volt lehetőségünk eljutni színházba, nem volt internet. Mint mindenben, az olvasás szeretetében is fontos a szülői minta. Kevés sikerrel jár, aki azt a gyereket akarja megfertőzni az olvasás szeretetével, aki sosem látta a szüleit olvasni. 
 
Édesanyám kevés szabadidejében sokat olvasott, házi könyvtárunkban sok könyv volt, ezen kívül a falusi kis könyvtárba is jártunk. Anyai nagyapám pedig egy igazi könyvmoly volt, a szó pozitív értelmében. Nyugdíjasként szinte falta a könyveket. Heti 3-4 könyvet elolvasott. Szívesen jártam vele is könyvtárba, csodálattal néztem mennyivel több könyv van, mint nálunk a kis faluban. Nagyon büszke voltam, amikor engem is beiratott a városi könyvtárba és megkaptam az első olvasókártyámat.

Számomra még napjainkban, az internet és elektronikus könyvolvasók térhódítása után is nagyon fontosak a könyvek. Szinte már minden elérhető elektronikus formában, teljes könyveket is elolvashatunk a képernyőn keresztül. Az élmény még sem ugyanaz. Fantasztikus dolog kézbe venni egy könyvet, lapozgatni, érezni a nyomdai illatát. Érezni, hogy a sok betűből összeállnak a szavak, a mondatok, a gondolatok, a mondanivaló. Szóval én egyelőre maradok a könyveknél.


 
Könyvek a Pannonhalmi Apátságban
 
 
Szabó Lőrinc: Könyv és álom
(részlet)

Éhes vagy, etetlek, agyam,
egyél, egyél:
étel és ital van a könyvben,
rokoni hús, rokoni vér.



Etesd Te is agyadat, mert ételre neki is szüksége van!