Akinek a hasa fáj, keressen rá bodzát! - Bodzás palacsinta

avagy akinek valami baja van, ne jajgasson, hanem segítsen magán!

Mindig nagyon várom a tavaszt, hogy friss illatával, csodálatos virágaival megörvendeztessen. Amikor már az összes vitamin tartalékom kimerült, szinte habzsolom az üde ízeket. Alig várom, hogy újabb idény zöldség vagy gyümölcs beérjen. Ilyenkor június elején azért még nem túl sok választás van. A friss zöldségfélék mellett szinte csak a május közepétől érő korai cseresznye és az eper jöhet szóba. És persze itt van a mindenki által elérhető, könnyen begyűjthető csodálatos gyógynövény, a bodza! 

Pontosabban a fekete bodza, ami évezredek óta ismert és több formájában is hasznosított növény. Sötét zöld levelei, másfél méteresre is megnövő törzse, fehér illatos virágai, valamint sötét kék bogyói városi kertek díszeként is szolgálhatnak. Virága, kérge, levele és termése egyaránt használható gyógynövényként. Virága és termése különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert.


Fekete bodza virága




A május végétől megjelenő virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű. A virágát palacsinta tésztába keverve kitűnő aromájú desszertet kapunk.

 A le nem szedett virágokból bogyók fejlődnek, amik a nyár közepén havány zöld színűkkel kitűnő alkotórészei lehetnek a vidám nyári virágcsokroknak.

A őszre kék színűvé váló bogyók gyümölcssavakat, vitaminokat, festékanyagot tartalmaznak. A bogyókból szörpöt, pálinkát vagy lekvár készíthetünk, ami izzasztásra, vizelethajtásra és székrekedés ellen hatásos. 

A bodza levelből készült teát reumás bántalmak ellen, vizelethajtóként, lázcsillapítóként ihatjuk. Ugyanakkor a koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.
 
A fekete bodza cserjéje másfél méternél is magasabbra nő. Fontos, hogy ne tévesszük össze a kb. 1 méter magasságig növő rokonával a gyalogbodzával. A gyalogbodza virága kellemetlen szagúak és levelei is hosszúkásak, ellentétben a fekete bodzával. A gyalogbodza fogyasztása enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel járó mérgezést okozhat. 

Legegyszerűbb a tisztító és gyógyhatású frissítő, a bodzás limonádé elkészítése. Egy nagy kancsóba citromot, cukrot és vizet teszünk, majd ebbe belerakjuk a lemosott bodza virágfejeket.  Pár óra múlva már fogyasztható is, főleg jégkockával kitűnő frissítő. 

A bodza virágokat vízzel teli jégkockatartóba téve le is fagyaszthatjuk. A bodzás jégkockákkal akár hónapok múlva is megbolondíthatjuk a limonádénkat.

A bodzaszörp hasonlóan készíthető, mint a limonádé. Ahhoz azonban jóval több citromot és cukrot, valamint tartósítószert is kell használni. 

A bodza virágokat megszárítva kitűnő tea alapanyagot kapunk.

A bodza virágokból különleges ízű, egyszerű desszertet is készíthetünk. A bundázott bodzánál a virágfejeket palacsinta tésztába mártjuk és bő, forró olajban kisütjük. Az én kedvencem viszont a bodzás palacsinta.  


A bodzás palacsinta, ahogy én készítem:

A szokásos módon palacsinta tésztát készítek, kicsit hagyom állni. Aztán jöhet a sütés. Amikor beteszem a tésztát a palacsintasütőbe, akkor rögtön megszórom a tetejét a bodzavirágokkal. Ha az egyik oldala megsült, megfordítom a tésztát. Így a virágok kerülnek alulra és szépen megpirulnak. Amikor a bodzavirágos oldala is megsült, akkor tányérra teszem és egy kis kristálycukorral megszórom és kész is az isteni desszert. Fantasztikus, amikor ott ropog, porcog a fogam alatt a kristálycukor. Tudom, hogy nem túl egészséges, na de mi az?

Úgy is készítheted, hogy a virágokat belekevered a palacsinta tésztába. Szerintem ahogy én készítem, úgy sokkal intenzívebb a bodza íze, a végeredmény sokkal ízletesebb.


Bodzás palacsinta


Ősszel a bogyókból szörp, lekvár és pálinka is készíthető, de erről most még ráérünk beszélni. Ahhoz az is kell, hogy ne szedjük le az összes virágot, legyen minek beérnie!