Egyik nap a másiknak a tanítványa - A Nap napja: Éjféli napsütés

avagy naponta tanul, tapasztal valami újat az ember: minden nappal többet tudunk 


Még mindig az éltető napnál maradva szeretném megosztani ez egyik legnagyszerűbb utazási élményemet. Felejthetetlen, hogy még főiskolásként Szentpéterváron egész éjszaka sétáltunk a városban, ámulva és élvezve az éjszakai világosságot. Aztán évtizedekkel később újra átélhettem a csodát. Sőt újabb varázslat történt. Norvégiában a napot is láthattam éjjel egy órakor! Még mielőtt a sors kegyeltjének tartanál (amúgy részben az vagyok!) vagy fenntartással fogadnád szavaim elárulom, hogy egyáltalán nem egyedi jelenségnek voltam a részese. Az északi tájakon minden évben május végétől július végéig a nap alig vagy egyáltalán nem ereszkedik a horizont alá, így egész éjszaka világos van. A természeti csodát szokás Fehér éjszakáknak, Éjféli napnak vagy Éjféli napsütésnek is nevezni. 
 

Éjféli napsütés Norvégiában


Mi is az a Fehér éjszakák vagy Éjféli napsütés?
A nyári alig 2 hónapban a sarkkörök közelében, kb a 60 szélességi köröktől éjszakra a nap 24 órán keresztül, tehát még éjszaka is a horizont felett marad. A természeti jelenség Oroszországon és Norvégián kívül Izlandon, Svédországban, Finnországban, Alaszkában, Észak-Kanadában és Grönlandon is megfigyelhető. A nap különös járása miatt az éjszakai órákban is világos van.


Éjféli napsütés Norvégiában


A nyári napforduló, azaz június 21 előtti és utáni hetekben a napnyugták igen késői, a napkelték pedig igen korai órákra esnek, ezért éjszaka nincs teljes sötétség. Ezeknek a világos éjjeleknek a neve fehér éjszakák. Minél északabbra haladunk, annál kevésbé megy le a nap és annál hosszabb a világos éjszakák időszaka.

Szentpétervárott minden évben Fehér Éjszakák Fesztivál keretében látványos ünnepségnek lehetünk szemtanúi. Emiatt a rendezvény miatt a Fehér éjszakák kifejezés szinte összeforrt Szentpétervár nevével. Bár jól hangzik, hogy szinte egész éjszaka világos van, ennek hátul ütője, hogy télen kb. csak 11 és 16 óra között van világos! Napi 5 órában! Azért ez elég rémísztő.


Ermitázs

A legeurópaibbnak tartott orosz várost Észak Velencéjeként is emlegetik. Területének kb. 10%-át borítja víz, a folyókon és a csatornákon több száz meseszép híd ível át. Temérdek látnivalója közül kiemelkedik az Izsák-székesegyház és az Auróra cirkáló. Kétség kívül a legnagyobb élmény az egykori Téli Palota épületében található Ermitázs felkeresése. Az Ermitázs nem csak méretével nyűgözi le a látogatót. A világ egyik legnagyobb és legértékesebb műgyűjteménye tekinthető meg itt. A Fehér éjszakák alatt sokan nehezen tudnak aludni, jó program erre az időszakra a felnyíló hidak megtekintése. A helyi újságok előre közlik, hogy a 300 híd közül melyik hidat hány órakor nyitják fel, hogy utat engedjenek a tengeri hajóknak. Érdemes több napra utazni, hogy a Szentpétervár környékén elhelyezkedő legszebb nyári cári rezidenciák: Peterhof (előtte Petrodvorec) Carszkoje Szelo (előtte Puskin) és Pavlovszk meglátogatása is beleférjen a programba.


Péterhof, előző nevén Petrodvorec

 
És mi a helyzet még északabbra? 

Norvégia és Finnország legészakibb pontján 73 napig nem bukik a nap a horizont alá. A Föld két sarkán még kiélezettebb a helyzet, ott évente csak egyszer kel és egyszer nyugszik a nap. Ezt úgy kell elképzelni, hogy félévig tart a nappal, a világosság és a másik félév lenne a sötétség. Mivel azonban igen lassan száll alá és emelkedik a nap, a sötét időszak valójában csak egy negyed év. Az emelkedés és leszállás időszakában szürkület van. Az északi sarkon március 21-e táján kel fel a nap és csak szeptember 23-a körül nyugszik le. A déli sarkon pedig mindez pont fordítva van. A két sarkvidék hosszú téli éjszakáin ragyog fel a sarki fény. Ezt a jelenséget sajnos még nem volt módom személyesen megtapasztalni.


Éjszakai világosság Nordkappnél

Szinte hihetetlen, hogy éjjel egy órakor napsütéses, árnyékos képet lehet kattintani. Középen az a vékony vonalka az én árnyákom. Nem voltam ilyen magas, sem ilyen sovány. A rendkívüli torzítás annak tudható be, hogy a nap nagyon alacsonyan volt a horizont felett. 
 

Éjjel egy órakor készített kép

Az egyébként is fantasztikusan gyönyörű tájaknak különös varázst ad a Nap játéka. Az ember úgy érzi egyetlen pillanatot sem szalaszthat el, éjjel-nappal élvezni kell a világosságot. Csodálni ezt a különleges égi jelenséget!


A napfelkelte képekkel tarkított Nap napja történetéről szóló bejegyzést itt találod.