Elmehet a szépek közt - A díjnyertes Celosia Plumosa Arrabona

avagy eléggé szép

Ma egy olyan virág bemutatására vállakozom, amit a napokban eléggé felkapott a média. Nem is érdemtelenül, hisz egy tavalyi díjnyertes növényről, pontosabban ennak egyik magyar kutatók által nemesített fajtájáról van szó. Talán már ki is találtad, hogy a Celosia Plumosa Arrabonáról, magyarul a tollas kakastaréj narancspiros változatáról írok. 


Tollas kakastaréjok a Margitszigeten

Talán benned is felmerül a kérdés, hogy miért pont most lett ekkora szenzáció a virág, ha a díjat tavaly osztották ki. Már egy éve, hogy a Celosia 2013-as év nemzetközileg elismert dísznövénye lett. A megtisztelő címet a 2012-ben a Velencében rendezett Fleuroselect konferencián ítélték oda a magyar nemesítőknek. A magyarázat egyszerű. Az eltelt egy év alatt hatalmas karriert futott be a növény. Amerikától Ázsiáig szerte a világon forgalmazzák és a pozitív visszajelzéseket az idei dániai konferencián zsebelhették be a kutatók. A PanAmerican Seed, a világ egyik vezető vetőmagot forgalmazó cége elégedetten  terjeszti a narancspiros virágú növény magjait, hisz már látható, hogy megtartja azokat a fajtatulajdonságokat, amelyek alapján kiérdemelte az aranyérmet. 

Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézetben rideg körülmények között zajlik a nemesítés, hogy a növények minél jobban tűrjék a szélsőséges időjárást.

Celosia Plumosa, tollas kakastaréj

A tollas kakastaréj 30-70 cm magasra növő, feltűnő színű füzérvirágzattal ékeskedő egynyári dísznövény. Júniustól szeptemberig hozza élnk vörös, bordó vagy sárga és a nemesítőknek köszönhetően most már narancspiros virágait. Gyakran a szára is beszíneződik, különösen a bordó fajtáknál.

Apró magjait február-márciusban vetik, tűzdelik, majd cserepezik. Mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajt igényel. Jól tűri a napfényt és a meleget, közepesen vízigényes.

Nagyobb virágágyakba, parkokba, kőedényekbe ültetve szépen díszít, gyorsan bokrosodik, szép színfoltot ad. Vágott és szárított virágként is felhasználható.

A Győr város római kori nevéről Arrabonának elnevezett díjnyertes fajta Dr. Kováts Zoltánnak, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet alapító munkatársának köszönhető. Közel 10 évig tartó kutatómunkájának eredménye az aranyérem.  Dr. Kováts Zoltánnak nem ez az első sikere, Ő rendelkezik a legtöbb egynyári dísznövények nemesítéséért kapott aranyéremmel.


Tollas kakastaréj

Gratulálok a kitűnő eredményhez és további sok sikert kívánok az intézet valamennyi munkatárásnak!