Előbb próbára, aztán munkára - Gólya fiókák szárnypróbálgatásai

avagy nézd meg előbb, mivel lesz dolgod és csak azután fogj a munkához



Mai bejegyzésem apropóját az adta, hogy a Facebook oldalra az egyik kedves olvasónk, Keserű Dezsőné Terike küldött jó pár fényképet a kis gólyák szárnypróbálgatásairól. Ekkor gondolkoztam el azon, hogy mennyire szalad az idő. Nem rég még újjongva írtam a bejegyzést, arról, hogy megérkeztek az első gólyák Baranya megyébe, most pedig már a fiókák is edzenek a hosszú vándorútra. 

A  gólyák érkezéséről, viselkedéséről szóló bejegyzést itt találod.


Természetesen az is eszembe jutott, hogy tartozom egy bejegyzéssel, amiben választ adok a miért a gólya hozza a kisbabát kérdésre. Aztán rögtön még egy elmaradásomra is fényderült. A március végi bejegyzésben említettem, hogy hazánk egyetlen Fehérgólya Múzeuma Baranya megyében, Kölkeden van. A bejegyzés írásakor még nem jártam a múzeumban, amit azóta már pótoltam. A látogatás leírása azonban még elmaradt.  Pár napot még mindig várnotok kell erre az írásra, mert most a kis gólyáké lesz a főszerep.

Gólyafióka első próbálkozásai

Gólyák kb. 3-5 éves korukban érik el ivarérettségüket. Az egy költési szezonra összeállt pár május végén  4-6 tojást rakva kezdi meg a költést. A költés 29-30 napos ideje alatt felváltva kottlanak. Egymást látják el élelemmel, a tojáson épp szolgálatottevőnek a párja szervírozza a begyűjtött finomságokat.

A kikelt kis gólyák csőre fekete, a lábuk fehér, s szürke, ritkás tollpehely borítja testüket. A tojáshéjat a fészek szélére tolják, majd lerugdossák a földre. A kicsiket, amíg meg nem tollasodnak a szülők még a naptól is óvják. Úgy állnak, hogy árnyékukkal megvédjék a fiókákat a tűző napsugaraktól. A fiókákat kisebb halakkal, siklókkal, békákkal, ebihalakkal, bogarakkal etetik. A kis gólyák a kilencedik hét végére tanulnak meg repülni és saját maguknak élelmet szerezni.


Gólyafióka első repülése

Kb. 2 hónaposak tehát a gólyák, amikor első szárnypróbálgatásba kezdenek. Naponta sokat gyakorolnak és egyre messzebb merészkednek a fészektől. Kell is a sok gyakorlás, próbálgatás, hisz a kontinenseket átszelő vándor utat bírni kell.



Osvát Erzsébet : Gólya a réten


Tágas réten egymagába,
mintha volna rét királya,
fehértollú gólya lépked –
keres, kutat eleséget
két éhes kis kelepének.
Csőrében a csemegével
nagykevélyen tekint széjjel.
Egy szarkaláb mosolyog
rá kék szemével.


Ezek a fiókák már saját maguk is képesek megszerezni az eleségüket


A gólyák nem csak hazánkban népszerűek. Thüringiában (Németország középső részén elhelyezkedő szövetségi tartomány) pl. nem a nyuszi tojja a húsvéti tojást, mint nálunk, hanem a gólya viszi.

Franciaország és Svájc területén nincsenek gólyák, de úgy tűnik ott is hiányolják. Ezeket a békésen fészkelő műgólyákat Zürich központjában fotóztam.


Műgólya család Zürichben