Hatalmasabbra bolondság haragudni - Virágszőnyeg a Vörös téren

avagy ne kössön ki az ember azzal, akinek úgy sem tud ártani

Úgy tűnik a "nagytestvér" megírigyelte a brüsszeliek két évente megrendezett 5 napos Flower Carpet rendezvényét. Természetesen ezt mind méretekben, mind időtartamban felül akarták múlni. Jó apropót adott a dicséretes tervhez, hogy 120 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a GUM áruház. A GUM, a mindig minőségi termékeket kínáló kultuszhely.

Évtizedekkel ezelőtt, még a szocializmus idején, főiskolásként jártam ott. A gigantikus méretű áruházban a választék nem volt túl bőséges. Rengeteg matrjoska babát árultak, az egy-két ott kószáló túrista örömére. Mondanom sem kell nem volt túl nagy az érdeklődés, annak ellenére, hogy szinte minden túrista vásárolt pár darabot ajándékba. Nem úgy a fehérneműs részlegnél, ahova épp árú érkezett. Hamar elterjedt a hír a helyiek körében és pillanatok alatt hatalmas sor alakult ki az üzletben. Engem a fehérnemű nem hozott lázba, sokkal inkább a felejthetetlen ízű marozsenoje, a lapos jégkrém vagy fagylalt. Azért ott a sor is elviselhető volt. 
 


Vörös tér virágba borulva



A most már bevásárló központként üzemelő neves épület születésnapját méltó módon, látványos külsőségek között ünneplik.  Az áruház előtt elterülő Vörös téret a Moszkvai Botanikus kert munkatársaival pár nap alatt hatalmas egybefüggő virágszőnyeggé varázsolták. A színpompás látvánoysságot július 18-án csodálhatták meg először a látogatók és 23-ig, tehát 6 napon keresztül várja a kiváncsiskodó helybelieket és túristákat. 

Este 20 és 23 óra között koncertek színesítik a programot.


 
Vörös téri virágszőnyeg készülődés




Vörös téri virágszőnyeg


 A Vörös tér 4.000 négyzetméteres virágszőnyegéhez 29 féle különböző színárnyalatú virág 700.000 darabját használták fel. 


Petúniák a Vörös téren



A képeket elnézve fantasztikus élményben lehet része annak, aki épp most van Moszkvában. A Vörös tér hatalmasságát, ridegségét jól kiegészítik a színes növények. 


Készül a virágszőnyeg a Vörös téren




Vörös téri virágszőnyeg előkészületek

A képek forrása: © RIA Novosti. Mikhail Voskresenskiy


A Brüsszeli Virágszőnyeg azonban mégis közelebb áll a szívemhez. A csodálatos Főtér házai jó keretet szolgáltatnak a virágoknak. Az sem mellékes számomra, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező brüsszeli virágszőnyeg virágait mindig egy épp aktuális téma mentén rendezik el. A hónapokig tartó tervezés eredménye pedig egy szép, izléses, látványos összkép. 

A moszkvai képeken elég nehéz ábrákat, motívumokat felfedezni. Inkább a színes virágok csoportonkénti egymás mellé helyezésének hívnám. Azért szívesen megnézném élőben is. Valószínű a véleményem is pozitív irányba változna.


A híres Brüsszeli Flower Carpetről szóló képekkel gazdagított írásomat  itt éred el.


Ui.: Kaptam a GUM-mal kapcsolatban egy viccet is, ez sem maradhat ki!

Női vásárló: melltartó van?
Nincs
Bugyi van?
Van, de hozott az elvtársnő igazolást hogy létrán dolgozik??????