Elvitte a gólya a kedvét - Miért a gólya hozza a kisbabát?

avagy a, nincs jó kedve, b, teherbe esett

A gólyákra elég sok bejegyzést szenteltem már. Most, hogy elindultak országokat átszelő hosszú vándorútjukra ideje visszatérni régi ígéretemre. Még tavasszal megígértem, hogy egy érdekes kérdésre is megadom a választ. 


Miért a gólya hozza a kisbabát?

Miért a gólya hozza a kisbabát?


A gólya költöző madár, ősszel elhagyja Európát, és Afrikában telel. Több ezer kilóméteres útján naponta kb. 200 kilómétert tesz meg. Március végén-április elején tér vissza, ezért más vándormadarakkal együtt a tavasz hírnökének is tekintik. Visszatérése nagyjából kilenc hónappal a nyári napforduló (június 21.) utánra esik. A Szentiván éjnek is nevezett nyári napforduló a termékenység, a házasság pogány eredetű ünnepe. Sok gyermek fogant ezekben a napokban. A gólya érkezése sokszor egybeesett a kisbaba érkezésével, és a fejekben összekapcsolódott a két esemény. 
 
Egy másik lehetséges magyarázat is egy régi pogány szokásból ered. Az emberek a vízi istenekhez könyörögtek gyermekáldásért. A keresztény hitre térés során a gólya átvette a víz szellemeinek szerepét.
 
Létezik egy harmadik legenda is. Észak-Európában azt hitték, hogy a még meg nem született gyermekek lelke a gólya természetes étkező helyén, a tavakban, a lápokban, a mocsarakban tanyázik. Mivel a gólyák gyakran repülnek élelemért a vizes területekre, úgy vélték, hogy visszatérve magukkal hoznak néhány születendő lelket.
A néphit szerint a gólya a termékenység, a bőség, a hűség és az anyai gondoskodás szimbóluma. A kisbabát hozó gólya általánosabb értelemben egyben a szerencse jelképe is. A magyarokhoz hasonlóan több európai nép is a nemzet madarának nevezi. Az északi legendának köszönhetően a finn gyerekeket is a gólya hozza, annak ellenére, hogy ott nem is élnek gólyák.

A házaspárok gyermekáldásra számíthattak, ha a házuk felett gólyák köröztek vagy esetleg leszálltak a házra. Szintén gyermekáldás előjele gólyával álmodni. Egy Heves megyei mondókában is tőle várták az utódot: "Gólya, gólya vaslapát hozzál nekünk kisbabát!"
 
A gyermek születését sokfelé egy titokzatos asszonynak tulajdonítják, aki kosárral, táskával vagy puttonnyal jár és abból teszi a ház elé az újszülöttet. Egyes területeken pedig hegyi pásztoré vagy manóé a gyermek szállítás feladata. Hegyvidékeken nem ritka az a szóbeszéd sem, hogy valahányszor a sziklába csap a villám, egy-egy kődarab a hegyi forrásba hull, s abból formálódik a gyerek. Az erdős területeken élők képzelete szerint az öreg fák odvában teremnek a gyerekek, onnan szedik ki őket. 
 
Svájc egyes területein úgy tartják, hogy a piacon vagy a kútnál veszi a csecsemőt az édesapja. A belgák szerint a gyermeket hajó hozza a vásárra. Dániában a tenger sós vízéből eredeztetik a csecsemőket. Német területen még változatosabb a helyzet. A gólya mellett a varjú, a kánya, a hattyú, a nyúl, a csizmás kandúr, a szamár és a katicabogár is felelős a gyermekáldásért. 
 
Angliában, Franciaországban és Olaszországban a gyermekek káposztafejekben nőnek. Találunk egyéb növényekhez kapcsolódó hiedelmeket is, pl. fűzfán, alma-, körte-, szilva- vagy diófán teremnek. 
 
A vízben, a fa odvában vagy a fán?
 
Európában tehát a gólya a feltámadás és az új élet szimbóluma. Azokon a vidéken pedig, ahova telelni jár, úgy vélik, hogy emberré tud változni. 
 
Kínában a gólya a hosszú élet és a remeteség jelképe. Mivel hosszú ideig képes féllábon mozdulatlanul ácsorogni, kapcsolatba hozták az elmélkedéssel is.
 
Az ókori Egyiptomban és Rómában a gyermeki hálát jelképezte. Azt mondták, hogy eteti szüleit, amikor azok már nem tudnak gondoskodni magukról.

A görög-római mitológiában a tápláló nőt jelképezte, Hérának (Junó) volt a szent állata. 
 
Mivel megöli a kígyókat, a keresztény hagyományban, a Sátán ellenségének tekintik. Jelképezheti továbbá a szűziesség, a tisztaság, az éhség és a megfontoltság erényén kívül Krisztust is.
 
 
 
Végül egy aranyos kis versike a nagy titokról. De csitt! Nehogy Anyukám megtudja!

Fecske Csaba: Titok

Ha tudnák a gólyák,
amit én tudok,
hogy a baba kórházban készül,
de hát ez titok!

Nem mondom senkinek,
mert ha megtudják a gólyák,
még anyának is,
tán még anyának is
kikotyogják!