Fölét szedi a köcsögnek - Esküvő és mézeshetek Sri Lankán

avagy mézesheteit éli

Pár bejegyzéssel ezelőtt, amikor Zsuzsó és Márk mesébe illő történetét és harmadik esküvői partijukat mutattam be megígértem, hogy írok a Sri Lankán megtartott esküvőjükről és nászútjukról. Ha most azt reméled, hogy a mézeshetek pikáns részleteit fogod itt olvasni, akkor el kell keserítselek. Diszkrécióm, a személyiségi jogok tisztelete még akkor is visszatartana ettől, ha ott lettem volna, vagy bármi izgalmas részlet a tudomásomra jutott volna.


Zsuzsó és Márk Sri Lankán


Az esküvő emberek életének egyik legnagyobb eseménye. A szerencsésebbeknek sikerül rögtön megtalálniuk életük párját és csak egyszer élik át az ezzel járó izgalmakat és örömöket. Mindenki arra vágyik, hogy a nagy nap tökéletesen sikerüljön, az ifjú pár és a meghívottak számára örökké emlékezetes, meghatározó, csodálatos élmény legyen. Ebben segíthet egy profi esküvő szervező vagy nagyon jó megoldás  a külföldön tartott álomesküvő. 



Manapság elég széles spektrumú kínálattal találkozik az, akinek pénztárcája megengedi a külföldi álomesküvőt. Szerte a világban nagyon sok szálloda szakosodott az álomesküvők, nászutak rendezésére, celebrálására. Ezek a csodálatos természeti könyzetben található hotelek, bungalók egymásra licitálva, rengeteg kényelmi szolgáltatást nyújtva várják a házasulandókat. A trópusi országokban tartott esküvők népszerűsége töretlen, de egyre többen választják pl. a Lappföldön tartott, rénszarvas-szános egybe kelést is.




Az ifjú pár az ajándék esküvői csomaggal


A külföldi országok jelentős részében kötött esküvő hivatalosnak számít, a kapott házassági anyakönyvi kivonatokat Magyarországon hitelesíttetni lehet. De például a Maldív-szigeteken vagy Tahitin nem köthető hivatalos házasság.

Sri Lanka, a Kelet Kapujának is nevezett kétharmad Magyarországnyi területű trópusi sziget Indiától dél-nyugatra terül el. Az egykori britt gyarmat neve szingaléz eredetű, és „sugárzó, fénylő ország”-ot jelent. A könnycsepp alakú, régi nevén Ceylonnak hívott ország valódi paradicsom a turisták és a házasulandók számára. A legenda szerint Ádám itt Sri Lankán lépett a földre, amikor kiűzték a paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is járt itt, útban az örök élet felé. A csodálatos, végeláthatatlan tengerpartjáról, sokszínű élő-, és növényvilágáról híres sziget az év bármely időszakában jó választás. Több, mint 2500 éves kultúra, hagyományőrző táncok és programok, ősi történelmi emlékek és barátságos, vendégszerető emberek várják a Sri Lankára érkező turistákat.

 
Hagyományőrző táncosok Sri Lankán

A sziget nagyobb része síkság, de délen 2000 méter fölé magasodó hegyláncok hívogatnak. Káprázatosan dús és változatos természeti értékei közt találunk monszunerdőket, vadrezervátumokat, kaktusszal teli szavannákat és  fűszer-, és teaültetvényeket is.

Sri Lanka éghajlatának köszönhetően egész évben friss gyümölcsöt és zöldséget fogyaszthatunk. Aki ott jár feltétlenül kóstolja meg a kókusztejből készült üdítőket (thambili), na és a teát, amit helyiek egész nap fogyasztanak. A hús általában olcsó, de kihagyhatatlanok a tengeri élőlényekből készített finomságok.

Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak. A repülő útra 11-12 órát kell számolni, az időeltolódás hazánkhoz képest pedig 5 óra. 


Tradicionális ruhákba öltözött zenészek vezetik az ifjú párt


A Sri lankai hagyományokat követve az esküvőt virágfüzérek, feldíszített esküvői emelvény, és autentikus öltözetű táncosok, zenészek teszi ünnepélyessé.
 
A szállodák általában további szolgáltatásokat is bevetnek a párok odacsalogatásához. Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül: 
  • páros testmasszázs az esküvőt megelőző napon
  • a menyasszony sminkjének és frizujának elkészítése, öltöztetése
  • esküvői vacsora
  • esküvői csokor és gomblyukdísz
  • esküvői torta
  • pezsgő, gyümölcs, virág és csokoládé bekészítése a szobába
  • digitális fényképek CD-re mentve 
  • video DVD-re mentve
  • nászajándék a szállodától,
  • szertartás végén, elefántháton való utazás kipróbálása
  • fa ültetés a hotel kertjében a pár tisztetletére

Gyűrűhúzás a díszes emelvényen


Az ingyenes szolgáltatások mellett térítés ellenében a szállodák szinte minden kívánságot teljesítenek. Néhány fizetős szolgáltatás gondolatébresztőként:
  • Élőzene a vacsorához
  • Tűzijáték a pár nevének égreírásával
  • Tradicionális esküvői ruhák bérlése
  • Hajókirándulás
  • Tradicionális ékszerek bérlése
  • Tengerparti pezsgős reggeli

Fotózás a cermónia végén


Sri Lanka ideális hely minden házasulandónak. Meg találják itt a számításukat azok, akik az ősrégi civilizációk hangulatát akarják átérezni régi műemlékeken keresztül. Tökéletes azoknak, akik mozgásra és sportolásra vágynak. Jól érzik itt magukat azok is, akik csupán a kényeztetés kedvéért utaznak el,  akik szívesen lustálkodnak a romantikus tengerparton. 

Vitathatatlan, hogy egy ilyen környezetben, a mi kultúránktól merőben eltérő miliőben tartott esküvő fantasztikussá teszi a nagy napot. De, mint tudjuk egy házasság tartóssága nem az esküvő körülményein múlik. Ezek csak külsőségek, amik szebbé teszik az indulást, a közös lét kezdetét. Az együtt átélt kellemes emlékek felidézése segíthet a nehéz, küzdelmes napokban. A házasság hossza sokkal inkább a házaspár kitartásától, egymás iránti szeretetétől, türelmétől és tolerenciájától függ. Kívánom, hogy Zsuzsónak és Márknak ezekből is jusson bőven!

Fontos, hogy akik Sri Lankán tervezik egybekötni az életüket, jó előre foglalják le az időpontot és ne felejtsék, hogy már 4 nappal az esküvő előtt Sri Lankán kell tartózkodni! Persze nem árt megtudakolni azt sem, hogy milyen papírokra van szükség ahhoz, hogy utólag a házasságot itthon is hitelesíteni lehessen.


Zsuzsó és Márk történetét és harmadik esküvői partijuk képeit itt nézheted meg.