Közjóra világít, mint a petróleumlámpa - Leonardó közösségi kert


avagy többek használatára való, többen is hasznát veszik vagy vehetik

Mindig örömmel tölt el, ha egy közösségépítő kezdeményezést látok. Ha ez még a növényekkel is kapcsolatban áll, az már álmaim netovábbja. Többször hallottam már a hazánkban is egyre terjedő közösségi kertekről, de eddig még élőben nem láttam ilyet. A minap a VIII. kerületben sétálgatva belebotlottam egy ilyenbe. Nosza előkaptam a fényképezőt és hamár a véletlen elém sodorta ezt a kedves témát, akkor írok is róla néhány gondolatot. 


Mi az a közösségi kert?
A közösségi kert alatt a használaton kívüli városi területek tudatos, magánszemélyek általi megművelését, gondozását értjük. A parlagon álló területből szorgos kezek önkéntes alapon a tulajdonos beleegyezésével zöldséges, virágos kertet varázsolnak. A közösségi kertekben nevelt zöldséget, virágot, fűszernövényeket, gyümölcsöket a tagok saját fogyasztásra, tehát nem eladási céllal termesztik. 


Leonardó közösségi kert


Amerikában és Kanadában már a 19. század végén elkezdődött a közösségi kertművelés. Európában a közösségi kertek elődjét az élelmiszerhiány hívta életre Angliában a második világháború után. A foghíj telkeken, városi udvarokon kialakított "Victory Gardenekben", azaz Győzelmi kertekben haszonnövényeket termesztettek. A mai értelemben vett közösségi kertek, - amiknél a hangsúly nem csak a növénytermesztésen, de közösségépítésen is van - azonban csak a 60-as években jelentek meg. Népszerűségüket mutatja, hogy Kanadától Európán át Új-Zélandig találkozhatunk "community gardenekkel".

Magyarországon az első közösségi kert 2010-ben Békásmegyeren létesült, azóta számuk fokozatosan gyarapodik. A Leonardó kert a VIII. kerület közepén 2012 májusa óta működik 88 parcellával. Egy-egy parcella 7 négyzetméter területet jelent. Amikor arra jártam épp senki nem dolgozott a kertben, így oda nem tudtam bejutni, csak a kerítésen kívülről tudtam fényképezni.

 
Közösségi kert, a zöld sziget

A közösség kertekben a városlakóknak köszönhetően rossz állapotú, elhanyagolt területek válnak biológiailag aktívvá, Általuk élhetőbbé, természetközelibbé válik a városi környezet. A betonkockák közé ékelődő zöld szigetekkel gazdagodik a helyi élővilág, javul a levegő és életminőség. A növények szén-dioxidot kötnek le és oxigént bocsátanak ki. A komposztálásnak köszönhetően javul a talaj tápanyagtartalma és összetétele. 
  

Haszon, gyógy- vagy fűszernövény jól megfér együtt

 A saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök betakarítása, a részleges önellátás már magában is felemelő érzés. Itt azonban többről van szó. A környezettudatosság, az összefogásban, közösségben lévő erő, a közösen elért jótékony célok mind olyan pozitívumok, amelyek igazolják a közösségi kertek létjogosultságát. A  különböző korú, végzettségű, hátterű, előképzettségű kertrész gazdák a közösségi kertekben a saját kis területük gondozása mellett fontosnak tartják a kapcsolatok építését. Olyan emberek kerülnek itt kapcsolatba egymással, akik egyéb helyzetben sosem találkoznának. Új barátságokat kötnek, terményeket cserélgethetnek, növényápolási tippeket adnak és kapnak. A kertekben gyakran rendeznek kultúrális programokat, bemutatókat, kihelyezett környezetismereti órákat.
 

Paradicsom a panel paradicsomban


A kertek használata és az öntözéshez szükséges víz vételezése általában ingyenes. A magok beszerzése évente egyszeri, viszonylag kis kiadást jelent. A szerszámok jó részét sponzor cégek biztosítják, azokat a tagok közösen használják. Gyakoran a magokért sem kell fizetni, mert a tagok vagy begyűjtik maguknak vagy egymástól, esetleg egy szponzortól kapják. A parcellába minden tag szinte azt vet vagy palántáz, amit csak szeretne. Nem ritka a cserekereskedelem se.  Akinek feleslege termett az egyik terményből, szívesen elcseréli azt egy másik fajtára.

Szerszámos kamra a közösségi kertben

A közösségi kertek megjelenésével a kertészkedés, a saját termesztésű zöldség és gyümölcs betakarítása már nem csak a vidéken és a kertvárosi részekben élők kiváltsága. A kialakított mini paradicsomok a város látképét, hangulatát is javítják. A kezdeményezés népszerűségét mutatja a többszörös túljelentkezés, sok esetben sorsolás utján jelölik ki a gazdákat. A közösségi kertek révén olyanok is megtapasztalhatják a földművelés örömeit, akik előzőleg még sohasem kertészkedtek vagy csak a balkonon ültethettek növényeket.

 
A közösségi kertben a kerítés sem marad parlagon
Igazán dicséretes kezdeményezés. Sok lelkes gazdálkodni vágyó ember. Sok hasznosítatlan üres telek. Miért ne találhatnának egymásra?