Elmehet a szépek közt - Szegfű

avagy eléggé szép


A szeptemberi szavazásoknál arra voltam kiváncsi, hogy a blog olvasói szeretik-e szegfűt. A kérdésnek azért is volt létjogosultsága, mert azt tapasztaltam, hogy a virágboltokban egyre kevesebben választják a szegfűt. Pedig szerintem a szegfű az egyik legcsodálatosabb virág. Világszerte úgy ismerik, mint az egyik legtartósabb és legmaradandóbb virág.

Népszerűtlensége valószínüleg annak tudható be, hogy sokaknak manapság is a politikai jelentés jut eszükbe a vörös szegfű láttán. A szocialista munkások a XX. század elején tűztek először vörös szegfűt a gomblyukukba. Aztán azóta is használják párt szimbólumként.

Sokan elfelejtik, hogy a szegfű a magyar népművészet kedvelt virága. Általában a férfit  jelöli, gyakran alkalmazták a komoly szeretőnek, férjnek kijáró mintaként.

Bízom benne, hogy ez az írás sok embernek segít abban, hogy a politikai felhangokat félretéve nézzen a szegfűre. 


Virágcsokor szegfűből
 

De mi is volt a szavazás végeredménye?

Összesen csak 14 szavazat érkezett, de nagy örömömre fölényesen nyertek az igen szavazatok. Pozitív válasznak tekintem a néha igen, néha nem és a más virágokkal, csokorban igen válaszokat is. A csupán egy elutasító szavazat sokkal jobb eredmény, mint amit vártam. 

Szereted a szegfűt?

Szavazatok megoszlása
igen
  9 (64%)
nem
  1 (7%)
néha ige, néha nem
  1 (7%)
más virágokkal, csokorban igen
  3 (21%)

Szavazatok száma: 14


Virágcsokor szegfűből

A szegfű az egyik legősibb virág, már az ókorban is népszerű volt. A Római Birodalomban Jupiter virágát tisztelték benne. Napkeletről terjedt el, a középkori Euróbában az álhatatos szerelem és a házasság jelképévé vált. A reneszánsz festményeken már komoly szerepet kapott. Pl. Van Eyk: férfi szegfűvel. Ismeretlen festő 1515-ben II. Lajost és menyasszonyát szegfűvel ábrázolja. Habsburg Mária kezében található szegfűk itt is a mátkaságot jelképezik.

A szegfű magyar nevét valószínűsíthetően az illatos, már a középkorban is ismert fűszernövényről, a szegfűszegről kapta. Gyógyfűként is használták, még pedig a kor legnagyobb járványának, a pestisnek az ellenszereként tisztelték, ezért pestisgyógyítónak, röviden pestisfűnek is nevezték.

A szegfűnek, mint a virágok többségének több nemesített faját ismerjük. Nemesítését is Európában kezdték meg a XIX. század közepén. Azóta Amerikában és a világ szinte minden részén folytattódnak a kisérletezések, hogy minél csodálatosabb színű és tulajdonságú fajokat sikerüljön előállítani. A virágboltokban kapható fajokat többnyire üvegházban termesztik. Ezeknek a nemes fajoknak a magassága a 80-100 cm-t is elérheti. A virágok szine lehet piros, bordó, lila, rózsaszín, fehér, sárga és ezek kombinációi. Ne dőlj be, ha kék szegfűt látsz, az nem eredeti, színezéssel nyerte a kékségét.  


Virágcsokor szegfűből


Latin eredetű angol neve, a carnation egyben a csodálatra, szerelemre, hálára is utal. Sokáig előkelő virágnak számított. Franciaországban a katonák a bátorság jelképeként tisztelték. A nemes emberek vörös szegfűt tűztek a mellükre, amikor a vérpadra léptek. Napóleon a becsületrend szalagjának színéül a szegfűvöröset választotta.


Virágcsokor szegfűből


A szegfűt több ország és szervezet is jelképének tekinti. Spanyolországban nemzeti virág, a spanyol nők gyakorta a hajcsatjukat díszitik vele. Az alpesi nők pedig a fűzőjükbe tűzik.

Kanadában és az Egyesült Államokban a XX. század elején vált népszerűvé a fehér és a vörös szegfű. Ohio állam virága a vörös szegfű. Kezdetben a fehér szegfű szimbolizálta  a tiszta anyai szeretetet. Később ez annyiban változott, hogy a piros szegfűt akkor használják, amikor az anya még él, a fehéret pedig a már elhunyt anya sírjára viszik.

Koreában a szegfűt a mindkét szülő tiszteletére használják a május 8-i Szülők Napja. Május 15-én pedig a tanárokkal szembeni tiszteletüket fejezik ki vele. Japánban a császári trónt szegfű trónnak nevezték.

A mexikói indiánok szerint a szegfű a halottak virága, temetés előtt szegfűhalmokkal vették körül a holtat.


Virágcsokor szegfűből


Hazai források szerint a középkorban a lovagi kultúra kedvelt virágaként kezdték termeszteni virágcserépben. A magyar parasztkertek régi kedvelt virága a rózsaszínű vagy cirmos telt virágú kerti szegfű és a gyepet alkotó, illatos rózsaszínű vagy fehér német szegfű változata.  Díszítő elemként először úrihímzéseken alkalmazták, majd  a népművészetben is térthódított. Fafaragásokon túl főleg a hímzésekben találkozhatunk a virágokat legyező alakban körülölelő 5 és 7 sziromlevéllel.  


A szegfű általános szimbólikus tartalmán túl a különböző színek is sajátos üzenettel, jelentéstéstartalommal bírnak:
 
Fehér: a tiszta szeretet és jószerencse
Világos piros: csodálat
Sárga: csalódottság, visszautasítás
Sötét vörös: szeretet, mély szeretet
Pink: az anya halhatatlan szerelme
Piros és fehér csíkos: osztatlan szeretet
Zöld: Szent Patrik nap és a homoszexualitás jelképe.


Virágcsokor szegfűből

A szegfű hazánkban az egyik legnagyobb számban forgalmazott vágott virág, minden évszakban kapható. Legkedveletebb a piros, a rózsszín és a fehér színű. Nagyon tartós virág, vázában is 10-14 napig gyönyörködhetünk szépségében és illatában. 


A Szegfű ma már anyakönyvezhető női név,  július 17-én tartjuk a névnapját.


Virágcsokor szegfűből


Remélem kedves olvasó a csodás virágcsokrokat látva most már Te is csak a fenséges, széleskörűen alkalmazható, tartós virágot látod a szegfűben. Szimbólumként pedig csak az ősi jelentései, a mátkaság és az égő szerelem ugranak be mindenféle politikai töltet nélkül.